ОТКРИВЕН ТАЈНИ ПЛАН ПУТИНА И ЕРДОГАНА: Све у Сирији је само представа, ЕВО ДОКАЗА ЗА ТО!

OTKRIVEN TAJNI PLAN PUTINA I ERDOGANA: Sve u Siriji je samo predstava, EVO DOKAZA ZA TO!

28 februara 2020

I dok je sirijska vojska nastavlja da oslobađa velika područja u južnom Idlibu, gde je do kraja 26. februara oslobodila već 50 odsto pokrajine, trebalo bi podsetiti na teoriju koja pretpostavlja da sve što se tamo događa predstavlja sporazum između Moskve i Ankare.

Naravno, za to nema direktnih dokaza nije nemoguće odbaciti pretpostavku da sporazuma nema, te da je Erdoganova pretnja ozbiljna. Ali bez obzira na to, vredi citirati novinara Al Džazire.Fajzala Al-Kasama, britansko-sirijskog veterana i televizijsku osobu sa sedištem u Kataru. Fajzal Al-Kasam je dobro poznat u Damasku. Rođen je u u porodici lokalnih Druza. Ima veze s takozvanom „sirijskom opozicijom“, a 2015. mu se u Damasku u odsutnosti sudilo za podršku i veze s terorističkim grupama u Siriji.

Ima li Al-Kasam nekakvih saznanja na kojima temelji svoju tvrdnju ili i njega muči bes zato što je Erdogan, kako kaže, sklopio tajni dogovor s Moskvom, to ne znamo.

Najbolje će biti da prosudite sami.

„Na severu Sirije, a posebno u gradu Idlibu, nema rata. Postoje operacije predaje i povlačenja, samo između Rusa i Turaka, a sve vesti o bitkama i ratovima smešna su prašina u oči. Ono što se dogodilo u sukobima u Nairabu bilo je usmereno na zataškavanje predaje drugih područja“, kaže Fajzal Al Kasim.

On zapravo kaže da su borbe u blizini Nairaba bile dimna zavesa, sve dok sirijska vojska jednostavno zauzima teritorije koji su ranije dogovoreni u okviru sporazuma između Rusije i Turske i prema kojem u Idlibu treba oslabiti koaliciju Hajat Tahir Al-Šam, a Turska će ojačati svoju vojnu prisutnost u Idlibu. U međuvremenu Asad završava oslobađanje Alepa, dobija kontrolu nad auto-putem M5 i drugim delovima Idliba.

Prema njemu, sledeći posredni dokazi mogu ukazivati na to:

– Nakon nekih demarša, Turska je nastavila zajedničko patroliranje s ruskom vojskom u severoistoku Sirije, što se sprovodi na rutinski način.

– Rusija je povećala kvote za isporuku turskih paprika u Rusiju, uprkos činjenici da je pre toga Rusija pretila da će blokirati ovaj turski uvoz.

– Sjedinjene Države nisu dale Turskoj sisteme Patriot, što je objavljeno u turskim medijima pozivajući se na anonimne izvore u turskoj vladi. Turska nije dobila nikakvu stvarnu potporu od Sjedinjenih Država i NATO pakta.

– Uprkos činjenici da sirijska vojska nije zaustavila napad i da je nastavila okružuje turske osmatračnice, Turska je zapravo dala Asadu „kar blanš“ za ceo februar, rekavši da neće nikakve aktivne akcije pre početka marta.

– Glavni lanac novih osmatračnica Turska je rasporedila severno od auto-puta M4. Južni smer opšte nije bio pojačan.

– Većina proturskih militanata povučena je u Idlib i Sarmin, dok je južni front ostao gotovo go.

– Borbe u blizini Nairaba pretvorile su se u mlevenje mesa, gde su militanti glupo napali sirijske položaje uz teške gubitke, ali zarobljavajući Nairab zapravo nisu ništa osvojili na operativnom, gubeći ljude i vreme.

– Ruska i turska vojska zadržavaju sve kanale komunikacije i razmenjuju informacije, uključujući i kretanje turskih kolona. Ruska vojska pomaže u snabdevanju okruženih turskih osmatračnica u pozadini na Asadovom delu teritorije.

– I Moskva i Ankara više puta su isticali da ne traže međusobni nasilni sukob i da će radije tražiti rešavanje sporova diplomatskim putem.

Zašto bi Fajzal Al-Kasim mogao biti u pravu i da sve ovo može biti deo predstave?

Jer takav scenario omogućava Turskoj da izgleda kao branitelj Idliba, koji se čvrsto protivi planovima Asada i Putina. Barem naizgled. I Asadu i Putinu ovo odgovara jer će uzeti još jedan deo oslobođene pokrajine.

Po ovoj logici, bitke kod Nairaba omogućavaju Erdoganu da spasi lice pre nego što “u interesu mira i bezbednosti” sklopi novi sporazum sa Rusijom sa novom demarkacionom linijom o kojoj se službeno razgovaralo na pregovorima u Moskvi 17. i 18. februara.Službeno su je Turci odbili. Ali to je službeno.

A ako pretpostavimo da sporazum već postoji i da će ceo ovaj sporazum jednostavno biti odobren 5. marta, Asad će osloboditi još jedan dio Idliba, a militanti Al-Nusra Fronta će delom biti uništeni u bitkama sa sirijskom vojskom u južnom Idlibu i u frontalnim napadima na frontu u blizini Nairaba.

Sva prethodna iskustva sporazuma između Rusije i Turske, kada je Ankara glasno besnela na Asada, ali ga de fakto nije sprečila da očisti enklave i dobije u bitki za Alep, svedoče u korist ove verzije.

Protiv ove verzije može igrati faktor da i Turci sami gube vojnike, a daljnji ustupci Rusiji mogu poljuljati Erdoganovu poziciju u Idlibu, zbog čega on pokušava da se spase.

(Logicno.com)

KOMENTARI9 komentara

 1. milorad2 says:

  da u toku je podela idliba a turski "gubitci" su upravo to , NAVODNI gubitci.Al-nusra kao britansko -američka korporacija za ubijanje će biti likvidirana i idlib će biti pacifikovan,posle toga mgu da se prebace snage sirijske i turske armije na jug i istok.Pravi problem je izrael ,kurdi i američke trupe.U pitanju je rat koji je u pokretu sada, i sve što se dešava ima logiku borbenih operacija. Turske NE SME da dovoli slom sirije inače su oni sledeći na tacni i time bi proces razaranja b.istoka ušao u svoju završnu fazu,jer ako neko ne zna, i turska se nalazi na B.ISTOKU.Ako sirija i turska kao sekularne države padnu onda je i egipat gotov i ništa više ne stoji na putu stvaranja PANISLAMSKOG kalifata pod vlašću saudijskog kralja koji će biti proglašen kalifom nad kalifima.TO je i bio plan od početka. Nije mi jasan izrael u toj priči ali koliko amerikanci moraju da slušaju njih toliko, i još više izrael mora da sluša amerikance,a sadudijski dvor je naručilac ovog kalifata i platio je, sad to mora da se odradi:)Možda su jevreji dobili garancije od njih za širenenj i opstanak izraela ali mislim da saudijskom dvoru ništa ne može da se veruje i da su jevreji u teškoj zabludi kada saradjuju sa saudijscima.Šiiti su umereno i miroljubivo vidjenje islama kao religije a suniti su vrlo ratoborni i smatraju da se islam treba širiti i mačem to je i u njihovoj doktrini JASNO i OTVORENO rečeno.Turci su suniti, pa vi vidite šta bi se desilo ne samo sa b.istokom nego i sa celom jugoistočnom evropom ako turska prestane da bude sekularna država i padne pod uticaj militantnog islama a to je upravo bio cilj pokušanog državnog udara i ubistva edrogana, srušiti sekularnu frakciju u turskoj armiji i eliti.Ništa nije slučajno ovde što se dešava i jedini razlog što kalift već nije na mapi je što su izvodjači radova zinuli više nego što mogu da progutaju, inače sve su oni lepo isplanirali:)a to uključuje i rasturaje jugoslavije i ostalih balkanskih državica.

 2. opet ja says:

  Hmm ne znam baš. Saraqib je sa okolnim selima pao u ruke terorista koji sada kontrolišu ukrštanje autoputeva M4 i M5, a koji spajaju, M5 Alep i Damask, a M4 Alep i Latakiju. Pri tom ima informacija da je SAA ubila možda i 50 turksih vojnika, a kao odgovor Turci ubili 300 sirijskih vojnika, uništili Pantsir, Buk, 23 tenka, 5 helikoptera i 23 drugih vozila i artiljerije??!!

 3. padre says:

  Izem vam dokaze!

 4. Slobodanka says:

  Ove tvrdnje su NEISTINITE. Sve i jedna tačka njegove optužnice su glupe i zlonamerne. Kako neki muškarac može toliko da se ne razume u ratovanje? To je zapravo najstrašnije! 1) Turska je nastavila zajedničke vojne patrole sa Rusijom na severoistoku Sirije u interesu bezbednosti svojih snaga koje tamo (kurdsko okruženje) sigurno nisu popularne. 2) Za ovo kratko vreme dovoljno je da je Rusija napomenula kako ona ume da uvede sankcije. To sa ciljem da Turska počne da sabira šta bi sve mogla da izgubi npr. ruske turiste, vredne gradjevinske radove u Rusiji, itd. itd. 3) Nedostajali su Patrioti i 2013 za bazu u susednoj oblasti Adana (susedna u odnosu na Hataj koji se graniči sa Idlibom), pa je tada 2 komada Patriota tada obezbedila Nemačka. Nije se upitao zašto Turska nema Patriote za svoje potrebe, a ovamo je druga po snazi članica NATO_a i nalazi se na strateški veoma važnom prostoru. Repriza sličnog dogadjaja kao 2013 sa Nemačkom je moguća, zna Erdogan o čemu uporno pregovara sa SAD i NATO. 4) Nije Erdogan dao zeleno svetlo Siriji i Asadu, nego baš Turskoj treba vreme minimum do kraja februara da obezbedi Patriote jer u suprotnom turski vojnici koje je prebacila u Idlib postaće veoma jeftini glineni golubovi. 5) Ovaj je lud, on očekuje i smatra normalnim da Rusija i Sirija izmedju sebe obavezno zarate, ako nemaju isto mišljenje o nekom problemu. A to bi moglo da se pretvori u rat Rusija-NATO na teritoriji Sirije. E njegovoj Siriji nakon 9 godina rata samo još to nedostaje. 5) Nije tačno ni ovo "Glavni lanac novih osmatračnica Turska je rasporedila severno od auto-puta M4 ( poprečni put Latakija - Saraqib) . Južni smer opšte nije bio pojačan." U severnom delu Idliba uglavnom blizu puta M5 koji je važniji od M4 Turska je obezbedila 8 novih punktova-baza, zatim u srednjem delu kod Saraqiba 3 nova punkta-baze, a u južnom delu obezbedila je još 5 novih punktova. i još nekoliko punktova, ukupno novih 23. Više od ovoga nije mogla ni da stigne da vaspostavi za ovo prilično kratko vreme. 6) Južni front nije bio toliko go. Slično je bilo napredovanje na južnom frontu kao na istočnom frontu duž puta M5. Kad nema većih gradova i nema turskih punktova (onih starih a zatim ni novih) onda snage SAA značajno brže napreduju. Na južnom frontu postoji prednost da je on više pripremljen za preuzimanje jer izbombardovan je prvi put još kod preuzimanja Kan Šejkuna, a zatim ponovo kod preuzimanja grada Marat al Numan. Ali on sada namerno nije prvi radjen-preuziman jer je bilo važnije preuzimanje istočnog dela uz put M5.

 5. Slobodanka says:

  Nejrab je zapravo veoma blizu M4 puta (Latakija-Saraqib), a istovremeno prilično je blizu puta M5. Ne navijam za neprijatelje, ali ispravno su odabrali taj cilj kao protivnici.

 6. Slobodanka says:

  Erdogan je ipak nešto uspeo. Igrajući na kartu izbeglice značajno će usporiti ofanzivu snaga SAA za oslobadjanje Idliba. Turska u prvoj fazi podržavajući teroriste najpre proizvede izbeglice i onda ih velikodušno prima na svojoj teritoriji. Što je više miliona izbeglica to Turska ima veći kapital za ucenjivanje Evrope. A u drugoj fazi evo upravo sada svojim mešanjem podsticala je snage SAA da žure uz maksimalne napore i naravno da će to doprineti još većem egzodusu. Po čemu vojne snage Turske svojom pojavom na terenu ne stvaraju Izbeglice??? Još i kad njih Turke vide kako dolaze u Idlib pa bežaće i onaj ko je mislio da neće. Zatim Erdogan uvek govori o sirijskim izbeglicama, a medju izbeglicama koje dolae iz Turske su i Iračani, Iranci, Pakistanci i ostali. Osmanska Turska nije uspela da osvoji Evropu u srednjem veku, ali sadašnja neoosmanska Turska sada bi mogla da uspe jer koriste i te druge narode. Izbeglice su postale sredstvo specijalnog rata za neoosmansko osvajanje Evrope. Možda NATO jeste mrtvog mozga, ali i današnja EU je praznog mozga. Današanja EU i evropski deo NATO-a (više od 20 članica), to je neverovatno glup i debilan par, kao Olio-Stanlio u najslabijoj epizodi tog crtanog filma.

 7. Slobodanka says:

  U južnom delu Idliba izmedju gradova Ariha i Al Barah ima 5 novih turskih baza. u tom južnom delu je i grad Bullion u kom su bombardovane turske snage i poginulo je više od 30 turskih vojnika. Oni su se tu pritajili uz teroriste, a da nisu obavestili rusku stranu da se smeštaju u blizini tog grada. Treba li očigledniji dokaz kako Turci ne saradjuju sa ruskim snagama u Siriji? Zašto su tako uradili? Možda su baš priželjkivali da njihovi vojnici poginu, žrtvovali su ih svesno da bi mogli na osnovu toga da napadaju Siriju, zatim da alarmiraju, NATO i SB UN. I još da se na osnovu tog krvavog scenarija Turska ekspresno reše dela izbeglica tako što će ih odmah poslati u Evropu. A Stanlio i Olio (Evropski deo NATO-a i EU, Merkelova je baš guzata kao Olio) samo neka se šetaju i pričaju o svojim vrednostima. Debilana.

 8. Miraš says:

  Erdogan nastoji da DOBRO zaradi za svoju neoosmansku imperiju koristeći mržnju Europe prema Rusiji. Zatim U eventualnom sukobu Rusija-NATO koji upravo nastoji da izazove, verovatno računa da najbolje bi on prošao. Jer na B.I. ako se potuku Rusija i SAD-NATO, u tom sukobu Rusija i SAD će i iskrvariti, a preživeće samo on Erdogan i njemu će ostati veći deo Bliskog Istoka. Pride ostaće Turskoj i Eu-rupa koju samo puni sa izbeglicama. 500 miliona Evropljana su lak plen za 80 miliona Turaka, zato što je Eu-ropa BEZ MOZGA.

 9. M says:

  Dogovor Rusije i Turske?!?To zapravo znači da bi netko trebao odustati od svojih interesa!A to će ići teško jer oboje imaju važne interese tu,često i oprečne!Zato je taj dogovor malo vjerovatan!A sukob vrlo vjerovatan!Ako ne danas,a ono sutra!A možda i danas(figurativno rečeno)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *