ОТКРИВЕН тајни полигон на којем Американци обучавају украјинске војнике

OTKRIVEN tajni poligon na kojem Amerikanci obučavaju ukrajinske vojnike

4 marta 2018

Bivši sovjetski poligon Javorov na zapadu Ukrajine 2015. godine je prerađen i prilagođen kako bi američki specijalci obučavali vojnike i oficire Oružanih snaga Ukrajine i sada je jedno od najtajnijih mesta u zemlji, piše švajcarski list „Temps“.

List navodi da na poligon dolaze i vojnici iz drugih zemalja, uključujući kanadske, britanske i litvanske.

Osnovni cilj obuke, kako tvrdi „Temps“, jeste opšte poboljšanje kvalifikacije pripadnika ukrajinske vojske, što će im omogućiti da se brže prilagode standardima NATO-a i nauče da bolje ratuju.

Za tri godine bivša sovjetska baza pretvorena je u stalnu bazu za blizu 200 američkih i 250 kanadskih vojnika, za koje su izgrađene barake, trpezarije i sportske sale.

Od 2015. godine obuku na poligonu prošlo je blizu 6.000 hiljada ukrajinskih vojnika, pišu novine.

Ranije je zamenik načelnika operativne komande samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin saopštio da je u Donbas stigla grupa oficira iz Pentagona kako bi proverila spremnost ukrajinskih vojnika za ofanzivu. Prema njegovim rečima, američki oficiri su bili u pratnji predstavnika Generalštaba Ukrajine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Ukrajinci, što sami što postavljanjem ovakvih marionetskih vlasti, postali su janjičarska NATO vojska. Šta će ostati od Ukrajine ako kao topovsko meso posluže za rat protiv Rusije?... Ali ne pomaže tu ni kad narod to ne želi jer npr. Slovačka nije želela u NATO pa je ipak "spakovana" u tu alijansu. Srbi ne žele u NATO alijansu, a odrodjene srpske vlasti preuzele su na Srbiju obaveza prema toj alijansi kao da smo članica NATO, ali zato mudro klikću: "Mi smo vojno neutralni". Takodje za put od Albanije pa do Crnog mora, te za deo koji ide preko Srbije, kažu da je to u interesu Srbije i razvoja topličkog kraja,a kažu da se i Merkel uvek interesuje za izgradnju tog puta. Još samo da poverujemo da i Merkel zanima razvoj topličkog kraja. Ustvari taj put je u interesu NATO-a. Ko zna kakvo nas sve još maslo čeka.

  2. Lazar says:

    Sve dok cirkuzani obučavaju Ukrope, Donbas nema šta da brine...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *