Otkrivena alternativa za naftu?

Otkrivena alternativa za naftu?

3 aprila 2014

oil_pAmerička kompanija “Kul planet“ uspela je da za svoj projekat proizvodnje biogoriva privuče moćne investitore, među kojima su “Gugl“, “Dženeral elektrik“ i “KonokoFilips“. Ovo je redak slučaj u ovom sektoru, koji muku muči sa finansiranjem.

“Kul planet“ objavila je da su prikupili 100 miliona dolara za gradnju fabrike u američkoj državi Luizijani, koja bi u punom pogonu trebalo da bude do kraja 2015. godine.

 

Godišnje bi trebalo da proizvode oko 380.000 hektolitara tekućeg biogoriva. Kao masu za proizvodnju koristiće najvećim delom poljoprivredni otpad, klipove od kukuruza ili šećernu trsku.

 

Ono što je ključno u svemu je da bi, za razliku od klasične proizvodnje biogoriva, sama sirovina za proizvodnju trebalo da doprinese borbi protiv globalnog zagrevanja, jer bi jedan od nusproizvoda goriva trebalo da bude i biougljenik.

Reč je o supstanci koja nastaje izgaranjem biljaka pri ekstremnim temperaturama i pod visokim pritiskom uz gotovo potpunu odsutstvo kiseonika.

Biougljenik bi mogao da se koristi kao đubrivo, a s obzirom da zadržava ugljen dioksin, “Kul planet“ tvrdi da će manje ugljen dioksida završiti u atmosferi.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *