ОТКРИВЕНА ДЕВЕТА ПЛАНЕТА у Сунчевом систему?

ОТКРИВЕНА ДЕВЕТА ПЛАНЕТА у Сунчевом систему?

21 јануара 2016

earth-sky-sun-komos3445Двојица астронома са Калифонијског института за технологију тврде да су открили нову планету унутар Сунчаног система коју су привремено назвали „Девета планета“ (Planet Nine), пише Вошингтон пост.

Ријеч је о залеђеном гиганту, три пута већем и десет пута тежем од Земље који се „крије“ на самом рубу Сунчевог система.

Астрономи Мајкл Браун и Константин Батигин, чија је студија објављена у часопису „Astronomical Journal“, наводе да још нису директно посматрали ову удаљену планету, али да имају довољно доказа о њеном постојању.

Да „Девета планета“ заиста постоји закључили су на основу „кретања недавно откривених патуљастих планета и мањих свемирских објеката ван Сунчевог система“, пише Вошингтон пост.

„Та мала свемирска тијела имају орбите на које по свему судећи утиче гравитација скривене планете“, наводи се у студији двојице астронома који вјерују да је некада давно планета одгурнута дубоко у свемир под дејством гравитационих сила Јупитера и Сатурна.

Астрономи сматрају да је готово немогуће директно посматрати ову планету која је 20 пута удаљенија од Нептуна и десет хиљада пута мање свјетла од Плутона.

„Од античког доба до данас, човјек је открио свега двије планете, а ово би била трећа“, казао је Браун, наводећи да велики дијелови нашег Сунчевог система још увијек нису истражени.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u