ОТКРИВЕНА ДЕВЕТА ПЛАНЕТА у Сунчевом систему?

OTKRIVENA DEVETA PLANETA u Sunčevom sistemu?

21 januara 2016

earth-sky-sun-komos3445Dvojica astronoma sa Kalifonijskog instituta za tehnologiju tvrde da su otkrili novu planetu unutar Sunčanog sistema koju su privremeno nazvali „Deveta planeta“ (Planet Nine), piše Vošington post.

Riječ je o zaleđenom gigantu, tri puta većem i deset puta težem od Zemlje koji se „krije“ na samom rubu Sunčevog sistema.

Astronomi Majkl Braun i Konstantin Batigin, čija je studija objavljena u časopisu „Astronomical Journal“, navode da još nisu direktno posmatrali ovu udaljenu planetu, ali da imaju dovoljno dokaza o njenom postojanju.

Da „Deveta planeta“ zaista postoji zaključili su na osnovu „kretanja nedavno otkrivenih patuljastih planeta i manjih svemirskih objekata van Sunčevog sistema“, piše Vošington post.

„Ta mala svemirska tijela imaju orbite na koje po svemu sudeći utiče gravitacija skrivene planete“, navodi se u studiji dvojice astronoma koji vjeruju da je nekada davno planeta odgurnuta duboko u svemir pod dejstvom gravitacionih sila Jupitera i Saturna.

Astronomi smatraju da je gotovo nemoguće direktno posmatrati ovu planetu koja je 20 puta udaljenija od Neptuna i deset hiljada puta manje svjetla od Plutona.

„Od antičkog doba do danas, čovjek je otkrio svega dvije planete, a ovo bi bila treća“, kazao je Braun, navodeći da veliki dijelovi našeg Sunčevog sistema još uvijek nisu istraženi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. qwe says:

    Ovi astronomi su smesni......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *