ОТКРИВЕНА ИСТИНА ШОКИРАЛА СВЕ РОДИТЕЉЕ! Ево од чега се састоји НУТЕЛА!

ОТКРИВЕНА ИСТИНА ШОКИРАЛА СВЕ РОДИТЕЉЕ! Ево од чега се састоји НУТЕЛА!

24 маја 2017

Прва Нутела, из фабрике породице Фереро, у италијанском граду Алба, светлост дана је угледала 20.априла 1964.-е године. Од тада је овај слатки крем намаз доживео невероватну популарност и породици донео одличан успех. Иако су произвођачи у обавези да на декларацији производа наведу све састојке коришћене за тај производ, мало људи зна шта значе све ознаке. Такође, мали број људи је у стању да визуализује одвојене састојке једног производа. Стога је наша редакција ставила теглу Нутеле под рендген. Ево шта смо све видели.

Снимак показује пет главних састојака у сировом облику од колих се прави Нутела. Већину крема чини шећер, затим палмино уље, лешници, какао и обрано млеко у праху.

Састојци од којих је направљена Нутела

Читава прича је добила јавне димензије оног момента када се поставило питање да ли је Нутела канцерогена. Под нашим рендгенским снимком се види да више од 50% тежине једне тегле чини шећер. Међутим, шећер (овог пута) није главни оптужени. Према извештају Европског органа за безбедност хране, палмино уље је канцерогено више од било ког другог уља. Компанија Фереро је издала саопштење за јавност у ком наводе да су сви састојци које они користе за Нутелу (укључујући и палмино уље) провереног и безбедног квалитета.

Такође, компанија је одбила да потврди или оповргне тачност нашег рендгенског снимка, тврдећи да је рецепт за крем- тајна.

Ипак, нутритивна табела која се налази на полеђини сваке тегле каже да свака кашика Нутеле садржи 8,5 гр шећера. Ако се зна да у кашику може да стане између 20 и 25 гр Нутеле, долазимо до тога да теглу од 400 гр Нутеле чини 227,2 гр шећера. То је више од половине укупне тежине.

Иако је оволика количина шећера проблематична, састојак који је на себе скренуо већу пажњу јесте палмино уље.

Палмино уље је најјефтиније уље на тржишту.

При том је корист коју добијамо од њега врло контраверзна јер има везе са сечом великих кишних шума, као и са уништавањем станишта дивљих популација. Иако се палмино уље користи за већину производа на тржишту, како прехрамбених тако и козметичких, превелика потрошња има стравично негативан утицај на природу. Плантаже палминог уља тренутно покривају више од 27 милиона хектара земље. Ово доводи до великог крчења шума и самим тим је утицај на еко систем огроман. Поред тога, доказано је да палмино утиче утиче на појаву дијабетеса, као и повећаног холестерола у крви.

Упркос овим чињеницама, компанија Фереро не одустаје од употребе палминог уља, за које тврди да Нутели даје типичну кремасту структуру. Компанија инсистира на томе да производ не би био исти уколико би престали да користе палмино уље. Такође тврде да би их прелазак на алтернативна решења годишње коштао између 8 и 22 милиона долара.

Нутритивне чињенице о Нутели

Пошто је наша рендгенска слика обишла свет, челници компаније су изјавили да се нутритивни састав производа налази на полеђини тегле. Ту су количине састојака за једну кашику као и препоручени дневни унос. Ипак, морате признати да све изгледа другачије када Нутелу посматрате огољену.

У саопштењу компаније Фереро још стоји да је њихово главно убеђење да мале порције помажу људима да уживају у својој омиљеној храни, у умереним количинама. “Етикета на нашим производима омогућава потрошачу да направи избор о дневном уносу одређених намирница.” На питање о гласинама да је Нутела канцерогена, из компаније су одговорили: “Здравље и безбедност потрошача су апсолутни приоритет. ЕФСА (Европска агенција за безбедност хране) је анализирала присуство загађивача у уљу и осталим састојцима које користимо, наводећи да количина загађености зависи од сировине која се користи као и начина прераде. Зато ми, у компанији Фереро, пажљиво бирамо квалитетне сировине примењујући специфичне индустријске процесе који максимално смањују ниво загађености састојака. А тај ниво је у потпуности у складу са параметрима дефинисаним од стране ЕФСА.”

(Пасарела)

KOMENTARI4 коментара

 1. 11 septembar says:

  Nikada svojoj deci nebih preporučio niti kupio nutelu ni za dž. Hvala ni tada.

 2. Beta Dijabeta says:

  Pozdrav od bete Dijabete, uvek sam voleo te preparacije i dan danas, ali ta droga izjeda zdravlje. Ćaos glupanos! Ne gledajte TV reklame, sprečite da vam voda ide na usta. Verujte u Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista i potoci žive vode će poteći iz vas. Ali i svako će dobiti platu svoju po delima svojim dolaskom pravednog Božijeg carstva. Neka vas Bog blagoslovi jer nam nema druge.

 3. Gordan says:

  Počinjete da preterujete sa omalovažavanjem kvalitetnih proizvoda sa Zapada...!! Zabrinjava vas palmino ulje, i šećer...?? Koji ste vi licemeri !! "Skloni najpre gredu ispred svojih očiju, pa onda traži trunku u očima drugih !"

  • Lajla says:

   Informiraj se,Proizvodi za zapadnu E. i proizvodi za istok nisu iste kvalitete.Postoje razna istrazivanja.Na pr.kupi cokoladu Milku u Austriji i kod nas pa proveri okus i kvalitet,prasak za pranje vesa,imam rodske koji mi donos,a i cena je manja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u