Otkrivena jedinstvena vakcina protiv svih vrsta raka

Otkrivena jedinstvena vakcina protiv svih vrsta raka

20 jula 2014

lekari-doktori-laboratorija-istrazivanjeObzirom na činjenicu da u današnje vreme ljudi najčešće boluju i umiru od kancerogenih bolesti, poslednjih sedamdeset godina naučnici su proveli u pokušaju da pronađu efikasan lek.

Za hemoterapiju i zračenje je poznato da imaju i negativne posledice i da je njihov najčešći ishod bolna smrt.

20. marta ove godine u časopisu Proceedings oft he National Academy of Sciences, objavljen je naučni rad koji bi mogao pomoći u borbi protiv najčešće bolesti današnjice.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Stanford, na čelu s profesorom Irvingom Weissmanom , su otkrili univerzalni lek odnosno jedinstvenu vakcinu protiv svih vrsta raka. Oni su otkrili kako sve vrste raka koriste protein CD47.

Ovaj protein zbunjuje imuni sistem koji bi trebao da štiti organizam tako što omogućava tumorima i metastazama da se slobodno šire po telu. Tumori zapravo onemogućavaju normalan rad T – limfocita.

To znači da T-limfociti koji imaju ulogu da prepoznaju i razlikuju strana antitela od onih koje pripadaju organizmu i da ih unište, u ovom slučaju to ne mogu. Samim tim kancerogene ćelije se brzo šire i dovode do smrti.

Oni su to otkrili čak pre deset godina, ali tek su ove godine objavili rezultate istraživanja o neverovatnom dejstvu anti-CD47. Naučnici su eksperimentisali na životinjama kojima je inekcija sa ovim lekom, nakon samo nekoliko tretmana, uništila kancerogene ćelije.

Oni su prvo mislili da pomaže samo kod leukemije i limfoma, ali su kasnije otkrili da deluje na sve vrste raka. Miševi na kojima su vršili istraživanje su bili zaraženi ljudskim oblicima raka.

Profesor Weissman tvrdi da su tumori kod miševa se smanjili nakon samo jedne inekcije, a nakon završenog tretmana svi miševi su ozdravili.

Naučnici su otkrili još jednu bitnu stvar a to je da sve zdrave ćelije u telu čoveka imaju određenu količinu proteina CD47 koje tako “obaveštavaju” limfocite da pripadaju telu.

Međutim, i kancerogene ćelije imaju ovaj protein, i to mnogo veće količine nego zdrave. Otuda potiče sposobnost kancerogenih bolesti da zbune imuni sistem jer ih on prepoznaje kao normalne i zdrave ćelije, i ne brani se i ne uništava ih.

Weissman je rekao da je istraživanje njega i njegovog tima pokazalo da je imuni sistem, nakon davanja ove injekcije, nastavio da štiti organizam, a T-lifociti su brzo naučili kako da razlikuju ćelije raka od zdravih i kako da brane organizam i uništavaju ih.

Naučnici su se iznenadili kada su otkrili da su, posle dobijanja vakcine, nastale nove ćelije imunog sistema koje su uništavale rak, tako da imuni sistem na taj način sprečava mogućnost da se rak ponovo pojavi.

Weissman i njegov tim su takođe objavili istraživanje koje pokazuje koliko je hemoterapija štetna i da dovodi samo do bolne smrti, a ćelije raka ne uništava.

Oni smatraju da korišćenje ove injekcije sa hemoterapijom nije preporučljivo jer ima kontra efekat. Hemoterapiju obično prati i stres, a stres dovodi do stvaranja velike količine proteina CD47 tako da imuni sistem ne bi reagovao ni uništavao kancerogene ćelije.

Kao što je rečeno, ovo je bio eksperiment na životinjama, ostalo je još da se sprovede na ljudima i da se izvrši još jedno istraživanje čiji će rezultati biti presudni u donošenju odluke kada će se ova vakcina postati dostupna ljudima i po kojoj ceni.

(Web-tribune.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. milica says:

    I šta sad-sad će svi koji su učestvovali u projektu putovati jednim avionom i srušiće se avion...

  2. Ludi Milojko says:

    Hehehe! Verovatno... :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *