ОТКРИВЕНА МИСТЕРИЈА: Израел убио Јасера Арафата!

OTKRIVENA MISTERIJA: Izrael ubio Jasera Arafata!

12 novembra 2015

120704105723-arafat-story-topVođa palestinskog tima za istragu ubistva Jasera Arafata, Tafik Tiravi, ove nedelje je ponovo optužio Izrael da je ubio dugogodišnjeg palestinskog lidera.

Tiravi je to rekao uoči jedanaeste godišnjice Arafatove smrti i dva meseca nakon što su francuske sudije obustavile istragu bez podizanja optužnica.

– Istražni komitet je bio u stanju da identifikuje ubicu bivšeg predsednika Jasera Arafata – rekao je Tiravi, koji predvodi istragu pokrenutu 2009. godine, preneo je AFP.

Izrael je odgovoran, naveo je Tiravi, ne ulazeći u druge detalje osim što je dodao da je potrebno još vremena da kako bi se objasnile tačne okolnosti tog ubistva.

Arafat je umro u novembru 2004. godine u vojnoj bolnici kraj Pariza u 76-godini, u koju je prenet zbog bolova u stomaku od kojih je patio dok je još bio u svom štabu u Ramali na Zapadnoj obali. Njegova udovica Suha je podnela tužbu sudu u Francuskoj 2012. godine, tvrdeći da joj je suprug otrovan, zbog čega je pokrenuta istraga.

Iste godine je otvorena Arafatova grobnica na nekoliko sati, što je omogućilo francuskim, švajcarskim i ruskim istražiteljima da uzmu šezdesetak uzoraka.

Mnogi Palestinci veruju da je Izrael „otrovao“ Arafata. Palestinski istražitelji su zato optužili jevrejsku državu da ga je ubila, što Izrael oštro poriče. Francuska istraga smrti Arafata je zatvorena u septembru bez podizanja ijedne optužnice, što se dogodilo i s ruskom istragom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *