Otkrivena nova ležišta gasa u Vojvodini primenom nove tehnologije bušenja

Otkrivena nova ležišta gasa u Vojvodini primenom nove tehnologije bušenja

23 maja 2013

Vojvodina poljeNaftna industrija Srbije je, primenom nove tehnologije bušenja – bušotinama malog prečnika (Slim hole) u Vojvodini otkrila mala gasna ležišta, koja će povećati proizvodnju gasa i obezbediti strateške rezerve ovog energenta. Ova metoda se prvi put primenjuje na ovim prostorima tokom istraživanja nafte i gasa. Projekat je urađen u Naučno-tehničkom centru NIS-a.

Do sada su izbušene dve bušotine malog prečnika na području Vojvodine, u okolini Melenaca kod Zrenjanina i one su potvrdile očekivanja istraživača. Ispitivanjem jedne od izbušenih bušotina konstatovano je postojanje dva manja gasna ležišta. Kod druge bušotine su otkrivena tri mala ležišta gasa, koja su trenutno u fazi ispitivanja.

U NIS-u planiraju da, koristeći tehnologiju Slim hole do kraja 2016. godine otvore oko 25 bušotina. Trenutno su definisane lokacije za bušenje još četiri bušotine.

Posao bušenja za potrebe NIS-a započela je prošle godine kompanija Geops Balkan drilling services d.o.o., koja poseduje iskustvo i svu potrebnu opremu za realizaciju ovog projekta, dok se nedavno u realizaciju uključuju i NIS-ovi Naftni servisi, odnosno Hidrosonda.

NIS je u okviru koncepcije razvoja inovacione i naučno-tehničke delatnosti prošle godine započeo realizaciju projekta istraživanja malih ležišta nafte i gasa bušenjem bušotina malog prečnika (Slim hole). Primena ove metode će obezbediti NIS-u da na lakši, odnosno brži i znatno jeftiniji način dolazi do otkrića malih ležišta nafte i gasa, koja su karakteristična za ovo podneblje. Pored ekonomskih efekata ovu metodu karakteriše i ekološki aspekt, jer se prilikom bušenja ovakvih bušotina zauzima daleko manja površina zemljišta, a smanjuje se i količina nabušenog, odnosno isplačnog materijala, koji se koristi u procesu bušenja.

U Srbiji postoji veliki broj malih ležišta koja se nalaze u blizini velikih gasnih i naftnih polja. Bilo bi vrlo skupo – neisplativo da se ova ležišta otkrivaju i pripremaju za proizvodnju klasičnim putem. Međutim, bušenje bušotina malim prečnikom može da košta i tri puta manje nego klasičnom metodom bušenja. Na taj način se u eksploataciju mogu uvesti i mala ležišta, što će povećati rezerve nafte i gasa.

Ovaj način bušenja, uglavnom, se koristi u rudarstvu, za bušenje tvrdih mineralnih sirovina, međutim, u SAD-u i Kanadi se uveliko koristi i za bušenje naftno-gasnih bušotina.

U NIS-u ističu da je uvođenje i efikasno korišćenje novih tehnologija prioritet razvoja kompanije tokom 2013. godine u svim oblastima poslovanja, od proizvodnje i prerade do ljudskih resursa.

Inovativni pristup i primena savremenih tehnologija nužni su uslovi napretka bez koji se maksimalna efikasnost ne može postići. Rezultati koje NIS očekuje od primene novih tehnologija su povećanje obima proizvodnje nafte i gasa, prerade, prometa, smanjenje proizvodnih troškova i povećanje kvaliteta proizvoda.

Zbog ubrzanog tehnološkog razvoja investicioni program NIS-a u prošloj godini je oborio sve rekorde – uloženo je 50,8 milijardi dinara, najviše u poslednjih nekoliko decenija. Investicioni program će zbog primene novih tehnologija u 2013. biti povećan – kompanija NIS namerava da u razvoj plasira najmanje 59 milijardi dinara, 16 odsto više nego tokom 2012. godine.

(Balkanmagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *