ОТКРИВЕНА ОСВЕТА КОЈА СЕ СПРЕМА РУСИЈИ: Сам врх, укључујући и Путина ће то осетити

OTKRIVENA OSVETA KOJA SE SPREMA RUSIJI: Sam vrh, uključujući i Putina će to osetiti

8 marta 2021

Administracija Džoa Bajdena priprema se za izvršavanje sajber napada na ruske mreže, izvestio je „Njujork tajms“, opisujući provokaciju kao meru odmazde osmišljenu da Moskvi pošalje poruku.

Pozivajući se na zvaničnike upoznate sa operacijom, „Tajms“ navodi da se očekuje da će „niz tajnih akcija“ usmerenih na Rusiju započeti u naredne tri nedelje i da će sajber napadi biti „očigledni“ predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim obaveštajnim službama, ali ne i „širem svetu“.Napad će se verovatno podudariti s novim ekonomskim sankcijama protiv Moskve, kao i izvršnom naredbom Džoa Bajdena kojom će se pojačati sigurnost mreža američke vlade.

U intervjuu prošle nedelje, Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je za „Tajms“ da podržava izvođenje tajnih operacija koje bi „Rusi razumeli, ali možda neće biti vidljive širem svetu“, tvrdeći da će takve akcije primorati „široku stratešku diskusiju“ sa Moskvom.

Navodno neizbežni sajber napad uokviren je kao odmazda na hakovanje „SolarVindsa“. Hakovanje, koje je prvi put prijavljeno u decembru, pružilo je pristup široko korištenom programu za upravljanje mrežom koji distribuiše kompanija „SolarVinds“ iz Teksasa. Hakeri su uspeli da kompromituju sisteme više od 100 komercijalnih firmi širom sveta, kao i devet američkih vladinih agencija. Opisan kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih sajber napada do danas, trebalo je osam meseci pre nego što je hakovanje otkriveno.

Vašington tvrdi da je napad mogao biti izveden samo uz pomoć strane vlade. Američke obaveštajne agencije tvrdile su da je hakovanje „verovatno ruskog porekla“, ali nisu pružile dokaze za tu tvrdnju. Moskva je porekla bilo kakvu umešanost u incident, nazivajući optužbu „još jednim neutemeljenim pokušajem“ SAD-a da ocrne Rusiju.

Govoreći prošlog meseca za Si-Bi-Es, Salivan je rekao da će SAD upotrebiti „miks viđenih i neviđenih mehanizama“ da kazne Rusiju zbog navodnog sajber napada na „SolarVinds“.

(vostok.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. šiško says:

  Kao što negde već rekoh, u vašingtonu svaka rečenica se započinje sa "Rusija". To im je valjda način da se odbrane od krivice što su celom svetu, svakoj državi, svakom čoveku i detetu naneli neko zlo. Ovako usredsrede svu pažnju na Rusiju i čini im se da im niko drugi nije neprijatelj. A Rusija im zapravo i nije neprijatelj. Samo pokušava da spase sebe od njih, napasnika. Zar Kinezi, Japanci, Indusi, Brazilci i sve druge zemlje sa vrlo razvijenom internet kulturom i vrhunskim IT stručnjacima takodje nisu mogli napraviti to što oni tvrde da im je napravljeno. A možda su čak i sami sebi greškom napravili dar-mar, pa se sad peru. U toj oblasti lako se naprave krupne greške koje mogu koštati mnogo novca i iziskivati ogromne napore da se isprave. Ništa ja njima ne verujem. Pogotovu posle nedavnih idiotskih istupa pripadnika njihove elite poput bila gejtsa i sl. Ludo je to i manito, brale!

  • Gagi says:

   Vidi se da je u upotrebi znanje iz jedne iste skole. Da bi se bilo na vlasti i vrsila vlast, mora da postoji neprijatelj. Politicari ostaju bez svog alata za delovanje ako nemaju neprijatelja. Sto je veca ekonomska i socijalna kriza u drzavi, zahvaljujuci nesposobnosti vlasti, neprijatelj mora biti veci i strasniji. Kada nema realnog neprijatelja, mora da se izmisli jer bez neprijatelja nema zivota i vlasti. U odsudnim i teskim trenutcima za neku zemlju, kada socijalni balon preti da eksplodira i pobije politicare i vladara, mora da se napravi bilo kakav rat da bi se skrenula paznja i ispeglale tenzije. Obicno se rat izazove sa nekim spoljnim faktorom, moze da bude i unutrasnji kao sto je bio u Jugoslaviji jer Ante Markovic nije uspeo da zaustavi sunovrat ekonomije. Taj unutrasnji ima vise opcija, moze da se vodi i protiv neke mafije ili neke nasilne politicke opozicije. Bitno je da se nesto desava i da narodu nije dosadno, kada narodu nisu usmerene misli u nekom pravcu, moze poceti da razmislja o nezgodnim stvarima po vladara a to nije pozeljno.

 2. 1389 says:

  Ništa jim ja ne verujem. Ubijali su sebe 9.11.2001, da bi obtužili islamski svet. Napadaju i teroriziraju Ruski narod u Ukrajini, da bi Rusi bili krivi za sopstveni napad? Siriji su doveli teroriste i onda jih Asad ubija? Kosovo se osamostalilo uz pomoč Američkih predsednika, koji čekaju profit od Srbskih organa i neradnika Albanaca... Tako je to u demonkratskom svetu, sve su svi krivi samo je Amerika čista ko suza...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *