ОТКРИВЕНА ПРЕВАРА И НАМЕШТАЊЕ ИСТОРИЈЕ! Џефри Најс тражио милион евра за неуспелу ревизију тужбе против Србије!

OTKRIVENA PREVARA I NAMEŠTANJE ISTORIJE! Džefri Najs tražio milion evra za neuspelu reviziju tužbe protiv Srbije!

20 marta 2017

554226e4-d2b4-4a8e-bdda-2194b0094cfb-nice-718x446

Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs i njegov pravni tim tražili su naknadu od milion evra za šest meseci rada na pripremi zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Pravni tim Džefrija Najsa nije uspeo da ostvari saradnju sa timom koji je spremao zahtev za reviziju, ali je komunikacija između Najsovog tima i Sakiba Softića bila postojana tokom 2016. godine, piše „Kliks“.

Navodi se da je Nevenka Nena Tromp, u ime Džefrija Najsa, tokom 2016. godine poslala nekoliko mejlova Softićevom timu, nudeći usluge u vidu savetovanja i pripreme zahteva za reviziju.

U avgustu prošle godine, Nena Tromp i Džefri Najs pisali su Softiću o predlozima za reviziju, načinima pripreme argumentacije, ali i o uslovima.

„Inicijativa za pisanje istorije treba da bude u rukama Bošnjaka, preko svih dostupnih kanala. Ako se tome ne pristupi, postoji rizik da će bošnjačku istoriju pisati Beograd, i da će srpska interpretacija prevladati i postati dominantna naracija“, navodi se u pismu koje su Najs i Trompova poslali Softiću 3. avgusta prošle godine.

Takođe su naglasili da je teško prognozirati ishod zahteva za reviziju. Ipak, kada su u pitanju novi dokazi, Najs nije ponudio konkretne predloge već da se isleđivanjem dođe do dokumenata koje je 2005. godine zaštitila Karla del Ponte u dogovoru s Rasimom Ljajićem.

Najs i Trompova tražili su da se za šest meseci njihovog rada, za tim od šest stranih stručnjaka, izdvoji milion evra. Takođe su tražili da finansiranje bude direktno, a ne preko fondacije.

Agent Softić je u svojim odgovorima, kako ističe, tražio konkretne odgovore na pitanja koja su mogla biti ključna za pokretanje revizije. Naveo je da se ponuđač unapred ogradio procenom da su šanse za uspeh polovične.

Najs je tražio da se o njegovom predlogu obavesti i Bakir Izetbegović, ali je Softić tražio konkretnu pomoć o dokazima koje je Najs trebalo da predloži.

Nakon nekoliko mejlova i pokušaja dogovora, nije došlo do angažovanja Najsa i njegovog tima.

(RTS)

KOMENTARI2 komentara

  1. kuka says:

    U čemu je prevara?

  2. Miroslav says:

    Fasista,novu istoriju na ovim prostorima ce pisati Rusija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *