OTKRIVENA STRAVIČNA ISTINA: Gradimir i Siniša završili u Žutoj kući?

OTKRIVENA STRAVIČNA ISTINA: Gradimir i Siniša završili u Žutoj kući?

3 aprila 2014

zuta-kuca-498Porodice ubijenih i nestalih na Kosmetu se nadaju da će odgovorni za zločine nad Srbima i “nelojalnim” Albancima doći pred lice pravde. Među njima i porodica Gradimira Majmarevića koga je 22. juna 1999. otela OVK na putu između Orahovca i Velike Hoče.

Pojedini svedoci tvrde da su Majmarević i Vitošević i žrtve trgovine ljudskim organima

Taj predmet, po žalbi porodice, nedavno je razmatrala i Savetodavna komisija UN na Kosovu. Supruga Veska i ćerka Nataša navele su da su Gradimir i njegov prijatelj Siniša Vitošević tog dana otišli renoom 4 u vikendicu. Kasnili su sa povratkom, sin je otišao da ih potraži i tada je sreo Albanca koji mu je rekao da je video pripadnike OVK kako na silu odvode Gradimira i Sinišu, kao i da je prepoznao jednog od otmičara.

Sledećeg dana Majmareviće je komšija Srbin obavestio da je video kako su Gradimir i Siniša odvedeni u nekadašnju policijsku stanicu u Orahovcu, gde je bio smešten komandni centar OVK.

Informaciju su, tvrdi porodica, potvrdili francuski novinari koji su videli Vitoševićev reno 4 parkiran ispred policijske stanice.

U izjavi Nataša Majmarević navodi da su narednih nekoliko meseci nepoznati kosovski Albanci često zvali porodicu, raspitivali se o njenom ocu, pretili da će ih ubiti i silovati njenu stariju sestru.

Kako je navela, jedno veče “isti muškarci javili su telefonom njenoj majci da su u toku ‘bludne radnje’ i u pozadini su se čuli vrisci. Uspeli su da utvrde da su pozivi sa telefona u zgradi vatrogasne jedinice.”

Ćerka Nataša je izjavila da joj je godinu dana nakon otmice jedna Albanka rekla da je njen otac još živ i da se nalazi u kampu u Kukešu u Albaniji, i da su “on i njegov prijatelj Siniša Vitošević žrtve trgovine ljudskim organima”.

– Evo prođe 15 godina, ništa da nema od toga. I sa tim sudom što se najavljuje nisam sigurna da li ćemo doživeti pravdu – kaže za “Vesti” supruga Veska.

Ipak sud u Hagu

Rešenje pitanja specijalnog suda za ratne zločine bi trebalo da ispunjava zahteve tužilaštva, međunarodne zajednice i potrebe Kosova, izjavila je ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson.

Ona je time delimično potvrdila da postoji dogovor da se optuženima za zločine iz izveštaja Dika Martija, poznatijeg kao slučaj “Žuta kuća”, sudi pred specijalnim sudom u Hagu. Glavni razlog da sud bude u Holandiji je zabrinutost za bezbednost svedoka.

Komentarišući insistiranje Prištine da taj sud bude na Kosmetu, ona kaže da bi bilo “uništavajuće za imidž Kosova da sudska procedura bude netransparentna i da ne ispunjava međunarodne standarde, što sa međunarodnog aspekta nije kredibilno”.

Bez valjane istrage UNMIK-a

Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosmetu zaključila je da je došlo do kršenja proceduralne obaveze shodno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i preporučila UNMIK-u da zatraži od Euleksa i drugih nadležnih organa da preduzmu sve moguće korake kako bi se osigurali da se krivična istraga u vezi sa otmicom i nestankom Siniše Vitoševića i Gradimira Majmarevića nastavi i počinioci privedu pravdi.

Od UNMIK-a su zatražili i da javno prizna odgovornost za propust da sprovede efikasnu istragu u vezi sa njihovom otmicom i nestankom i javno se izvini žaliocima i njihovim porodicama.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. vemi says:

    Dakle, nekoga ce stici kosmicka pravda, kad tad. Ali, PRAVDE ZA SRBE na Kosovu, jednostavno, NEMA. Mislim da ce, pre svega nase vlastodrsce (sve od 2000 pa do danas)stici ta kosmicka pravda, jer ovo sto rade je zlocin veci od onog albanskog prema Srbima. Ovako pustiti sopstveni narod na milost i nemilost siptara i Euleksa je NEOPROSTIVO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *