ОТKРИВЕНА ТАЈНА СТАРА 20 ГОДИНА: Главни Хашки судија шпијунирао за ЦИА!

OTKRIVENA TAJNA STARA 20 GODINA: Glavni Haški sudija špijunirao za CIA!

13 aprila 2021

Teodor Meron, dugogodišnji predsednik Haškog tribunala i sudija u najvažnijim postupcima koji su tamo vođeni, sve vreme je špijunirao za CIA. Sa američkom službom čak se i konsultovao kako da vodi postupak protiv Slobodana Miloševića, a svaki godišnji izveštaj Tribunala za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je podnosio Meron, prvo je slat u Vašington (i Lengli) na doradu i aminovanje.

Kako pokazuju depeše koje su procurile zahvaljujući Vikiliksu, Meron, inače i sam Amerikanac, vođen je kao zaštićeni izvor (označen engleskom rečju protect) za sve diplomate SAD i Stejt department.

PRVI NA LINIJI

Time je, praktično, potvrđeno sve ono u šta smo godinama sumnjali ili, bolje rečeno, čvrsto verovali. Jer tolika pristrasnost međunarodnog suda, osnovanog odlukom Ujedinjenih nacija, nikako nije mogla biti slučajna. Ostaje samo dilema ne da li je još neko, osim Merona, bio na platnom spisku Vašingtona već koliko je takvih sudija bilo.

Teodor Meron bio je prvi na liniji kada je trebalo osuditi nekog od srpskih optuženika. Ne samo da je bio predsednik suda već je i učestvovao lično u postupcima, uglavnom žalbenim, protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića (naknadno je izuzet), Ratka Mladića, Milomira Stakića, Radoslava Brđanina, Momčila Krajišnika, Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, Radoslava Krstića, Zdravka Tolimira…

Tu je Meron bio i kada je nekog trebalo osloboditi, pa je tako vodio žalbeno veće, koje je nakon osuđujuće presude u prvom stepenu oslobodilo svake odgovornosti Hrvate Antu Gotovinu i Mladena Markača. Bio je i u veću koje je oslobodilo srpskog generala Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. Perišiću je, inače, zbog odlaska u Hag obustavljeno (do povratka) suđenje za špijunažu u Srbiji, gde je optužen posle hapšenja sa američkim agentom Džonom Nejborom u motelu na Ibarskoj magistrali. Taj proces je nedavno prvostepeno okončan u Beogradu i Perišić je osuđen na tri godine zatvora.

NATO DRŽI ASANŽA

Nikola Vrzić, novinar Pečata i autor knjige „Tajne beogradskih depeša“, jedan je od najboljih poznavalaca sadržaja Vikiliksovih depeša u našoj zemlji. Za njega nema nikakve sumnje kakva je bila Meronova uloga.

– Vikiliks Džulijana Asanža, kojeg NATO i dalje drži u zatvoru jer je razotkrio njegove zločine, objavljujući depeše američke diplomatske službe, otkrio je i zašto imamo sve razloge da sumnjamo u presude Haškog tribunala, a nijedan da im verujemo bez duboke rezerve. Ne moramo čak ni da kopamo duboko po toj dragocenoj arhivi koja nikada nije trebalo da ugleda svetlo dana, pa je zato i iskrenija od svake druge. Teodor Meron, predsednik Tribunala u vreme presuda kojima je utvrđena podobna istina, u depešama je označen kao zaštićeni izvor, to jest doušnik i saradnik američkih diplomata, s njima se konsultuje o načinu na koji treba da rukovodi suđenjem Slobodanu Miloševiću, kod njih čak proverava da li se slažu sa sadržinom redovnog izveštaja o radu tribunala. Konačno, same američke diplomate zadužene za njega, pišu: „Njegove inicijative, prioriteti i brige usklađeni su sa razmišljanjem vlade Sjedinjenih Država“ – konstatuje Vrzić.

Toma Fila

Nesumnjivo je da je Teodor Meron bio američki čovek, i to ne špijun jer špijun je neko ko radi tajno. Meron je otvoreno radio za Ameriku. Radio je sve ono što je Amerika htela. Konsultovao se s Amerikom, kako u vezi sa suđenjem Miloševiću tako i Vojislavu Šešelju, ali i za sve ostale procese. Amerikanci su ga koristili dok im je bio potreban, a kad više nije bio, otišao je u penziju. Javnost mora da zna da je Haški tribunal od početka finansirala Amerika. Jednom kad sam se pobunio jer je u statutu pisalo da ne smeju Tribunal da finansiraju zemlje, onda su oni to promenili i otvorili poseban račun u UN na koji im je Amerika uplaćivala novac i od tih para se finansirao Haški tribunal. Tada je Meron bio njihov čovek, te otuda i potvrda da je on morao da radi ono što mu Amerika naredi, ali i da im za sve polaže račune.

 

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Ko bi rekao, a ja mislila da je radio za Cica Drazu.

 2. Gagi says:

  Vrlo je zanimljivo ovo sto je izjavio Fila. Narocito u slucaju Voje Seselja. Sta je ovom sudiji Amerika naredila u konkretnom slucaju, zna li neko tacno ili da nagadjamo.

  • jovan says:

   On i drugi sudije i tuziocisu postavljeni da rade za i po nalogu USA! Nema tu tajni! To samo ljudi mozga bez ne znaju.

  • Milutin says:

   Konkretno sve! Sve, sve je naredjivala i njemu i drugim "kadijama"!

  • test01 says:

   a mislim i da je tacno ono sto nagadjamo - zasto su pustili Seselja i kako on sada radi za svog djaka vucicija koji opet radi za amere dok pljacka i rastura Srbiju... Amerima je jedino vazno da im se preda Srpski KiM !

   • Kosovac says:

    @ test01, …..Odlično, Som se upecao na durdubak Voje Šešelja.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Odlično, Som se upecao na udicu Voje Šešelja.

 3. Gagi says:

  Voja je genije, oduvek je to bio. Tacno je znao da ce zbog nepostovanja suda i psovanja tuzioca rasturiti taj zmijarnik. Da ce ga zapadni dzelati zbog toga najuriti jer im je srozao ugled njihovog kazamata i obezvredio verodostojnost. Jedino mi je zao, sto se ostali nasi suznji nisu ponasali na isti nacin, da ih sve najure kod svojih prodica pa neka tamo psuju do mile volje. Mnogi su izabrali drugaciju taktiku, da budu kulturni i robijaju dugogodisnje robije, oni koji su bas promasili dobitnu taktiku, nisu vise medju zivima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *