OTKRIVENE NAMERE: NATO hoće bazu blizu ruske granice

OTKRIVENE NAMERE: NATO hoće bazu blizu ruske granice

25 jula 2014

Russia NATO bases 27262Britanski Tajms piše da je glavnokomandujući NATO-a u Evropi predložio formiranje baze na istoku, bliže ruskoj granici, kako bi brže odgovorili pretnjama Rusije

Glavnokomandujući Združenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlav predložio je Alijansi opremanje jedne baze na istoku Evrope bliže ruskoj granici kako bi „brže odgovorila na svaku pretnju od strane Rusije“, piše danas britanski „Tajms“.

Bridlav planira da preporuči pripremu zaliha – oružja, municije i pakovanja sa obrocima, za slučaj iznenadnog raspoređivanja hiljada vojnika NATO-a u slučaju krize, navodi list.

Komanda razmatra različite varijante za tu bazu snaga za brzo reagovanje, ali je favorit poljska luka na obali Baltičkog mora Šćećin.

Kako prenose ruski elektronski mediji, Bridlav je takođe rekao da Severnoatlantski savez treba da uloži više napora radi pružanja garancija Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, za šta je potrebno preneti neophodne resurse na istok.

Itar-Tass prenosi da se očekuje da će se „pitanje formiranja najveće baze NATO-a u istočnoj Evropi razmatrati na predstojećem godišnjem samitu Alijanse“, koji će biti održan u Velsu u Velikoj Britaniji“ u septembru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *