ОТКРИВЕНИ ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ: Ево како су Кина и Индија ратовале на Хималајима!

OTKRIVENI JEZIVI DETALJI: Evo kako su Kina i Indija ratovale na Himalajima!

7 jula 2020

Indijski vojnici koji su poginuli u bliskoj borbi tokom prošlomesečnog sukoba sa pripadnicima kineske armije na indijsko-kineskoj granici u dolini reke Galvan u zapadnim Himalajima bili su brojčano nadjačani, a mnogi su stradali od užasavajućih povreda nanetih hladnim oružjem, navodi Rojters, prenoseći tvrdnje više izvora u Indiji.

Pozivajući se na reči pripadnika oružanih snaga Indije koji je učestovao u sukobu, otac jednog poginulog indijskog vojnika izjavio je da je, tokom borbe koja se odvijala noću, njegovom sinu prerezano grlo metalnim ekserima koji su se nalazili na vrhu nekog hladnog oružja.Drugi svedoci su ukazali na to da je jedan broj indijskih vojnika život izgubio posle pada sa strmih grebena u hladne vode reke Galvan.

U šestočasovnom sukobu, koji se dogodio 15. juna, stradalo je 20 indijskih vojnika a, zbog odredbi jednog sporazuma iz 1996. godine, nijedna od strana nije koristila vatreno oružje.

Ipak, prošlomesečni konflikt odneo je najveći broj ljudskih života otkako je 1967. godine između dve zemlje izbio spor oko granice.

Smrtonosne povrede koje je zadobio jedan broj indijskih vojnika bile su užasavajuće, na šta ukazuju i smrtovnice koje su uručene porodicama nekih od njih, a u koje je uvid imao Rojters.

Prema tim dokumentima, trojica poginulih imala su presečene vratne arterije, dok su dvojica drugih zadobila povrede glave nanete oštrim ili šiljatim predmetima, a sva petorica su na čelu i vratu imala vidljive tragove povreda.

Nadležna vojna bolnica i ministarstvo odbrane nisu bili voljni da daju komentar o uzrocima njihove smrti i detaljima pograničnog sukoba, ali je neimenovani predstavnik indijskih vlasti izjavio da su se učesnici borili čime god su mogli – palicama, štapovima, ili čak golim rukama.

Po rečima tog zvaničnika, tela jednog broja stradalih narednog jutra su izvučena iz reke, a kod nekih uzrok smrti je bila hipotermija.

Kako navodi Rojters, Peking je odbacio tvrdnje iz Nju Delhija da je kineska armija izgubila 40 vojnika, a dve strane se međusobno optužuju za sukob.

(Tanjug)

KOMENTARI11 komentara

 1. Zaliv says:

  Indija je dno Azije, najveca i najprljavija rupa. Indija pokusava da otme ono sti nije nikad bilo njihovo od Kine i ocekuju da ce Kina to da trpi. Indija opet nista nije naucila posle izgubljenog rata koji su zapoceli a sad su dobili preko nosa i placu kako ih je zadesilo nesto uzasno a zna se da Indija konstantno cacka kineskog zmaja. Hoce majmuncic sa azdajom da se igra pa sad cmizdri.

 2. Gardista says:

  Čak Noris

 3. M says:

  Kinezi također spadaju u klub budala koji grade-imaju loše odnose s svojim susjedima,pa i ključnim,o kojima im ovisi i obstanak!!Pa tako rade korist udaljenim neprijateljima koji ne moraju prstom mrdnuti,a uništavaju obje strane!Ako i Indija bude uvučena ili nasjedne u to,i priključi se kao saveznik USA,onda će Kina i cijela Azija(skupa s Rusijom),umjesto Euro-Azije kao Glavnog Međuzemlja,se boriti za obstanak!

  • Zaliv says:

   Sa Mongolijom Rusijom i Korejom imaju odlicne i vise nego odlicne odnose. Ne znas o cemu pricas. Kina je u vezi ovih sporova vec vodila rat sa Indijom ali Indija nikako da nauci, inace Indija je zapocela rat a dobili su po dupetu ekspresno a tad je Kina bila daleko slabija nego danas.

 4. M says:

  USA je najmoćnija država na svijetu,i mogla bi lako pobijediti sve svoje bliže i dalje susjede,pa ipak to ne čini,nego gradi-održava mir u svom okruženju,osigurava sebi tako život i budućnost u miru!!Nego ratuje 10.000km daleko od svoje kuće!

  • Zaliv says:

   Opet se pokazujes kao neznalica, SAD su ratovale sa Meksikom i Kubom, sa Venecuelom su na ivici rata.... Sve je to njihov komsiluk. Prestani da siris americku propagandu, probaj kad nesto naucis mozda ti tad upali

  • Istina says:

   A rat joj je u kuci. Tvoj komentare je zlonameran.

 5. Archelay says:

  Eto tako radi Duboka drzava ako su u pitanju Rusija i Kina.Sa jedne strane kinezima se desava sa Indijom i Turskom a sa druge strane ulaze u Kineskom moru kako bi ostvarili svoj cilj oko Kine.Ali ovog puta naleteli na minu jer ni Rusi piju naftu a ni Kinezi su mutavi.Ostaje da se vidi kako su smuvali Erdogana i kaku uvalili Indiju.A,na vrhu svega,na glavu nu se popeo Tramp pa sada nek im je bog upomoc.Kao zakljucak,Bog cuva Planetu i dobitce svako kako mu sleduje.

 6. Rista says:

  I Kina i Indija drže tu na prvim linijima najzaostalije, najfanatičnije i najbednije vojnike koji nisu ni zašta drugo osim da ih žrtvuju u ovakim sukobima. Za njih se ni jedna snaša nije udala, ni jedan prijatelj neće zaplakati...Pa neće valda staviti mene na prve linije pa da po komentatora posle plače? Nisu se borili čime su stigli, nego već po veka smišljaju ladna oružja a prve linije su naoružane najfantastičnijim oružjem. Neće se mešam u sukobe ovog tipa niti da navijam. Kinezi samo nisu objavili, ali 10 kineskih vojnika izvađenih iz ledene Drine su umrli davljenjem kravljom mokraćom. Lažu jedni lažu, lažu drugi, lažem ja, laže rojters...ali zvaničnici to tretiraju kao lanjski sneg. Stom razlikom što je tamo sneg neprekidan. Samo tamo imate himalajske pahuljice, severne pahuljice a to su kinezi i južne pahuljice. Još niko nije uspeo tačno da prebroji te pahuljice. Inače Indija se potrudila i polako pojačava tempo razvoja. Broj stanovnika Indije je ako se dobro sećam, postao veći od broja Kineza pre neku godinu. I kad je Si zaprepašćen čuo da se prestiž Kine srozao, oma je ukinuo Zakon jednog deteta. Pošto je Kina onda još uvek bila nova mlada, mediji sveta su nežno pričali o jadima smanjenja stanovnika Kine i da je dobro uradila. Naročito Zapadni mediji, koji su se zabrinuli za gubitak radne snage. I tako Kini niko nije zamerio.

 7. M says:

  Ja samo ponavljam da USA zasad dobro koristi onu Rimsku..."Zavadi pa vladaj"!Izvoze ratove ili bar napetosti-pretnje ratovima, daleko od sebe,svuda po svijetu,naročito po interesima svojih glavnih konkurenata-protivnika!Ako bude Velikog Rata,a velika je vjerojatnost da bude,onda će Indija predstavljati značajan uteg na vagi,kao saveznik ili protivnik!Ali puno bolje kao saveznik,nego kao protivnik!Tko to ne shvati na vrijeme,taj će imati veliki problem!Preveliki!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *