ОТКРИВЕНИ ПРИОРИТЕТИ ПЕНТАГОНА У СРБИЈИ

OTKRIVENI PRIORITETI PENTAGONA U SRBIJI

9 juna 2021

Prioritet vojne saradnje SAD i Srbije je dalji razvoj baze „Jug“ kod Bujanovca kao glavnog centra za obuku po visokim standardima NATO, opremanje i obuka specijalizovanih jedinica Vojske Srbije poput inženjerije i saniteta, kao i podrška za učešće u mirovnim misijama, kaže šef Američke kancelarije za odbrambenu saradnju potpukovnik Aleksandro Pedraza.

Američka kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC) se bavi saradnjom Vojske Srbije sa Pentagonom, rekao je Pedraza u intervjuu za portal Balkanska bezbednosna mreža.Na pitanje šta je glavni zadatak ODC u Srbiji rekao je:

„Obavljamo sve aktivnosti iz domena bilateralne odbrambene saradnje sa Srbijom uključujući upravljanje fondovima pomoći koje finansira vlada SAD poput Finansiranja inostranih vojski ili fondova Globalne inicijative za mirovne operacije. Kancelarija takođe realizuje kupovinu odbrambenih artikala SAD za Srbiju kroz program Inostranih vojnih prodaja, planira i pruža podršku srpskom učešću u vežbama i aktivnostima pod vođstvom SAD, podržava učešće SAD u aktivnostima pod vođstvom Srbije i upravlja programima međunarodne obuke i obrazovanja za studente iz Srbije u SAD ili u Srbiji“.

On je naveo da je novina u saradnji američka podrška Srbiji za razmeštanje snaga za specijalne operacije u međunarodnoj misiji u Africi, dok je zajednički rad u Centru za obuku za multinacionalne operacije u bazi „Jug“ dobar primer pomoći i saradnje zasnovan na partnerstvu sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Pedraza je podsetio da je uloga ODC i upravljanje programom državnog partnerstva sa Ohajom i da je u proteklih 12 godina Kancelarija realizovala oko 28 miliona dolara direktne pomoći Vojsci Srbije.

„Upravo sada pomažemo u opremanju čete srpskih inžinjeraca kako bismo podržali nameru Srbije da ih uputi u međunarodne operacije. Naša pomoć uključuje skupocenu mašineriju za inžinjerce i obuku neophodnu za korišćenje opreme. Do sada smo pružili oko 6,7 miliona dolara direktne pomoći samo bazi „Jug“. U opremu spadaju medicinski simulatori, simulatori vožnje, Hamviji, oprema za naprednu obuku, simulatori za snajperiste i savremeni sistem meta za bojeva gađanja na poligonu“, naveo je on.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane između SAD i Srbije, Pedraza je ocenio da je Srbija stručan i profesionalan partner.

„Nadamo se unapređenju saradnje. Verujemo da možemo prepoznati oblasti bezbednosne saradnje zasnovane na zajedničkim bezbednosnim interesima. U njih spadaju međunarodne i mirovne misije, povećana saradnja vojnih saniteta, inžinjerije, logistike i zadaci iz domena mirovnih operacijama bez upotrebe smrtonosnih sredstava“, rekao je on.

Padraza je ukazao da je u protekle dve godine sproveden obiman niz vežbi u koje spadaju multinacionalne vežbe, vežbe iz domena mirovnih operacija i sajber odbrane, vazduhoplovne operacije traganja i spasavanja, razmena vojnih sveštenika i drugo.

„U interesu je i SAD i Srbije da izvoze bezbednost širom sveta, jer je priroda globalnih mreža međusobne povezanosti takva da nestabilnost jednog mesta može brzo da utiče na druga. SAD i Evropa su u boljem položaju kada smo u mogućnosti da zajedno radimo u duhu harmonije“, dodao je Pedraza.

On je podsetio da su SAD Vojsci Srbije ranije donirale određen broj terenskih vozila Hamvi u vrednosti većoj od šest miliona dolara i dodao da je, u međuvremenu, Srbija odlučila da uđe u direktne nabavke tog vozila od proizvođača, pa ODC više nije uključen u te aktivnosti.

KOMENTARI8 komentara

 1. Ivana says:

  IZDAJA i uništenje Srbije ko države i Srba kao naroda.

 2. 1389 says:

  Ma šta mi radimo sa ubicama i đelatima našeg naroda? Ko je odobrio saradnju sa NATO? Šta ima da se suradjuje sa teroristima?

 3. Za Srbiju says:

  Ta vrsta saradnje, na srpskom se zove okupacija.

 4. Vlad Cepeš says:

  Preko 100 milijardi direktne štete nikad se ne može porediti sa 28 miliona kredita . Ja bar tako mislim,a Vi.

 5. Zoran says:

  Sto niste dali Rusiji neku bazu?

 6. Novica says:

  nikada sa amerima

 7. Gardista says:

  ODC treba najuriti. Kakva baza, kakve donacije. Ima Srbija para za te sklopocije koje doniraju po ne normalnim cenama. Napolje bagro, fasisticka.

 8. independend says:

  Znaci srpska vojska ide u afriku da pravi puteve crncima a usput ako neko ne bude bas zadovoljan kvalitetom puta pa tu su snajperi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *