ОТКРИВЕНИ ТАЈНИ ПАПИРИ: Ево истине о Ф-16 авионима и Хрватској

OTKRIVENI TAJNI PAPIRI: Evo istine o F-16 avionima i Hrvatskoj

7 januara 2019

Hrvatski državni i vojni vrh najmanje godinu dana bio je upoznat sa američkim stavom i uslovima prodaje izraelskih borbenih aviona F-16 „Barak“.

Kako piše „Jutarnji list“, još u januaru 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-pejper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupovinu izraelskih aviona.Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Kancelarija predsednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji „Bujica“. Američki dokument stigao je na Pantovčak u januaru prošle godine, potvrdio je „Jutarnjem listu“ izvor blizak predsednici.

Prema njegovim rečima, isti je dokument morao da stigne i u Kancelariju premijera, kao i u Ministarstvo odbrane, jer su oni direktno odlučivali o kupovini, prenosi Tanjug.

Radilo se o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kog se jasno videlo šta američka strana traži da se realizuje oko kupovine aviona i više-manje su te stavove iz non-pejpera zadržali do kraja.

Iz non-pejpera je, kako se navodi, bilo vidljivo na koja sve pitanja treba obratiti pažnju, a taj dokument je „bez potpisa“, što je uobičajeno u diplomatiji.

Sagovornik kaže da je non-pejper iz januara napisan na dve stranice, ali da tehničke detalje Pantovčak nije razmatrao, jer je to bio posao koji su vodili drugi.

Kako su te poverljive informacije iz non-pejpera došle do Bujanca može se samo nagađati, ali nije isključeno da je o svemu bio obavešten tadašnji, a danas bivši, savetnik Mate Radeljić.

Predsednici je, navodi se, od početka tog procesa nabavke borbene eskadrile bilo važno da se podigne sposobnost Oružanih snaga, a s tehničkom nivoom njena kancelarija nije imala veze.

Sagovornik „Jutarnjeg“ tvrdi da su Amerikanci još 2017. godine, u vreme kada je Izrael na poziv Hrvatske sastavljao ponudu za „barake“, u Izrael poslali dokument u kom su naveli pod kojim tehničkim uslovima mogu prodati avione Hrvatskoj ako pobede na konkursu.

I hrvatska je strana bila upoznata s tim dopisom, potvrđeno je „Jutarnjem“ iz više izvora.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Nemaju poverenja Ameri u Hrvate. Da se podsetimo od strane SAD 1945 bilo je predloga da se Hrvati kao genocidni narod stave pod medjunarodni protektorat. Može da se desi da Hrvatski piloti zajedno sa ovionima prelete za Rasiju, prevrtljivi su ti Hrvati.

  2. Željko says:

    Brinite se vi susjedi za sebe jer nama u Hrvatskoj ne trebaju zrakoplovi jer nas kao i Crnogorce brani NATO, vaš " prijatelj ", iz bliske povijesti!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *