ОТКРИВЕНО: Две велике силе у клинчу због КОСОВА!

OTKRIVENO: Dve velike sile u klinču zbog KOSOVA!

6 aprila 2019

Bitka za premoć nad Evropom bije se između Nemačke i SAD, a rasplet bi mogao da se desi baš na Kosovu, saznaje „Blic“.

Jedna od najmoćnijih zemalja na svetu i svakako najmoćnija država Evropske unije imaju dijametralne stavove po pitanju rešavanja kosovskog problema.Nemačka ne odustaje – Kosovo je za njih nezavisna država i daljeg razgovora na temu promene granica nema. To su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pre dva dana poručili i poslanici u nemačkom Bundesetagu Peter Bajer i Kristijan Šmit.

– Zanimljivo je da imaju tako čvrst stav, a onda kažu kako će učiniti sve da dođe do povlačenja taksa od strane Prištine i do pomaka u pregovorima dve strane. Aleksandar Vučić je u jednom trenutku pitao sagovornike o čemu onda da se razgovara ako ne žele da odstupe od svog stava ni za pedalj – ispričao je izvor iz diplomatskih krugova.

Nemačka i SAD se inate, utisak je našeg sagovornika. Šta god da kaže kancelarka Angela Merkel, Sjedinjene Države to odbacuju, a slično je i sa druge strane. Zato je očito da se dve svetske sile bore za dominaciju u ovom delu Evrope i obe bi da prisvoje zasluge za eventualno postizanje dogovora.

– Dok su Nemci striktni, Amerika bi podržala neko novo rešenje. Za Vašington bi razmena teritorija bila idealna – navodi naš sagovornik.

Izvor iz diplomatskih krugova u Berlinu kaže da SAD nisu učinile sve da bi Priština povukla takse, jer je jasno da bi odavno bile povučene da je pritisak bio adekvatan. Uz to, SAD hoće priču o taksama da iskoriste za trgovinu sa Srbijom kada za to dođe vreme. Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer podsetio je nedavno na poruku američkog predsednika Donalda Trampa da pregovarači treba da iskoriste „istorijsku šansu“ da postignu sporazum.

– Krajnje je vreme za postizanje sporazuma Beograda i Prištine – naveo je on. Palmer je pozvao dve strane da izbegavaju korake koji otežavaju kompromis.

– Samoproglašeno Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, trajan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji ili regionu. Mi ćemo ozbiljno razmotriti bilo koji sporazum koji ispuni ove uslove – rekao je Palmer.

Ostalo je još 11 dana da se postigne sporazum i trenutno je teško poverovati da će do toga i doći. Naime, 16. aprila se raspušta Evropski parlament. Ako do tada ne dođe do kompromisa, do kraja jeseni biće prazan prostor i ceo slučaj moraće da sačeka novu administraciju.

– Pobeđuju nacionalističke struje pa je opravdan strah da se posle toga više nikome neće žuriti da se nađe rešenje za Kosovo – kaže izvor „Blica“. Niko iz EU danas nije preterano optimističan da će pravno obavezujući sporazum biti gotov do kraja godine, ali – nade se ne odriču.

Rešenja nema bez obe sile

Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku, smatra da je „sasvim evidentno“ da rešenja kosovskog pitanja nema bez uticaja oba „velika igrača“ na geopolitičkoj sceni. „Brisel i dalje ima formalnu ulogu moderatora tih pregovora i to se neće promeniti, ali mislim da je svima jasno da bez SAD nema sporazuma. I jedni i drugi sada rade na ukidanju taksa, pa ne bih rekao da ima većih razmimoilaženja i rivalstava po pitanju Kosova“, kaže Đukanović. On ipak ukazuje na različite stavove Angele Merkel i Donalda Trampa, pogotovo po pitanju bezbednosti i uloge NATO.

Stavovi o Kosovu

Nemačka

*Nema promene granica

*Neprihvatljiva je razmena teritorija

*Decidno traže ukidanje taksa

SAD

*Ne namećemo rešenje, dogovorite se sami

*Razmena teritorija bila bi idealno rešenje

*Ne insistiraju dovoljno na povlačenju taksa

(Blic)

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovi švabovi su prijatelji pRCednika Srbije,a ne moji! Ja švabove NIKADA za prijatelje neću smatrati! N I K A D A !

 2. Pera says:

  Kad sam video potpis blica, sve mi je jasno. Kakve veze ima ovo baljezganje kad svi znamo da cionisti komanduju i amerikom i evropom, znaci demonskom nato armadom ! Nista vise. Dovoljno za svakog normalnog da ne trosi vreme citajuci ovakve gluposti !

 3. Ivana says:

  Nemci najveći Vučićevi prijatelji a koliko je samo uzdizao Merkelicu bolesnik jedan pokvareni. Što veći neprijatelji Srbije to njemu i sličnima njemu veći prijatelji.

 4. rajko says:

  Nama je svejedno, jer ni jedno od njihovih rešenja nama ne odgovara, niti smemo da prihvatimo. I jedni i drugi podrazumevaju da se otkine parče Srbije i da nekom divljem narodu kog su nam oni dovukli. Mi čak ne znamo ni kad ni odakle je ta divlja horda došla, a treba da joj damo zemlju za koju su naši preci prolivali krv.

 5. dinki says:

  Neka im oni poklone deo svoje teritorije u ime zločina koje su izvršili u dva svjetska rata jer je stoka umislila da je uber rasa ljudi, naše je da ih potopimo u more sa sve vaterpolo kapice.

 6. Milica says:

  bas tako, Rajko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *