ОТКРИВЕНО: Ево како је изгледао састанак Ане Брнабић и Федерике Могерини у Бриселу

OTKRIVENO: Evo kako je izgledao sastanak Ane Brnabić i Federike Mogerini u Briselu

16 novembra 2017

Predsednica vlade Ana Brnabić sastala se sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini u zgradi Evropskog saveta u Briselu, a predvodila je i delegaciju Srbije na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje. Na konferenciji sa Mogerinijevom i komesarom Johanesom Hanom istakla je da je članstvo u EU najvažniji strateški cilj Srbije.

U sedištu EU održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili premijerka Srbije Ana Brnabić, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Premijerka je rekla da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja, ali da očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja.

– Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primenu reformi i na to kuda idemo kao društvo – poručila je Brnabićeva.

Mogerinijeva je na početku pres konferencije rekla da nedavni govor predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera predstavlja pozitivan signal – da su otvorena vrata za države Zapadnog Balkana ako se ispune kriterijumi.

Brnabićeva je navela da to što ona kao premijerka predvodi delegaciju u Briselu, što nije uobičajeno, pokazuje da je članstvo u EU prvi i najvažniji strateški cilj Srbije.

Premijerka je rekla da o odnosima sa EU najviše govore brojevi: podsetila je da se 65 odsto trgovine Srbije čini trgovina sa zemljama EU, a od 2000. do danas Srbija je od EU i zemalja članica pojedinačno dobila devet milijardi evra bespovratne pomoći.

Istakla je i da sprovedena fiskalna konsolidacija omogućuje Srbiji da se fokusira na druge reforme, pre svega u oblasti vladavine zakona.

– Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makoroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja će praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve želimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremni da budemo i član evropske porodice zemalja – poručila je premijerka.

Brnabićeva je rekla i da je Srbija partner EU i kada su evrointegracije celog regiona u pitanju i ocenila i da se ceo region nalazi u „pozitivnom trenutku“ evrointegracionih procesa.

– Mislim da imamo momentum i da ovaj momentum treba svi zajedno u partnerstvu da iskoristimo u narednih šest do sedam meseci, da treba da damo jasnu poruku da je EU u intresu svih nas, da je strateški prioritet svih nas, ali da EU za sve nas nema bez jake regionalne saradnje, regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti i regionalnog političkog dijaloga. To je podržano od EU, ali pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinačnih zemalja regiona – poručila je Brnabićeva.

Komesar Johanes Han smatra da je 2025. godina kao datum pristupanja Srbije EU ambiciozan cilj, ali ostvariv. To, ističe, znači i da Srbije sve obaveze treba da završi do 2023. godine.

Premijerka Srbije je rekla da je Srbija duboko i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom i pozvala sve učesnike u društveno-političkom životu Srbije da uzmu učešće u unutrašnjem dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu.

– To nije političko pitanje ili pitanje političkih potkusurivanja. To je nacionalno pitanje. Svi zajedno u Srbiji treba da nađemo kompromis kako bismo zastupali jedinstven stav po tom pitanju – poručila je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije pozvala je Prištinu da zajedno sa Beogradom nastave rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma u cilju formiranja Zajednice srpskih opština, a zatim i daljeg nastavka dijaloga.

Na pitanje da li kvalitativan pomak u odnosima Beograda i Prištine koji je Federika Mogerini najavila znači da će biti potpisan obavezujući sporazum o normalizaciji, Mogerinijeva je rekla da se o tome vode konsultacije u okviru nove faze dijaloga, a da normalizacija jeste cilj dijaloga i pregovora, mada je rano govoriti o preciznim rokovima u kojima će ona moći da bude ostvarena.

Ana Brnabić se jutros sastala sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini u zgradi Evropskog saveta u Briselu, a zatim je predvodila delegaciju Srbije na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Konj says:

    Ove gore na slici pale u trans, izgleda da su iste ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *