ОТКРИВЕНО: Ево какве све понуде ПУТИН ДОНОСИ СРБИЈИ!

OTKRIVENO: Evo kakve sve ponude PUTIN DONOSI SRBIJI!

11 januara 2019

U Beogradu su danas počeli završni pregovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a koji bi trebalo da se potpiše 17. januara, prilikom posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dobar deo teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se stručnjaci usaglase o još šest tarifnih linija.Ministar trgovine Rasim Ljajić je rekao da su u pitanju tarifne linije za izvoz proizvoda koji su važni Srbiji, a radi se o određenim vrstama sira, živinskom mesu, određenim vrstama alkoholnog pića, šećeru, cigaretama, automobilima.

Tada je naveo da Srbije želi da sporazum bude i izbalansiraniji, „bez anomalija“ koje su postojale još od kada je dogovoren.

– Dešava se da kada mi izvozimo cigarete na rusko tržište moramo da plaćamo carine od 18 odsto, a kada se cigarete uvoze iz Rusije carina se ne plaća. Ima još takvih situacija i mi želimo da to izbalansiramo – kazao je Ljajić.

On je rekao i da Srbija verovatno neće dobiti sve pogodnosti koje traži.

– Radi se o pet zemalja koje treba da se usaglase i svako štiti neku proizvodnju – rekao je Ljajić, ali je istakao da će Srbija učiniti sve što može kako bi proširila listu proizvoda koja bi bila oslobođena carine pri izvozu u zemlje članice Evroazijske unije.

Ukoliko sporazum bude potpisan 17. januara, on bi mogao Srbiji da otvori tržište od novih 180 miliona stanovnika.

Sporazum, kako je dodao Ljajić, neće ugroziti trgovinu sa Evopskom unijom, jer Srbija dok ne postane članica Unije ima prava da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini sa kim god želi.

(Politika)

KOMENTARI23 komentara

 1. Bukson says:

  Fino nam uvaljuju braca Rusi kad mi izvozimo placamo. 18/,a kad od nji ivozimo onda 0 e to Majko Rusijo.A za NIS STO SI NAS ZA....LA SVAKA CAST PRAVA LJUBAV.A IMA TOGA JOS.

  • test01 says:

   Ne lupetaj i ne LAZI kao Ljajic, evo ISTINE: Sporazum o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije (tada SRJ) potpisan je 28. avgusta 2000. godine radi produbljivanja i unapređenja uzajamne trgovinsko ekonomske saradnje. Srbija je jedina država u Evropi, pored nekih članica Zajednice nezavisnih država (ZND), koja ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Sporazum propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije (koja ima više od 50% sadržaja iz Srbije), NE PLACA CARINA kada je namenjena za tržište Rusije, osim ako nije izuzeta iz režima slobodne trgovine.

  • Jovan says:

   Reč je o cigaretama o njihovom izvozu u Srbiju, nije mi poznato da su kod nas tražene i da se puše ruske ili kazahstanske, jermenske, kirgistanske cigarete. Možda ih traži diplomatsko osoblje tih pobrojanih zemalja, dakle za nas je to nevažno. Uostalom pušenje nije zdravo pa šta si zapeo za to. Interesantnije je da Ljajić pominje da nije izbalansiran izvoz automobila iz Srbije, a znamo da je u pitanju Fiat, a i ko je vlasnik Fiat Srbija i da je to nekad bila naša fabrika. Šteta je da zbog interesa stranog vlasnika Fiata izgubimo sve druge pogodnosti.

  • Boze Pravde says:

   Jos samo da nas bombarduju, pa ce biti pravi prijatelji.

  • Cetnik says:

   PA nisu ludi da im uvaljujemo cigare svercovane iz crne gore i albanije.

  • padre says:

   Potpuno drugasčije od EU i SAD, jel' da?A za braću treba barem dvoje!Ko bi tebi bio brat?

 2. Zoran says:

  Sta nosi, pun kufer ordenja.:)

 3. Deda Micko says:

  Ima li koga ko nije zajebao glupe Srbe do sada? Bice da nema.

 4. Milica says:

  daj boze da potpisu

  • Za Srbiju says:

   Pa da šiptari crknu od muke.

  • Slobodanka says:

   VKV separatisti sa Kosovo uveli su Srbiji i BIH takse 100% na izvoz u njihovu malu deželu, a EU je bespomoćna ili nesposobna da ih disciplinuje, što je isto kao da ih podržava u kažnjavanju i pritiskanju Srbije. Posledica toga biće tešnje ekonomsko povezivanje Kosova sa Albanijom, dakle i kad je bespomoćna EU prati dosadašnje aktivnosti SAD i NATO u pogledu potpunog odvajanja i otimanja Kosova. S druge strane otvara nam se mogućnost da izvozimo pod povoljnijim uslovima na tržište od 180 miliona ljudi. Zatim za nas je veoma važno da potpisivanjem drugih sporazuma prilikom ove posete biće otvorena vrata za novu saradnju u energetici, saobraćaju, poljoprivredi i u drugim oblastima.

 5. Lazar says:

  Intermagazin poseduje najkvalitetnije komentatorsko telo. Sve sami doktori nauka i to iz svih struka...

  • Pravedni Ljesnik says:

   @Lazar: hahhhaahaha najbolji komentar. Kad procitam sta pisu ovi komentatori, odustanem od komentarisanja, jer ne vredi pred njih prosipati bisere :)

   • Deda Micko says:

    Hajde, daj bar jedan biser, ovako ces ispasti snob koji se puva onim sto nema.

 6. Cp6a says:

  Kako se približava dolazak Cara, kerovi sve jače laju.

  • Slobodanka says:

   Boje se da će jednom biti svezani na lanac.

 7. Miraš says:

  Sem ovog velikog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, predvidjaju da će biti potpisano više sporazuma koji se tiču gasne privrede. Zasad ne objavljuju šta bi oni tačno regulisali i dokle se stiglo na temu Turski tok - deo namenjen za jugoistočnu Evropu. Gasprom planira da 2020. godine počne isporuke kroz Turski tok za Bugarsku i Srbiju, ako je tako onda u toku ove 2019 godine mora se raditi na pružanju tog kraka gasovoda kroz Bugarsku i Srbiju. Zatim dalje u planu Gasproma je da iz tog istog kraka počnu isporuke za Mađarsku 2021. godine, a za Slovačku u drugoj polovini 2022. To će omogućiti da već od 2022. godine izbegne se isporuka ruskog gasa kroz Ukrajinu.

 8. Miraš says:

  ispravka - 23.11.2018. ... Zatim Nema sumnje da stavovi SAD bitno se razlikuju od stavova Rusije - po pitanju Kosova i samog kompromisa tj. u čemu oni vide kompromis i šta im je krajnji cilj. Npr. baza Bondstil zasad je američka baza u okviru misije ujedinjenih nacija KFOR. SAD želi da se tokom 2019 postigne istorijski sporazum veoma povoljan za njihovog štićenika Kosovo tj. da Kosovo stekne potpunu nezavisnost i postane članica UN, u sklopu toga šta planiraju za bazu Bondstil? Naime nakon postizanja sveobuhvatnog sporazuma primiće se i kraj misiji UN na Kosovu, da li se onda i ta baza zatvara ili joj se produžava život. Bazu Bondstil mogu da prevedu u trajnu i redovnu bazu američke vojske u jugoistočnoj Evropi. Država domaćin takve baze sigurno bi im bila i za to odana i zahvalna - pored Kosovske vojske koja se razvija ovo bi bila dodatna i jaka garancija za tu državicu.

 9. Miraš says:

  KARIKATURA: Taj kompromis nije potpuno definisan, u šta će se on pretvoriti to će odrediti natezanje konopca. S jedne strane konopca je veliki Putin, a s druge strane je veliki Tramp, a iza njega u ekipi je i duboka država SAD. Vučić je maali mališa i sedi na sredini tog konopca čvrsto se držeći za uže i nogama i rukama čuvajući se da ne padne. Za koga on navija??? Verovatno najpre ne želi da padne sa vlasti. Čuveni orden se primiče Beogradu, samo da ne bude sa tim ordenom kao sa izraelskim avionima koji ipak neće stići u Hrvatsku.

 10. Miraš says:

  Naime Rusija vidi kompromis samo u okviru Ustava Srbije i u skladu sa važećom Rezolucijom 1244 po kojoj je Kosovo deo Srbije, a s druge strane SAD vidi kompromis kao sredstvo za stvaranje potpuno nezavisne države Kosovo koja će postati članica UN.

 11. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Prosto ne znam šta da mislim... Nekako se Putin prečesto sastaje sa usnijom pred redovne ili vanredne izbore. Ovog puta je usnija nanišanila da izbori padnu pošto Putin dođe, mada danas čovek može u sve da sumnja jer se više ne zna ko pije, a ko plaća. Nekako najviše bih voleo da kad avion sleti usnija na volšeban način padne pod točkove...

  • Slobodanka says:

   Rano smo počeli da se zagledamo šta će sada biti u ponudi Rusije,a za nas korisno. Usnija nakon zvučne priče o svemu tome po ustaljenom običaju malo šta potpisuje. Najpre skoči, pa reci hop. A "hop" će se najviše pokazati u pogledu izbora. Slikanje sa Merkel, Mogerini, Kurcom, zatim sa Blerom, Klintonom i pokojnim Mekejnom, Aleksom Sorošem, itd - i to bi na svoj način trebalo da utiče na naše glasačko telo, ali ono je nažalost kratkog pamćenja. No i bez susretanja sa Putinom, rezultati izbora bi bili nafrizirani.

 12. Dusan says:

  Nova trzista nova lova u budzetu i tako su nas Albanci ispalili.Roba mora naci nova trzista siptari neka sad popuse.Oni i tako uvoze robu iz Makedonije i Albanije i Bugarske.A nova trzista su nam potrebna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *