ОТКРИВЕНО! Ево ко је Азербејџанцима донео победу

OTKRIVENO! Evo ko je Azerbejdžancima doneo pobedu

13 novembra 2020

PRVIH dana agresije Azerbejdžana na Karabah krenule su bile vesti da je smenjen načelnik njegovog Generalštaba – general-pukovnik Nedžmedin Sadigov.

Čak se tvrdilo da je uhapše i optužen za izdaju i „saradnju sa ruskom vojnom obaveštajnom službom“.U to vreme se tvrdilo i da je general Sadigov ustao protiv „turske prevlasti u rukovodstvu oružanih snaga Azerbejdžana“.

Vojni vrh u Bakuu sve ovo je demantovao, ali se Sadigov otada nije pojavljivao u javnosti, a njegova stranica je iznenada nestala sa zvaničnog sajta Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Sadigovu je zamerano i to što je rođen u Dagestanu, u Derbentu, i što je poreklom Lezgin. Tvrdilo se i da slabo zna azerbejdžanski (turski) jezik i da ima rođake. Čak: i da je njegov rođak donavodno služio u ruskoj vojsci na teritoriji Jermenije. U sastavu ruske 102. vojne baze u Gjumriju.

Turski vojni savetnici već godinama imaju značajan uticaj u azerbejdžanskoj vojsci. Rukovodili su i njenim naoružavanjem. I do početka drugog rata za Karabah imali su u njoj dominantan uticaj.

Generalu Sadigovu se pripisuju i reči izgovorene na jednom od sastanaka vojnog vrha u Bakuu: „Ako Turcima damo vojsku, možda ćemo morati da damo i naše žene?“.

Vojska Azerbejdžana oslobođena je oficira i generala koji su počeli da služe u Sovjetskom Savezu, koji su studirali su u sovjetskim vojnim akademijama. Oni koji su stažirali ili studirali u Turskoj – postavljeni su na ključna mesta.

A turski savetnici su postavljeni – iznad njih.

Grupa na čelu sa general-majorom Bahtijarom Ersajem, načelnikom Operativne uprave Kopnene vojske Turske, bila je direktno uključena u organizaciju operacije protiv Karabaha.

Ersaj se nalazi u Bakuu i lično je – nakon smenjivanja Sadigova – dirigovao azerbejdžanskim Generalštabom povodom operacija protiv Karabaha.U planiranju i sprovođenju operacije protiv Karabaha najdirektnije je učestvovao i general-potpukovnik Šeref ​​Ongaj, komandant 3. armije Kopnene vojske Turske, dislocirane u regiji Erzincan u istočnoj Anadoliji.

On je uAzerbejdžan došao početkom septembra, a i – celo leto.

Ongaj i nekoliko drugih turskih generala isplanirali su zajedničke tursko-azerbejdžanske ofanzivne operacije.

Ersaj je komandovao celom operacijom protiv Karabaha.

Turski list Hurijet („Sloboda“) objavio je u avgustu 2016. godine da je on 2003-će kao obaveštajni oficir učestvovao u pokušaju vojne zavere protiv Redžepa Erdogana, koji je tada bio upravo preuzeo mesto premijera.

Ersaj je tada navodno bio uhapšen i osuđen na 16 godina, ali je odmah nakon presude iz nepoznatih razloga pomilovan.

Postoje pretpostavke da se Ersaj dogovorio sa istragom i svedočio protiv drugih učesnika zavere.

Ubrzo je dobio čin brigadnog generala i prebačen je na „kurdski front“ gde bio je na čelu 2. brigade komandosa, koja je aktivno učestvovala u borbama protiv oružanih formacija Kurdistanske radničke partije (PKK) na teritoriji Turske.

Navodno je stekao reputaciju „jednog od najboljih specijalista u kontragerilsko ratovanje“.

„Hurijet“ naovi i da je Ersaj učestvovao u operacijama u Libiji. Usavršavao se u Zajedničkom vojnom centru NATO u Stavangeru u Norveškoj. U avgustu 2019. godine dobio je čin general-majora.

Javne informacije o general-pukovniku Šerefu Ongaju su vrlo retke.

Završio je vojnu akademiju u Ankari 1982. godine i služio u raznim jedinicama kopnenih snaga. Za komandanta 9. armijskog korpusa postavljen je 2014. godine.

U Azerbejdžanu deluje i oko 200 vojnih savetnika.

Nisu bili na prvoj liniji fronta, ali su imali važne uloge.

Deo njih je koordinirao rad satelitskih komunikacionih stanica u Bakuu i na teritoriji vojnog aerodroma u Gabali. Azerbejdžanskoj vojsci je bilo naređeno da „u svemu sledi uputstva i želje savetnika“.

Da sa njima ne polemiše i da im ni u čemu ne protivreči.

Još jedan turski general je komandovao u operacijama protiv Karabaha general-major Heksel Kahja koji je godinama bio zadužen za logistiku turske ratne avijacije.

On se i u avgustu sretao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom.

Procenjuje se da je on na teritoriji Azerbejdžana najmanje od jula 2020-te.

Kahja je pre dolaska u Azerbejdžan u Libiji organizovao rad Globalnog centra za bezbednost i operacije (Global Center for Security and Operations, GSSO). Njegova glavna uloga bila je – upravljanje turskim bespilotnim letelicama Bayraktar TB2.

Zahvaljujući njima, zaustavljena je ofanziva maršala Haftara na Tripoli.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad3 says:

    Da a rusi su sada "alisa u zemlji čuda".Turcima je dozvoljeno i azerbejdžanu je dozvoljeno da reši pitanje nagorno karabaha.Instaliranje američkog prislušnog centra i soroševih fondacija u jermeniji je bilo kap koja je prelila čašu,jermenija je okrenula stranu i njihov naivni predsednik kome je dozvoljeno da glumi vodju "obojenog proleća" je bio ubedjen da će uz pomoć amerike i EU da natera azere na kompromise, njemu je nudjen kompromis koji je on odbacio(sad se kaje.)Umesto toga je isprovocirao sukob.Špijunske službe zapadnih država koje su pomogle njegov uspon su ZNALE da je on jermensko nacionalista koji će sve učiniti da izboksuje pobedu jermenije, ali su isto tako znali da jermenija ne može da pobedi.Pustili su pašanjina da udari glavom u zid i sad će biti teška destabilizacija u jermeniji koju će odmah iskoristiti njegovi"zamenici" iz "dugine revolucije" da pokušaju preuzimanje vlasti i potpunu kontrolu nad jermenijom,a pašanjin će u najboljem slučaju morati da pobegne na zapad ali će ga verovatno ubiti oni sa kojima je do juče saradjivao, ako je glup i ne prekine kontakte sa njima i ne pobegne u neku rusku bazu on je MRTAV ČOVEK.Jer je jako nezgodan svedok iz samog centra čitavog dešavanja u jermeniji u zadnje vreme i može da svedoči o procesu destabiblizacije napadnutih država od strane NATO ,USA i "nezavisnih fondacija" i njihovih "aktivista",njihovim metodama i podeli rada u toku inflitracije i destabilizacije vlasti.Pašanjin je REDAK primerak političara koji je učestvovao u tome ali NIJE član "biblioteke" nego je ubačen i timaren upravo zbog toga što se njegove ideološke fantazije pokalapaju sa metodom preuzimanja vlasti u jermeniji,on je ISKORIŠĆEN ali nije INICIRAN i zato može i da PROGOVORI pogotovo što je sada shvatio kako su ga izigrali.Videćemo šta će sse tamo desiti ali jermenija svakako neće moći da nastavi rat i mogu da budu zahvalni i rusima i azerima što ono malo jermena u nagorno karabahu neće biti proterani o ili klikvidiranoio,tačno je da je nagorno karabah preslikana operacija otimanja krajine od strane hrvatske uz pomoć NATO ali ovoga puta igra je odigrana sa sa druge strane:) jer NATO svakako želi da nagorno kartabah ostane dalji izvor nestabilnosti na kavkazu ali sad je to završena priča, verovatno će doći do razmene stanovništva i teritorija, ili tako nešto jer jermena u karabahu je SMEŠNO MALO za razliku od srpske krajne i azeri ne moraju da se smaraju sa tim da ih proteruju,pacifikacija je sasvim zadovoljavajući ishod. Jeremeni su gadno OBMANUTI a krivac sedi u briselu i vašingtonu, ne u turskoj , rusiji ili azerbejdžanu.

    • jovan says:

      100%= ISTINA. Poraz Jermena je u Briselu i USA, jer su oni na sranu muslimana, katolika. protestanata, ali UVEK bili I bice protiv pravoslavlja u svim varijantama. Glupi Jermeni, kao I glupi Srbi, prave "otpor farbane revolucije",SATRO DEMOKRATIJE, a kad izgube teritoriju I narod, onda krive Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *