ОТКРИВЕНО: Ево зашто Макрон не жели проширење ЕУ

OTKRIVENO: Evo zašto Makron ne želi proširenje EU

9 decembra 2019

ZAPAD Evrope i Ameriku muči neobično i neočekivano pitanje: ko je zapravo Emanuel Makron?

A mnoge tamošnje političare i analitičare dodatno brine to što su varijante odgovora na to pitanje povezane sa neveselim prognozama o budućnosti Evrope i zapadnog sveta u celini.Britanski list Financial Times poručio je makron da je „Napoleon a ne De Gol“.

Američka agencija Bloomberg – koja se ne tako davno prema predsedniku Francuske odnosila sa naglašenim simpatijama – ocenila je da on želi da preuzme kontrolu nad Evropom i upozorila da se njegov plan može i realizovati.

Centralni list američkih liberala The New York Times preneo je tvrdnju šefa poljske diplomatije da je Makron „Trojanski konj Rusije“.

The New York Times je, sa svoje strane, dopisao:

„Predsednik Francuske vidi da u Evropi postoji vakuum liderstva i želi da ga on popuni. Nezadovoljan je nepredvidljivošću gospodina Trampa, a još ga smatra vesnikom dolaska izolacionističke Amerike, pa zato insistira na većoj strateškoj autonomiji Evrope koja bi uključivala i sposobnost da štiti sama sebe. Ali,  mnogi u NATO, uključujući Nemačku, Poljsku i zemlje baltika i Centralne Evrope, smatraju da se Evropa ne može držati pred Rusijom bez SAD  i njihovog nuklearnog kišobrana. Brinu ih i tvrdnje gospodina Makrona da je terorizam glavna opasnost za NATO a ne Rusija i Kina. Zabrinjavaju ih i Makronove veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom“.

Bloomberg čak Makrona predstavlja kao svojevrsnog negativca iz filmova o Džejmsu Bondu i tvrdi da tim njegovih tajnih savetnika specijalno smišlja čime bi Pariz mogao razljutiti Nemce i još neke. A i šta će privući – najveću pažnju.

Makronov plan preuzimanja kontrole nad Evropom navodno uključuje: obustavljanje prijema novih država-članica u EU, ograničavanje slobode kretanja unutar Unije i – radikalno jačanje vojne saradnje unutar EU.

Sve ovo može izgledati bezazlenim, ali su te tri `mere` neki već nazvali – „klanjem svetih krava Evropske unije“.

Obustavljanje prijema novih članica za Makrona navodno nije samo dodvoravanje evroskepticima. Za francuskog lidera je mnogo važnije da ne dozvoli da su unutar EU dalje povećava broj država koje su marionete SAD (poput Poljske, Rumunije i Bugarske), koje bi glasale po volji Vašingtona, a ne Pariza. I još imale pravo veta i svoje komesare u Evropskoj komisiji.

Ograničavanje kretanja unutar EU bilo bi po volji Nemcima, Francuzima i Holanđanima kojima je dojadilo da za radna mesta u svojim zemljama konkurišu sa „vodoinstalaterima iz Poljske“.

Makronovo insistiranje na jačanju vojne saradnje unutar EU u dogledno vreme čini nepotrebnim NATO u njegovom današnjem vidu. Još direktno vodi potiskivanju američkih trupa iz Evrope.

Ako se ima u vidu krilatica prvog

generalnog sekretara alijanse – lorda Hestingsa Ismeja – da je NATO stvoren da bi „držao SSSR izvan Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce u podređenom položaju“ – jasno je da su Makronove namere (formiranje armije EU, pogotovo) izazov za NATO i kolosalan problem za SAD.

Mnogi su ovako nešto pre očekivali od Berlina nego od Pariza.

(izvor: RIA Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pera says:

    Da pojasnimo kako se biraju predsednici zapadnjackih drzava : Prvo cionisti traze nekog felericnog, a poslusnog koji lici na coveka. Eto makron ozenio babu, jel to normalno ? Kad ga izaberu, kazu bilderbeskoj grupi i vodji dementnoj babi, da krene promocija. Onda bace svoje medije na reklamiranje istog, a ako slucajno narod hoce drugog, onda stupaju na scenu razne ankete, demon stracije itd. Ako ni to ne vredi, onda pobedi njihov covek preko laznih kompjutera. Ja mislim da posle 2 svetskog rata ni u jednoj zemlji nije bilo postenih izbora ! Setite se nasih tzv. coravih kutija ! Na zapadu isto, samo skrivenije ! Pa zar nije za riplija da se kod nas preko noci stvori nova partija od otpadije ostalih i pobedi na izborima ? Jel neko cuo da se to igde desilo u svetu ? I kao sto rekoh, kad citam ovakve tekstove kako se kobajagi robovi svadjaju izmedju sebe vidim da nema nista novo, sem ovih novih viceva ! Nema razlike izmedju njih i onih cirkuskih rvackih spertakla u koje vise cak ni amerikanci ne veruju !

    • Pera says:

      Devedesetih godina jedna americka novinarka je objavila da cija poseduje 28.000 medija u svetu. Sta mislite danas, dal postoji neka medijska kuca, a da nije pod njihovim patronatstvom, kao ni banka ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *