ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ПЛАТИО УЧЕСНИКЕ НЕРЕДА У ПРОТЕСТИМА У АМЕРИЦИ

OTKRIVENO KO JE PLATIO UČESNIKE NEREDA U PROTESTIMA U AMERICI

15 januara 2021

Grupe i ličnosti iz Amerike umešane u nedavni upad u zgradu Kongresa SAD primile su više od 500.000 američkih dolara u bitkoinu od francuskog donatora 8. decembra, mesec dana pre nego što su se dogodili nemiri u američkoj prestonici, saopštila je analitička kompanija Chainalysis.

„Donator je 8. decembra 2020. poslao 28,15 bitkoina – u vrednosti oko 522.000 američkih dolara u trenutku transfera – na 22 odvojene adrese u jednoj transakciji. Mnoge od tih adresa pripadaju krajnje desničarskim aktivistima i ličnostima sa Interneta“, saopštila je kompanija za obradu podataka o blokčejnu u blogu u četvrtak uveče.Chainalysis je kao osobu koja je primila najveći iznos sredstava imenovao Nika Fuentesa, istaknutog desničara koji je uslikan ispred zgrade Kongresa tokom nereda.

Prema navodima kompanije, donator je bio programer nastanjen u Francuskoj, koji je u međuvremenu preminuo.

„Prikupili dokaze koji snažno sugerišu da je donator, sada pokojni, programer nastanjen u Francuskoj“, naveo je Chainalysis.

U neredima u Vašingtonu koji su se odigrali 6. januara stradalo je pet ljudi. Nemiri su izbili nakon što je američki predsednik Donald Tramp održao govor. U Americi su i dalje osetne tenzije te je proba ceremonije inauguracije izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena odložena iz bezbednosnih razloga.

Procenjuje se da će 20.000 pripadnika Nacionalne garde biti raspoređeno kako bi se osigurala bezbednost u Vašingtonu tokom Bajdenove inauguracije, koja bi trebalo da se održi 20. januara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *