ОТКРИВЕНО која земља је натерала СУРИНАМ да промени одлуку о Косову!?

OTKRIVENO koja zemlja je naterala SURINAM da promeni odluku o Kosovu!?

2 novembra 2017

Srpska diplomatija proslavila je kao veliki uspeh odluku Surinama da povuče priznanje Kosova. Domaće i strane diplomate navode da postoji korist zbog te odluke.

Koja je, pak, konkretna korist od toga što je jedna tako daleka nepoznata zemlja to učinila?

Postoji korist, kažu i domaće i strane diplomate za Prvu televiziju. Ali, samo ako je Srbija spremna još dugo da se bori. Kako je došlo do toga da iz dalekog Paramariba stigne pismo o poništenju priznanja Kosova? Iskusni diplomata Srećko Đukić kaže da put od Surinama vodi ka Moskvi.

“Naime, kada je ta nota poslata našoj misiji u Njujorku, šefica diplomatije Surinama je bila u poseti Moskvi“, rekao je bivši ambasador Srbije Srećko Đukić.

A šta kaže međunarodno javno pravo? Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli tvrdi – ne može se povući jednom dato priznanje, to nije stvar, niti države mogu da se predomišljaju.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije kaže: “Gospodine Pacoli, čak je i Amerika povlačila priznanja“.

“Formalno-pravno to što kaže Pacoli ima osnova. Da podsetimo pre svega na Tajvan, koji je bio i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa kada je Kina priznata, čak je i Amerika i sve zemlje su poništile priznanje Tajvana“, naveo je bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović.

A da li je odluka Surinama razlog za slavlje u Srbiji? Čak i britanski profesor Džejms Ker Lindzi nema dilemu.

“Odluka Surinama da povuče priznanje Kosova je važna s obzirom da je percepcija proglašenja nezavisnosti Kosova u međunarodnoj zajednici do sada bila da je to jednosmerna ulica“, rekao je on za B92.net.

Ipak, postoje i opasnosti.

“Moguće je da će biti još takvih anuliranja priznanja, ali da će se desiti sasvim obratan proces masovnog povlačenja priznanja, to se neće desiti. Treba biti realan. Čak je moguće da Amerikanci sada pritisnu sve zemlje“, rekao je Đukić.

Priznanja dalekih, malih zemalja koje nemaju interese u Evropi otvoreno se kupuju. I to nije tajna. Priština, čak i lično gospodin Pacoli, dali su novac za priznanja Naurua, Vanuatua i još nekih država u Tihom okeanu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Batina says:

  Koje gluposti, poteze se neko medjunarodno pravo o povlacenju priznanja, pa jebem li vam mater gdje je medjunarodno pravo kad se od Srbije otkida dio zemlje. Nacisti I zlikovci mozda sad mozete sta hocete al necete moci dokle hocete.

 2. Kulak says:

  Srbija drži Kosovo i Metohiju sastavnim delom Srbije i gotovo!

 3. Stanarevic says:

  Eh, samo da nam je Srbin na vlasti, ne bih se ja niečga plašio...

 4. padre says:

  Znsači li to, da kad je Nemaćka okupirala Austriju, po međunarodnom pravu, "anšlus" se nije dogodio?Mnogo lupetaju sa tim "međunarodnim pravom", kad uradi neko, to je u redu, kad napravi drugi, to je "kršenje"!Kao sa KiM, kad su rekli, da se to ne kosi sa međunarodnim pravom, jer nisu imali organa, koji može to da uradi, ali ipak važi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *