Откривено одакле крећу шпијунске афере и ЕВО КО ЈЕ ДОТУРАО НАТО-у ИНФОРМАЦИЈЕ О СРБИЈИ ЗА ВРЕМЕ БОМБАРДОВАЊА 1999. ГОДИНЕ

Otkriveno odakle kreću špijunske afere i EVO KO JE DOTURAO NATO-u INFORMACIJE O SRBIJI ZA VREME BOMBARDOVANJA 1999. GODINE

24 novembra 2019

Bugarska i Srbija su ušle u diplomatsku bitku posle „obaveštajne afere“ koja se otvorila u regionu.

Izjavu predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovana Drecuna — da je u Srbiji aktivna velika mreža bugarskih obaveštajaca, bugarska ministarka Jekaterina Zaharijeva nazvala je apsurdnom optužbom i dodala da će ambasador Srbije najverovatnije biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova zbog izjave koja narušava dobre odnose dve zemlje.Drecun očekuje da će Vlada Bugarske da se ogradi od izjave svoje ministarke spoljnih poslova, koja je, kaže, izazvala diplomatski incident. Očekuje i izvinjenje ministarke, jer ugrožava Ustavom definisanu poziciju narodnog poslanika.

„Neće ministarka spoljnih poslova Bugarske da deli lekcije narodnom poslaniku Skupštine Republike Srbije, niti da određuje šta će bilo koji narodni poslanik da govori“, kaže Drecun.

Šta radi bugarski vojne ataše u Srbiji

Drecun za Sputnjik kaže da je izjava ministarke zapravo reakcija na informaciju koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić — da se bugarski vojni ataše bavi nedozvoljenim aktivnostima.

„Umesto da reaguje na izjavu predsednika Vučića, ona je reakcijom na moju izjavu zapravo poslala poruku našem predsedniku, koji je najavio da ćemo narednih dana imati dodatna saznanja o delovanju obaveštajnih službi nekih susednih zemalja na našoj teritoriji protiv naših interesa i da će neke susedne zemlje odreagovati veoma agresivno i nervozno. Čini mi se da je njena poruka — da se u krugu tih zemalja ne nađe Bugarska“, kaže Drecun.

On dodaje da se aktivnosti vojnog atašea Bugarske odnose na rešavanje političkih pitanja na trusnom području juga naše zemlje, što je nedopustivo.

Naš sagovornik podseća na ulogu Bugarske tokom NATO agresije 1999. godine, kada je Alijansa njene obaveštajne podatke koje je koristila za bombardovanje naše zemlje po kvalitetu stavila na četvrto mesto.„Kada govorim o prisustvu obaveštajnih struktura i njihovih savezničkih mreža, mislim, naravno i na Kosovo i Metohiju“, ističe Drecun.

Nervozna reakcija

„Pitanje je koliko je pripadnika bugarske službe maskirano u Unmiku i u Kforu? Izgleda da sam svojim izjavama pogodio u centar, pa je usledila tako nervozna i brutalna reakcija, koja je neprimerena i neprihvatljiva. Mi svoje probleme rešavamo na način da želimo da se drugi ne upliću spolja, a čini mi se da neke susedne zemlje pokušavaju itekako da se upletu“, ističe Drecun, uz konstataciju da se dobrosusedski odnosi ne grade priznavanjem lažne države Kosovo ili odustajanjem od „Južnog toka“.

Upitan da prokomentariše svoju tvrdnju da je u Skoplju formiran maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi Severne Makedonije, Hrvatske i Bugarske, Drecun kaže da će javnost uskoro saznati detalje o njihovom delovanju.

On ne isključuje mogućnost da rad upravo tog centra ima veze sa „špijunskom aferom“, odnosno sastancima ruskih i srpskih oficira, koji se nalaze na nedavno objavljenim video-snimcima.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Milogorci tj Crnogorštija sa Dedinja, Jugosloveni, ali sve im je bilo badava. Drug Milošević roknuo nevidljivog i na poklon žutima da ga kopiraju u sto primeraka i postanu svetska sila. Sve se obrnulo, kada je Stelst tehnologija pala u ruke Kinezima. Od tada Ameri kao jedina svetska sila, krenuli su niz brdo, sada ih svako sustuže i suprostavlja. To je zasluga Slobodana Miloševića, zato su Ameri i bombardovali ambasadu Kine, odnosno garažu. Hteli da unište delove oborenog aviona, ali malo se preračunalo. Pretovar je bio u zgradu ambasade ....

  2. Nika says:

    Ma zar to nije onaj Milovan Drecun koji je poodavno izjavio da je stvaranje Velike Albanije nezaustavljiv proces. I taj Milovan Drecun je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju. I šta još reče, misleći da je narod u Srbiji glup k'o točak pa se ničega ne seća "da se dobrosusedski odnosi ne grade priznavanjem lažne države Kosovo ili odustajanjem od „Južnog toka“. Gospodine Drecun u sabotaži gasovoda "Južni tok" sa kolegom iz Bugarske učestvovala je Zorana Mihajlović, uz veliku pomoć Aleksandrva Vučića. Ona je zagovarala gasni projekat Nabuko, ali se američka zamisao o tom projektu raspršila kao mehur od sapunice. Aleksandar Vučić je, koliko me pamet služi, išao u Azerbejdžan da od njih izdejstvuje snabdevanje gasom, i pored upozorenja naših stručnjaka da Azerbejdžan ne obezbedjuje više od 60% sopstvenih potreba za gasom, kao i da je svako snabdevanje gasom osim ruskim tri puta skuplje. Njegov stav, koji je dobio od mentora koji i danas svim sredstvima nastoje da slome Nemačku da odustaane od "Severnog toka 2", bio je da Srbija ne sme zavisiti od samo jednog snabdevača gasom. Oboje su pokušali revidirati i ugovor Rusije sa NIS-om tvrdeći da je štetan. I šta su uradili? Zorana Mihajlović nije ni otišla u Rusiju, znajući da je tamo ne žele videti, a Vučić se vratio kratkih rukava, jer i danas Rusima duguje pozamašnu sumu duga za gas. Nakon debakla svoje zamisli počeli su zagovarati snabdevanje gasom tankerima preko hrvatskog otoka Krk, što je takođe bar tri puta skuplje, a sami Hrvati se protive tom načinu snabdevanja gasom zbog opasnosti od zagađenja mora pretakanjem gasa iz tankera. Inače što se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova najveći udarac priznavanju te samoproglašene države dao je upravo Aleksandar Vučić potpisivanjem protivustavnog Briselskog sporazuma, a sad mu traže i formalno pravno priznavanje nezavisnosti dela okupirane teritorije Republike Srbije potpisivanjem "pravno obavezujućeg sporazuma". Malo ga žulja kamen u peti zvani Rusija i Kina, jer zastupaju interese Srbije po Rezoluciji 1244 OUN, koju on i ne pominje. Genijalna zamisao uvlačenja Srbije, zajedno sa KiM, u Veliku Albaniju biće realizovana kroz "mali Šengen", a snabdevanje potrebnim brojem albanskih radnika ministar Đorđević će, kako to reče na televiziji, obezbediti putem interneta. NapreDNO nema šta! Samo nisu ni Albanci sišli s uma da rade za 250 evra mesečno, kad na zapadu mogu, kao i oni koji su pobegli iz Srbije, zaraditi deset puta više (bar oni koji ne rade na poslovima čistača ulica u Beogradu).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *