ОТКРИВЕНО: Овом скривеном поруком Лавров је ШОКИРАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ

OTKRIVENO: Ovom skrivenom porukom Lavrov je ŠOKIRAO EVROPSKU UNIJU

5 aprila 2021

Politički analitičar Anatolij Vaserman objasnio je značenje izjave šefa ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa daljim razvojem odnosa Moskve sa zemljama EU.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, tokom posete Pekingu 23. marta, i razgovarajući sa kineskim kolegom Vang Jiem, govorio o ruskom nedostatku odnosa „sa Evropskom unijom kao organizacijom“.Ova izjava privukla je pažnju političkog analitičara Anatolija Vasermana, koji je prokomentarisao tvrdnju ruskog predstavnika na međunarodnoj sceni – da je ranije sam Brisel doneo jednostranu odluku, koja je dovela do uništenja celokupne infrastrukture neophodne za dalju izgradnju odnosa sa EU.

Stručnjak je naglasio da se u rečima Lavrova može naći potvrda kako je ujedinjena Evropa namerno uništila „sve mehanizme koji su stvarani dugi niz godina“ za razvoj uzajamno korisne saradnje.

Međutim, Moskva i dalje ima partnere u Evropi. Oni „žele da ih vode njihovi nacionalni interesi“ i spremni su da pojedinačno održavaju svoje prethodne kontakte.

Kao rezultat, postaje očigledno da se ruski „odnosi sa Kinom razvijaju brže od onoga što je ostalo od odnosa sa evropskim zemljama“.

„Prevodim sa diplomatskog jezika: one zemlje EU koje razumeju sopstvene potrebe i ne mešaju ih sa briselskim uputstvima naići će na potpuno razumevanje sa naše strane, ali ako neko smatra da nam je EU potrebna više nego mi njima, neka samo imaju na umu da imamo dovoljno drugih partnera. Jednostavno rečeno – Niste nam potrebni“, zaključio je Vaserman.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Čist je ko Suza says:

  Pa oni gledaju da osim sankcija satanizuju Ruse i isključe ih iz svih nmeđunarodnih tokova, slično je i sa Srbijom, zato Lavrov koji je diplomata sada ima sve manje posla i loš osećaj da je Rusija postala ostvo u međunarodnim odnosima. Sve što rade u američkom kongresu jeste u cilju da Rusima dođu glave.

 2. Milan says:

  Evropska Unija ide u penziju.

  • Aleksandar bre says:

   ...dok za ne-članice još uvek "nema alternativu". "Razum" je reč koju upućujemo nekome u želji da toj osobi laskamo ili podilazimo, ne znajući više koje je začenje te reči. A kada nam je zaista potreban, ne umemo da ga koristimo jer smo se ga odrekli. Isti je slučaj sa "ljubavlju", "svešću", "poštovanjem"...

 3. doktrina soka says:

  Promene bi bile ali im ne daju vile i konto u zapadnim bankama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *