ОТКРИВЕНО ШТА ПИШЕ У ДОКУМЕНТИМА од којих се Београду диже коса на глави; исти су стигли и у Загреб

ОТКРИВЕНО ШТА ПИШЕ У ДОКУМЕНТИМА од којих се Београду диже коса на глави; исти су стигли и у Загреб

24 августа 2020


Састанак политичког врха Републике Српске са председником Србије Александром Вучићем одржаће се у среду.

На састанку ће се разговарати о документима које је Бањалука послала у Београд, јавила је Радио-телевизија Републике Српске.Тим документима Бањалука жели, како је раније речено, да скрене пажњу на двоструке стандарде међународне заједнице када је реч о Републици Српској и Kосову и Метохији.

Ти документи, како се наводи садрже закључке и информације, које је у два наврата усвојила Народна скупштина РС поводом неуставних трансформација дејтонске структуре БиХ и утицај на положај и права Републике Српске.

Први документ разматран је на Посебној седници Народне скупштине 11. и 12. новембра прошле године, чији је непосредни повод била Декларације СДА, у којој је та странка као свој примарни политички циљ истакла доношење новог Устава и повратак статуса републике Босни и Херцеговини, а владајућа већина у Српској заказивање посебне седнице образложила је потребом да Српска донесе закључке којима би се задржале постојеће надлежности, а неуставно пренете вратиле.

Информација, која је тада разматрана на 55 страна, из угла владајуће већине садржи податке о природи дејтонске структуре БиХ, неуставним интервенцијама на Устав и обавезама институција Српске и у највећој мери осуђује деловање ОХР-а.

„Помоћу тзв. бонских овлашћења, високи представник одлукама намеће на десетине закона на нивоу БиХ, ФБиХ и Републике Српске, и чак 105 амандмана на уставе Републике Српске и ФБиХ. Уводи и вансудско кажњавање на стотине грађана БиХ, укида одлуку Уставног суда и забрањује поступке којима се на било који начин оспорава било која његова одлука“, наведено је у тој информацији, а у закључцима су тада одбачени сви акти који нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир, а сваки удар на конститутивне народе и ентитете оцењен је као удар на Дејтонски споразум:

Тада је Народна скупштина Републике Српске упутила и захтев потписницима и сведоцима Дејтонског споразума, као свим представницима међународне заједнице да реагују на доношење аката који позивају на разградњу Дејтонског споразума.

И на седници републичког парламента 17. фебруара.након што је Уставни суд БиХ Српској оспорио право на пољопривредно земљиште, закључено је да су представници Српске у заједничким институцијама обавезани да предложе Парламентарној скупштини Закон о престанку мандата страних судија и да до доношења тог закона обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ:

„Народна скупштина Републике Српске потврђује да су високи представници и Уставни суд БиХ кршили Дејтонски споразум и Устав БиХ и на тај начин изменили политички систем супротно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, а који је уговор међународноправног карактера.“

Осим у Београд, ови документи биће послати и у Загреб, али и на неке домаће адресе, наводи РТРС.

Подсетимо, председник Србије у петак је говорио о документима који су му стигли из Бањалуке. Он је рекао да је добио „одређене папире“ и з Бањалуке, али није желео да говори о њиховом садржају.

Kако је навео, документе је прочитао, али да им се још мора посветити.

Вучић је тада додао да у томе није учествовао.

KOMENTARI2 коментара

  1. Rajko says:

    Uuuuu a kako se tek Zagrebu, Amrici i Rusiji dize kosa na glavi. Strasno

  2. 1389 says:

    Sarajevo namerno sabotira Dejtonski sporazum, da bi sa sabotažom ukinuli Republiku Srbsku. Izgleda da je opet na vidiku rat u Bosni, koji će obuhvatiti ne samo sve tri zavadjene strane nego i migrante, kojima je cilj, da demoliraju i unište srbsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u