ОТКРИВЕНО ШТА ПИШЕ У ДОКУМЕНТИМА од којих се Београду диже коса на глави; исти су стигли и у Загреб

OTKRIVENO ŠTA PIŠE U DOKUMENTIMA od kojih se Beogradu diže kosa na glavi; isti su stigli i u Zagreb

24 avgusta 2020


Sastanak političkog vrha Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održaće se u sredu.

Na sastanku će se razgovarati o dokumentima koje je Banjaluka poslala u Beograd, javila je Radio-televizija Republike Srpske.Tim dokumentima Banjaluka želi, kako je ranije rečeno, da skrene pažnju na dvostruke standarde međunarodne zajednice kada je reč o Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji.

Ti dokumenti, kako se navodi sadrže zaključke i informacije, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS povodom neustavnih transformacija dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Republike Srpske.

Prvi dokument razmatran je na Posebnoj sednici Narodne skupštine 11. i 12. novembra prošle godine, čiji je neposredni povod bila Deklaracije SDA, u kojoj je ta stranka kao svoj primarni politički cilj istakla donošenje novog Ustava i povratak statusa republike Bosni i Hercegovini, a vladajuća većina u Srpskoj zakazivanje posebne sednice obrazložila je potrebom da Srpska donese zaključke kojima bi se zadržale postojeće nadležnosti, a neustavno prenete vratile.

Informacija, koja je tada razmatrana na 55 strana, iz ugla vladajuće većine sadrži podatke o prirodi dejtonske strukture BiH, neustavnim intervencijama na Ustav i obavezama institucija Srpske i u najvećoj meri osuđuje delovanje OHR-a.

„Pomoću tzv. bonskih ovlašćenja, visoki predstavnik odlukama nameće na desetine zakona na nivou BiH, FBiH i Republike Srpske, i čak 105 amandmana na ustave Republike Srpske i FBiH. Uvodi i vansudsko kažnjavanje na stotine građana BiH, ukida odluku Ustavnog suda i zabranjuje postupke kojima se na bilo koji način osporava bilo koja njegova odluka“, navedeno je u toj informaciji, a u zaključcima su tada odbačeni svi akti koji nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, a svaki udar na konstitutivne narode i entitete ocenjen je kao udar na Dejtonski sporazum:

Tada je Narodna skupština Republike Srpske uputila i zahtev potpisnicima i svedocima Dejtonskog sporazuma, kao svim predstavnicima međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma.

I na sednici republičkog parlamenta 17. februara.nakon što je Ustavni sud BiH Srpskoj osporio pravo na poljoprivredno zemljište, zaključeno je da su predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obavezani da predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o prestanku mandata stranih sudija i da do donošenja tog zakona obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH:

„Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.“

Osim u Beograd, ovi dokumenti biće poslati i u Zagreb, ali i na neke domaće adrese, navodi RTRS.

Podsetimo, predsednik Srbije u petak je govorio o dokumentima koji su mu stigli iz Banjaluke. On je rekao da je dobio „određene papire“ i z Banjaluke, ali nije želeo da govori o njihovom sadržaju.

Kako je naveo, dokumente je pročitao, ali da im se još mora posvetiti.

Vučić je tada dodao da u tome nije učestvovao.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rajko says:

    Uuuuu a kako se tek Zagrebu, Amrici i Rusiji dize kosa na glavi. Strasno

  2. 1389 says:

    Sarajevo namerno sabotira Dejtonski sporazum, da bi sa sabotažom ukinuli Republiku Srbsku. Izgleda da je opet na vidiku rat u Bosni, koji će obuhvatiti ne samo sve tri zavadjene strane nego i migrante, kojima je cilj, da demoliraju i unište srbsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *