ОТКРИВЕНО ШТА СЕ СПРЕМА делегацији СРБА у БЕЛОЈ КУЋИ

OTKRIVENO ŠTA SE SPREMA delegaciji SRBA u BELOJ KUĆI

18 juna 2020

Specijalni Trampov izaslanik Ričard Grenel insistiraće 27. juna u Beloj kući na dogovoru Beograda i Prištine o ekonomskim temama, a politička i statusna pitanja biće u drugom planu.

Mada se u prvi mah činilo da su Amerikanci pozvali predstavnike Beograda i Prištine u Vašington da bi se bavili najtežim temama, oko kojih se dve strane potpuno razilaze (sveobuhvatni sporazum, priznanje Kosova, članstvo lažne države u UN i slično), naši sagovornici tvrde da nije tako.– Grenel je apsolutno pragmatičan i zna da detektuje tačke oko kojih bi učesnici razgovora mogli da se slože. Kao čovek od najvećeg poverenja Donalda Trampa, svakako će insistirati na onome što bi američki predsednik mogao da predstavi kao svoj spoljnopolitički uspeh. A to svakako nisu pitanja poput onog da Beograd prizna Kosovo. Naprotiv, kao što je insistirao na potpisivanju memoranduma o avio-saobraćaju, auto-putu od Niša ka Prištini i obnavljanju voznih linija, tako će se Trampov emisar sada fokusirati na rešavanje problema koji otežavaju život običnim ljudima – otkriva diplomata, sagovornik našeg lista.

Vest da će se lideri Srbije i prištinskih institucija sastati 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu je sve iznenadila, tvrdi direktor predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i analitičar Obrad Kesić.

– Grenel očigledno ima osećaj da postoji mogućnost da se postigne barem dogovor oko ekonomske saradnje. Ako pogledamo šta je već izneo u javnost, mislim da je realno da počnemo od toga da se očekuje da će biti postignut neki dogovor vezan za otvaranje ekonomske saradnje između Beograda i Prištine, tako da bi to stvorilo neki momentum pred ključne faze pregovora na jesen. Barem se tako ovde procenjuje – ocenjuje Kesić.

ŠOKANTNA BRZINA

Dodaje i da su u Stejt departmentu oni koji su radili na kosovskom pitanju zatečeni brzinom kojom je Grenel krenuo da posreduje.

– Mislim da Albanci u SAD gube pozicije. Jedino gde im do neke mere ostaje isti nivo podrške jeste u Kongresu, pogotovo u donjem domu, gde jedan od njihovih ključnih saveznika Eliot Engel predsedava komitetom za spoljnu politiku. Međutim, erozija podrške Prištini u Vašingtonu je evidentna – zaključuje Kesić.

Analitičar Dušan Janjić, koji često komentariše odnose Beograda i Prištine, izrazio je uverenje da će razgovori u Vašingtonu uspeti i rezultirati novom izjavom ili memorandumom o potpunoj ekonomskoj saradnji.

– Kod Grenela je sve transparentno, vrlo je jasno, fokus je na ekonomiji – rekao je Janjić i dodao da je jasno da je Grenel stvorio novu političku vin-vin atmosferu koja briselskim birokratama ne odgovara.

Vučić: Ne očekujem ništa spektakularno

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne očekuje spektakularne stvari na sastanku u Vašingtonu 27. juna, već racionalan i pragmatičan razgovor.

– To su moja očekivanja. Mala je Srbija da bi mogla da zapoveda Beloj kući, ali dovoljno velika da ume da kaže šta su njeni interesi koje može, hoće i mora da zaštiti – rekao je Vučić novinarima u Lajkovcu.

Rusija će podržati sve što hoće Srbija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je uoči današnje posete šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova Beogradu da će Rusija podržati svako rešenje za KiM koje je u interesu Srbije. Dačić kaže da je šef diplomatije Rusije predložio da u zajedničkoj izjavi, koja će posle sastanka biti objavljena i u ruskim i u srpskim medijima, piše da će Rusija podržati svako rešenje koje hoće Srbija.

KOMENTARI13 komentara

 1. Milos says:

  Delegaciji globalistickih poslusnika se sprema priznanje Kosova.To je sva svrha njihovog postojanja - stranka u Srbiji koja ce da ima dosta glasaca a onda da prizna Kosovo kako bi se tako nesto predstavilo kao opste prihvaceno u narodu. I nije bas tacno da Rusija sve podrzava.To Vucic tako manipulise.Rusija podrzava samo ako je u skladu sa Rezilucijom 1244.

  • Zli Vuk says:

   vazelin

 2. Kosovac says:

  Čuješ, o ekonomskim temama. Čak u Ameriku o ekonomskim temama.

  • Slobodanka says:

   Tramp ne namerava da sredstva američkih poreskih obveznika koristi za izdržavanje Kosova koje je bastion njegovih ljutih političkih protivnika Klintonovih. To je kao da finansira Klintonove, nije lud da to radi. On je biznismen i potrudiće se da obezbedi nekakav kakav-takav ekonomski prosperitet Kosova sa grbače Srbije. E, jedino je dobro da nije pozvao i Albaniju na taj sastanak. A red bi bio da pozove i majčicu Albaniju.

 3. persida says:

  Rusija ce aminovati sta Vucic kaze, a znamo ko je Vucic. Znamo i ko je Putin.

  • Mile says:

   Persido "znanje" nije isto što i naše znanje.

 4. milorad2 says:

  znači nemam snage da čitam ove gluposti o priznanju kosova, ćak ni vlada žutaća se ne bi usudila na to a oni su bili i sada su direktne ustaško šiptarske marionete u srbiji, pa zašto su pravili državni udar 5.oktobra ko je bre glasao da djindjić bude predsednik državae na koiim to izborima je taj lik postao predsednik na kraju i na kojim to izborima je ćeda jovanović i njemu slični ušao u skupštinu.Pa "demokrate su PRVO ušle u skupštinu pa su ONDA raspisali i "organizovali" izbore u najlepšem neokomunističkom tiovom maniru,ajde nisu hteli da preteruju pa da kažu da su dobili 99% glasova "samo" 75%.Znači samo neko ko je užasno zaboravan ili plaćen od šiptara može da optužuje vučića i SNS da će oni da "priznaju kosovo" alo pa ako su neku ljudi budale ne mogu SVI ljud ida budu budale ovde a SVI dogovori koji us postignuti sa šiptarima su napravleni od raznih tadića i ostalih "demokratskih" i "svesnih" "snaga naroda",pa nije vučić naprtavio cgranicu šitarima , i nije vučić ćutao kad su se jednosterano i nelegalno odcepili i nje vučić posle sa njima pregovarao o CARINAMA alo bre.Za razliku od "neukih" tekstopisaca ovde ja se dobro sećam sablje i glupoogh legije i svega šta se tih 2-3 god dešavalo po beogradu i STRAHA i nasilja koje je uvedeno odlaskom DIKTATORSKOG, STRANOG, INSTALIRANOG REŽIMA ŽUTE BOJE.O tome koliki su LOPOCVI ne vredi ni pričati TO SVI KAŽU i svi se u topme u zemlji srbiji SLAŽU (sem njih naravno).I sad aje vučić kriv za divljačke dugove sa suludim kamatama za nestale milijarde sa kipra za zločinačko reprogramiranje dugova i za kriminalno ćutanje u vezi štete koja nam je naneta nezakonitim bombardovanjem.Pa mi i dan danas isplaćijemo tranše za TREPČU i to nije potpisao VUČIĆ kada je vršen reprogram i raspodela dugova bivše SFRJ.Brate neda j bože da se žuta bana vrati na vlast to će da bude zadnji čin katastrofe ovog naroda i države u zadnje momentu su uklonjeni.

  • da da says:

   Vučić je trebao i morao poništiti sve ono što je dos ili ds potpisao za kosovo i metohiju i držati se rezolucije 1244 i tačka.Postaviti jake snage vojske i specijalne policije na administrativnu liniju i čekati povoljan momenat koji će doći kad tad i tvrdo zastupati interese države Srbije.Zatim je trebao i morao pohapsiti đilasa,dinkića,čovića,labusa itd.itd..Suditi đubradima i presuditi za izdaju i lopovluk po 40 godina,rad u njivi od ujutro do mraka,a spavanje u zatvoru.

  • Penzioner says:

   milorade 2, hajde budi iskren pa nam kaži iz kojeg javnog preduzeća botuješ za Vučića. Ako si zaboravan ja nisam pa se veoma dobro sećam obećanja Vučića da će poništiti sve dogovore "žutih" sa vlastima iz Prištine, a Tomislav Nikolić je sa veličanstvenog predizbornog skupa u Beogradu poručio: "Neću se smiriti dok i poslednji pedalj srpske zemlje na Kosovu i Metohiji ne vratim pod suverenitet Republike Srbije". I šta se desilo? Ne samo da Vučić nije poništio dogovore "žutih" već je potpisao protivustavni Briselski sporazum što vlast "žutih" nije htela, niti smela, ukidajući tim sporazumom sve institucije Republike Srbije u toj Autonomnoj pokrajin, kako je još uvek definiše i Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 SB OUN. Većina "žutih" danas je u njegovoj stranci, kao i većina onih koji su izvelu petooktobarski puč 2000-te (Čeda Jovanović mu je najbliži saradnik, čiji program Vučić najdoslednije sprovodi, Mlađan Dinkić savetnik za saradnju sa UAE, članica njegove stranke G17+ Dijana Dragutinović do juče je bila viceguverner Narodne banke Srbije, čiji je guverner dr Jorgovanka Tabaković (sa mizernom platom od samo 650.000 dinara) otporaš Marko Đurić direktor je kancelarije za KiM (koja se za vreme vladavine "žutih" zvala Ministarstvo, na čijem je čelu bio današnji ministar odbrane Aleksandar Julin), Dragan Šormaz iz DSS danas član SNS i delegat Parlamentarne skupštine NATO, zajedno sa Vladimirom Đukanovićem, Maja Gojković, koja je rekorder po broju stranaka koje je promenila, ne samo da je član SNS već predsedava onim aplauzerima, i da više ne nabrajam. Elem, ako ti nije jasno za vreme "žutih" nikakav sporazum sa Prištinom nije potpisan, već su samo vođeni pregovori tehničke prirode, današnja granica, koju je Vučić uspostavio Briselskim sporazumom koji je potpisao Ivica Dačić a on parafirao 2013. godine zvala se administrativnim prelazom. Kad već pominješ kako je DOS došao na vlast podsetiću te da je tvoj Vučić na vlast došao polovinom 2012. godine, nakon što je u ponovljenim izborima, zbog navodne izborne krađe, Tomislav Nikolić iz Brisela dobio čestitku na izbornoj pobedi tri sata pre zatvaranja birališta). Od tada do danas SNS dobija izbore sa unapred osiguranih više hiljada (ili stotina hiljada) glasova onih koji su davno otišli Bogu na ispovest. Koje je sve institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji samo Vučić ukinuo i implementirao ih u istitucije "Republike Kosovo" (kako je zove Briselski sporazum), ne samo ja, već i mnogi drugi komentatori, napisali su na ovom portalu stotinu puta. Ako se ti ne sećaš izjave Borisa Tadića da bi sam Vučić tražio njegovo vešanje na Terazijama da je on potpisao Briselski sporazum ja se toga veoma dobro sećam. I sama Angela Merkel je potvrdila da Tadić nije hteo potpisati sporazum koji je potpisao Vučić nakon ležanja na podu ispred nogu Ketrin Ešton. Sam je izjavio da je spavao na podu po povratku iz Briselu, kada je, sav unezveren od straha od reakcije javnosti, saopštio da je Sa Tačijem potpisao sporazum, kojim je, kako je izjavio, Srbija izvukla maksimum koji je mogla dobiti. Taj maksimum je davanje svega za ništa. Kad već pominješ silne troškove koje su Srbiji na vrat natovarili svi od petog oktobra do dolaska Vučića na vlast podsetiću te da je javni dug Srbije svih vlasti zajedno do dolaska Vučića na vlast iznosio nešto manje od 15 milijardi evra, a danas je veći od trideset milijardi, a Srbije je, uz Moldaviju, najsiromašnija država u Evropi. Nešto nisam čuo da je Vučić otkad je "doveden" na vlast ikad pomenuo štetu koju su nam njegovi "zapadni prijatelji" naneli divljačkim razaranjem Srbije u vreme njegovog ministrovanja 1999. godine. Ne pominje ni "žutu kuću" u kojoj su na najmonstruozniji način život izgubili srpski mučenici, a za smrt pobijenih mladića u kafiću Panda u Peći ne optuži Albance, već izjavi da bi se mnogi iznenadili kad bi objavio ko je to učinio. Major Slavko Nikić, koji je, za razliku od njega, bio na Kosovu i Metohiji za vreme rata u objavljenoj knjizi naveo je imena ubica nedužnih mladića. Što njegove tvrdnje ne opovrgne i kaže ko je to učinio? S kim on vodi pregovore o "statusu" Kosova i Metohije, koji je definisan i Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB OUN? Sa predvodnicima onih koje je pre nelegalne vojne intervencije na SRJ američka administracija proglasila terorističkom organizacijom, da bi ih kasnije preimenovala u Oslobodilačku vojsku Kosova. Nego, ako si već toliko zapenio nauči bar da Beograd napišeš početnim velikim slovom, a pojedine reči u tekstu ne pišeš velikim slovima. Nije svakom nezaslužen posao u JKP i vozanje autobusima po celoj Srbiji, uz obavezan "zidarski sendvič" preči od interesa Srbije.

   • Penzioner says:

    Milorad je toliko informisan i toliko se seća ne tako davne prošlosti da tvrdi da je Đinđić bio predsednik Srbije, uz to opet pokazujući natprosečnu pismenost, pišući njegovo prezime početnim malim slovom, isto kao i naziv glavnog grada Srbije, ime i prezime Čede (Ćede) Jovanovića, Tadića, prezime svog ljubimca Vučića, naziv Kipra, Srbije. Jadna li si Srbijo kad ti najnepismeniji odlučuju o sudbini. Nema ti spasa. Pored ovakvih glasača nije nikakvo čudo što bar desetina poslanika vladajuće stranke u Skupštini, i to onih najmlađih, ne zna pročitati ono što su sami napisali? Ko onda treba da se čudi onoj biserki koja izjavljuje da Skupština ne donosi zakone, što je izazvalo salvu smeha kod njihovih nepresvučenih kolega iz SRS.

  • uddu says:

   Ako je ono bila žuta banda,pa koje boje je onda ova sadašnja banda ? Po meni,ova banda je banda svih boja ili bolje rečeno "Banda duginih boja"Ovo je banda istopolnih parioca,dupelizaca,bezbožnika,zlokrvnika...ovo je definitivno i "Naša Konačna vlast" !

 5. uddu says:

  Trampe,drži te dve budale što duže tamo ! ne vraćaj ih više jer nama ne trebaju !

 6. padre says:

  Nisko smo pali, kad moramo Grenela da hvalimo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *