ОТКРИВЕНО ШТА СЕ СПРЕМА СА КОВИД ПАСОШИМА

OTKRIVENO ŠTA SE SPREMA SA KOVID PASOŠIMA

15 marta 2021

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon razgovora u Briselu rekao da će kovid potvrda, koja je na dnevnom redu Evropske komisije, obuhvatati tri kategorije.

„Tri kategorije sertifikata – oni koji su se vakcinisali, oni koji imaju negativan test i oni koji su preboleli kovid“, pojašnjava Plenković u intervjuu za „Politiko“.Kako navodi sertifikat koji će Evropska komisija predstaviti na sledećem samitu ovog meseca trebao bi da olakša putovanje i ukine niz mera i restrikcija koje su postavile pojedine države.

„Važno je da se krećemo napred. Cela ideja savetovanja na nivou Evrope je da imamo nekakav okvir koji uzima u obzir jednakost naših građana i mogućnost kretanja“, poručio je premijer.

Evropska unija je sve bliže odluci da uvede potvrdu o vakcinaciji kao uslovu za kretanje unutar zemanja članica.

Podsetimo, pre neki dan pojavila se vest da je predlog za uvođenje takozvanih „kovid pasoša“ za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti stavljen na sto 17. marta, važi samo uz vakcine koje je odobrila Evropska komisija za lekove (EMA).

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža „Juronjuz“(Euronews), a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da još nije poznato na koji način će se najavljeni digitalni kovid sertifikati za slobodno kretanje unutar EU priznavati sa državama van Unije, uključujući i Srbiju.

Joksimović je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu navela da bi, ukoliko bi se ovako koncipiran sertifikat odnosio i na zemlje van EU, naši građani koji su primili neku od drugih vakcina koje za sada nije odobrila Evropska agencija za lekove, mogli da putuju u EU uz dokaze o negativnom PCR testu ili postojanju antitela.

KOMENTARI2 komentara

  1. I Love Jesus says:

    Istog momenta kada prestane testiranje nestaće pandemija. Ali onog momenta kada se vrati naš Gospod i Spasitelj Isus Hristos nestaće sve moguće nedaće i nastaće pravedni sud Božiji po kojem će svako dobiti po delima svojim

    • Covid GEJts 2 .598 says:

      Kakavbjevrejin chizus, nema ga vec 2021 godinu, samo imbe moze da se zanosi jevrejskim lazima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *