ОТКРИВЕНО! ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ СРБИЈЕ: Спрема се жесток одговор

OTKRIVENO! VELIKI ZAOKRET SRBIJE: Sprema se žestok odgovor

21 aprila 2018

Ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade, koja podrazumeva da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem Srbije i tzv. države Kosovo, naša strana će to tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i više neće sedati za sto! – saznaju „Novosti“.

Ovaj epilog je vrlo izvestan, jer ovdašnje vlasti pomenuti dokument vide kao direktan napad na pregovore i njihovu statusnu neutralnost i sve dosadašnje sporazume.

Kako prenose izvori „Novosti“, Beograd ne želi da ulazi dublje u klopku u kojoj se, pod paravanom dijaloga, krije stolica u UN za lažnu državu, uz prećutni blagoslov „neutralnih“ posrednika iz Brisela koji nijednim gestom nisu osudili opasne namere Haradinajevog kabineta.

Sporna platforma treba da se usvoji u kosovskom parlamentu, kada će postati i zvanična pozicija Prištine, ali je već u petak Haradinaj ovaj dokument predao predsedniku Hašimu Tačiju, koji je i glavni pregovarač. Tači je, zatim, na svom fejsbuk-profilu napisao da „ova faza dijaloga treba da se okonča zakonski obavezujućim međunarodnim sporazumom koji omogućava članstvo u UN ali i punu normalizaciju odnosa sa Srbijom“.Najnoviji potez Prištine nije iznenadio direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, prema čijem mišljenju sada EU treba da kaže šta o tome misli:

– Ako i oni tako misle, onda im želimo puno sreće u vođenju tih pregovora. Da li misle da može da se pregovara ako se unapred kaže da ishod treba da bude ovakav ili onakav. Mi nikada nismo unapred rekli kakav ishod treba da bude, a za to imamo i razloge i pravne argumente. Ako unapred zacementirate svoj stav, onda se postavlja pitanje šta se pregovorima može postići. Oni su prethodnih nedelja pokazali šta misle o pregovorima i samo što nisu uzeli papir i s njim uradili da ne kažem šta.

Lider JS Dragan Marković Palma poručio je, posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, da će Srbija otkazati članstvo u EU ako uslov za to bude predaja KiM:

– Ako bude uslov za EU da teroristima predamo teritoriju, Pećku patrijaršiju i prostor gde je rođena SPC, siguran sam da ćemo Vučić, Dačić i ja, naše partije i veliki broj stranaka u parlamentu otkazati članstvo u Uniji.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za „Novosti“, da u Prištini apsolutno znaju da je za Srbiju neprihvatljivo to što stoji u njihovoj platformi i da je njihova prava želja da se dijalog prekine:

– Tada bi imali opravdanje za neformiranje ZSO.

Stevan Gajić, iz Instituta za evropske studije, kaže da je Beograd trebalo odavno da se povuče iz pregovora.

– Čak i ako bismo, na ovaj ili onaj način, priznali nezavisnost KiM, ima zemalja, poput Španije, koje to ne bi uradile. I Lavrov je prilikom poslednje posete Beogradu izbegao dotadašnju formulaciju da će „Rusija podržati sve ono što odluči Srbija“ i poručio da Moskva insistira na poštovanju Rezolucije 1244 SB.

Napadnuti srpski novinari

Tri mladića u petak su vređala i napala novinarke Koševa i Radio Beograda, prilikom posete direktora kancelarije za KiM Marka Đurića Kosovskoj Mitrovici i Banjskoj. Oni su na albanskom jeziku dobacivali srpskom funkcioneru, pokazivali šakama simbol orla, a kada je novinarka Koševa pokušala da snimi incident, jedan od njih joj se uneo u kameru, vikao: „Ne snimaj!“ i gurnuo je.

Isti napadač pokušao je da priđe i koloni vozila gde je bio Đurić, ali ga je policija zaustavila.

– Ovo predstavlja kontinuitet ponašanja od 26. marta. Huligani se osećaju oslobođeno jer su videli da su i policajci napadali novinare – poručio je Đurić.

Sporne tačke prištinske platforme

* Skupština Kosova insistira na tome da dijalog između Kosova i Srbije treba da se završi zakonski obavezujućim međunarodnim sporazumom, putem kog treba da dođe do recipročnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije.

* Skupština ocenjuje da će potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije omogućiti punu normalizaciju odnosa između dve susedne države, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet.

* Skupština podržava ulogu EU kao posrednika i podršku SAD kada je reč o postizanju sporazuma, kao i garantovanju njegovog sprovođenja.

* Skupština ocenjuje da će sporazum omogućiti Kosovu da se učlani u UN i u sve ostale relevantne međunarodne organizacije.

* Skupština ocenjuje da će zakonski obavezujući međunarodni sporazum znatno ubrzati proces učlanjenja Kosova u NATO i u EU.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Evo skoro 7 godina kako se šegačite sa tim propalim eu-rajhom,i nikakvih rezultata nije bilo! Zato pod hitno vratiti celu stvar pod okriljem UN i oterati eu-rajh u 13 slova! Te priče kako reče ovaj na zort postavljeni predsednik Srbije "mi ne trebamo Nemačkoj,ali Nemačka treba nama"neka obriše "sedalo" s time! Predsedniče,nemoj ti u ime Nemačke govoriti "da li smo mi Nemačkoj potrebni,ili joj nismo potrebni",nego neka to Nemačka sama kaže! ZAMRZNUTI problem "narko-kosove" i čekati!

 2. test01 says:

  Koji crni 'zaokret', pa ko je podpisao BS, ukinuo institucije RS na svojoj teritoriji, dao im medjunarodni tel broj, priznao granice i jos pomogao teroristima i zlocincima da postanu 'vlada' izmisljene drzave? Taj BS je trebalo odavno se prekine i bilo je 1000 razloda da se to uradi. Uostalom taj BS ne znaci nista, rezolucija UN 1244 je JEDINI medjunarodno priznati dokumenat koji priznaje da je KiM teritorija RS i zato je zapad toliko i 'zapeo' da RS treba da se odrekne svoje teritorije. Samo mi nije jasno zasto Srbi ne pokazu svoje nezadovoljstvo protestima (lepo i kulturno) da vlada shvati da im to nije dedovina.

 3. Stefan says:

  AV čim zine laže. Kako 06 aprila 2018 piše G-din Dejan Mirović: Zaključak Vučićevog „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu – da ga priznamo, ali da ne priznamo da smo priznal. Srbski narod treba sto pre da shvati da je sramna uloga AV-a666 /koju mu je dodelio njegov mentor bill clinton-mala slova nisu greska jer se satanisti pisu malim slovima- i njegov PR tim (gerhard schröder, toni blair i ostali guzenbaueri) samo da pocepa i unisti celu SRBIJU da izvrce ruglu i da unistava SRPSKI NAROD, da “njegov put bez alternative” u fasisticku tvorevina EU u kojoj I dalje glavnu rec imaju predsatvnici “bivseg” 3. Rajha, zele "ulazak" Srbije u tu zajednicu pod uslovom da Srbija bude kompletno ocerupana, da se vise ne sme zvati Srbija, da se Srbi ne smeju vise zvati Srbima nego gradjanima neke bivse republike neke bivse Jugoslavije, da Srbi moraju da zaborave i VERU i JEZIK /da postanu "ekumenisti"(citaj, da prime zig zveri)i da ce tek onda 2033 biti evtl. razmatrano o njenom prijemu u tu "zajednicu". Daće Bog da se narod probudi, i da se svi pridruže onima koji se još jedini bore za pravi spas Srbije i da potpišu Narodnu Rezolucij.rs . Živela Srbija

 4. rajko says:

  Ma Srbija kada odluci da napravi veliki zaokret to moze da bude cak i 360 stepeni... posle potrosenog vremene ce biti na istom mestu a oni na Kosovu ce zadovoljno trljati ruke. Samo mi je krivo, zasto siptari da imaju bolje rukovodstvo od nas.

 5. Mi says:

  Ovi se ponasaju kao da su buniku jeli. Godinama pregovori , dogovori, platforme, uspesi, , i sad odjednom sada necu ni ono sto hocu.... Meni licno prica o Evropskoj uniji , deluje kao sarena laza, ali vreme , novac, kadrovi , sve nas to kosta i previse, a da pomaka ima u smislu godina naseg ulaska,, u istu. Mislim da smo sada na putu da za 250 godina budemo primljeni tamo. A nasa politicka fukara sa temom je neponovljiva....

 6. punca says:

  Da li je stolar , pametniji od 100za jednog .

 7. pravda says:

  STOP EU STOP NATO FASIZMU

 8. Miraš says:

  Opet zamajavaju javnost a pristali su u Briselu i na ovo da ZSO budu po zakonima takozvanog Kosova. Sa ovakvim tvrdnjama i on i Dačić najverovatnije kupuju vreme da ne znamo dokle je odmakla njihova izdaja. Ako njima bude potrebno tvrdiće ali samo za sludjenu domaću javnost i da je Brisel kriv a samo oni nisu krivi. Nemoguće je da neko ko je pravnik i to desetkaš bude naivan pa navodno prevaren u Briselu, nego ima nas puno naivnih, pa manipuliše sa nama. Odvratna ljigava varalica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *