ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ВУЧИЋ НАПУСТИО АСТАНУ – Није прошао тест! ПУТИН И СИ ЂИНПИНГ РАЗОЧАРАНИ!

OTKRIVENO ZAŠTO JE VUČIĆ NAPUSTIO ASTANU – Nije prošao test! PUTIN I SI ĐINPING RAZOČARANI!

22 juna 2017

Poseta visokog američkog zvaničnika Brajana Hojt Jia Balkanu nikako da padne u zaborav. A i kako bi kad su posledice više nego očite. Sadržaj razgovora koje je Hojt Ji vodio u Skoplju i Beogradu polako dopire u javnost.

Uglavnom se radilo o pretnjama. Tako je predsedniku Srbije Vučiću Hojt Ji dao do znanja da mora pristati da Kosovo dobije stolicu u UN, i da se podrazumeva da, takođe, mora prihvatiti budućeg premijera Kosova, ma ko to bio, čak i Haradinaja.

U protivnom, naglasio je Ji, NATO, tj. KFOR će se povući, odnosno dozvoliti napad na Srbe na severu Kosova. Pretnje su se odnosile i na Srpsko – ruski humanitarni centar u Nišu i na bilo kakvu vojnu ili energetsku saradnju Srbije sa Rusijom.

Senka Hojta Jia pratila je Vučića na putu za Astanu. Vučić je u Kazastan otputovao na specijalni poziv predsednika ove zemlje, Nursultana Nazarbajeva, kako bi prisustvovao izložbi „Ekspo Astana 2017“. Na ovoj svetskoj izložbi, na kojoj je bilo predstavljeno preko 100 zemalja i međunarodnih organizacija, glavni moto bila je „Budućnost energije“, što najbolje odražava jačanje svesti za teme energije, naročito za obnovljive izvore energije.

Predsednik Srbije primljen je sa velikom pažnjom. Prilikom otvaranja izložbe omogućeno mu je da obiđe važne vojne i tehnološke pogone, jer je domaćin, na prethodnu molbu ruskog predsednika Putina, želeo da saradnju sa Srbijom u namenskoj industriji podigne na daleko viši nivo od trenutnog. U izgledu su bili veliki poslovi u interesu Srbije.

S obzirom da vojni kompleks kojim raspolaže Kazahstan nije ruski, Vučić bi bio pošteđen optužbi za jačanje ruskog uticaja. Vučić se zatim susreo sa Putinom, a čekao ga je i kineski predsednik Si Đinping.

Susret se dogodio na izložbi, kojom prilikom su dogovoreni razgovori koji su trebalo da se održe nakon posjete izložbi. Kazahstan je želeo veću ekonomsku saradnju sa Srbijom, imao je rešenje za Petrohemiju, i nudio je Srbiji značajnu saradnju u oblasti namenske industrije.

Do dogovorenog sastanaka i poverljivih razgovora Vučića sa Putinom i Si Đinpingom nije došlo, a trebalo je da se razgovori odvijaju u sferi pristupanja Srbije bezbednosnim strukturama Šangajske organizacije. Vučić je imao priliku da se sretne i sa češkim predsednikom Milošem Zemanom, koji podržava Srbiju, sa Lukašenkom, sa premijerom Pakistana Navazom Šarifom, te sa nizom lidera kavkaskih zemalja.

Vučić je, pozivajući na rođenje sina, skratio boravak u Astani, i tako izbegao niz razgovora sa navedenim državnicima. Pohvalio se da mu je Putin tokom razgledanja izložbe nagovestio da će do isporuke obećanih MIG-ova doći u julu mesecu, iako je ozbiljan razgovor o tome tek trebalo da sledi.

Da li se Vučić uplašio, ili je žurio da referiše Merkelovoj, za sada ne znamo. Rođenje sina je događaj koji je iskoristio da bi izbegao razgovore o ozbiljnim temama. Da, to je onaj Vučić koji uvek ističe da radi 20 časova i da mu je država iznad svega.

Nije mogao u Astani ostati dva dana duže, i voditi razgovore od velike važnosti za narod i ekonomiju države. Nije mogao izdojiti ni vreme za razgovore o bezbednosti, koja je narednih meseci krucijalan pojam za srpski narod, i za Balkan uopšte. Državnik bi prioritet dao interesu države koju predstavlja, čak i u slučaju da mu se rodilo prvo dete.

Za to vreme, Edi Rama, za kojeg Vučić uvek ima reči hvale, priprema terorističku platformu, naoružanje i obuku za različite grupe terorista, obezbeđuje tajne kasarne i kampove u Albaniji, Makedoniji, i na Kosovu. Njegovi ljudi su u neprekidnom kontaktu sa američkom bazom Bondstil. Bondstilu je napokon namenjena uloga zbog koje je ova baza i sagrađena – transport terorista sa Kosova i Albanije na Bliski istok, prvenstveno one predviđene za napade na Asadove trupe ili za upade u Damask.

Vučić je iz Astane pobegao. Još nije shvatio da je u Astani bio testiran. Testirali su ga Putin i Si Đinping. I srednjoškolcima je poznato šta Putin predlaže. Putin ne preti, ne uslovljava a nudi ekonomsku pomoć i vojnu saradnju. Nudi zaštitu jer Srbiji predstoji dalje komadanje. Kina nudi kredite, otkup celokupne poljoprivredne proizvodnje i izgradnju infrastrukture, jer je položaj Srbije i Makedonije za kineski Put svile imperativ.

Ni Vašington ni Brisel Vučiću ne garantuju mir. S druge strane, Merkelova mu ne može garantovati ostanak na vlasti, ako ne ispuni zahteve koje je ispostavio Hojt Ji. Na sva jakikovanja o ponašanju Albanaca Vučić nailazi na zid nerazumevanja.

Poruke iz Brisela prenose mu Urlike Lunaček i Maja Kocijančić. Veoma su hitre kada Srbija treba da prihvati „političke koncesije“, nakon čega se Vučić uglavnom prenemaže. Istovremeno, ulaže velike napore u organizaciju svoje inauguracije, dok je imenovanje mandatara pretvorio u rijaliti. Koja teatralnost! I koje poniženje za Srbiju!

(autor: Pavel Bogdanov / fsksrb.ru)

KOMENTARI17 komentara

 1. pirus says:

  Sustina svega ovoga je pritisak na Srbiju da po svaku cenu udje u zlostornicku Nato druzinu,a posto nijedan politicar nema podrske naroda za takvu odluku alternativa za stabilan mir na Balkanu je otvaranje pod hitno Rusku voenu bazu u Srbiji jer za to politicari imaju podrsku naroda.Sve ostalo su prazne price i dalje komadanje Srbije i srpskog naroda.A sto se tice obecanog naoruzanja iz Rusije,to se nece dogoditi jer Putin nema poverenje u trenutnu politicku scenu u Srbiji.

 2. hristina says:

  Demantuj ili se cisti!!!

 3. sergej says:

  Onog momenta kada bude Ruska baza u Srbiji sa nekoliko hiljada vojnika i sa opremom onda je Srbija kadar za pregovore o ovom ili onom Sa Vučićem koji pokušava biti Broz ne ide i stvarati neku carinsku uniju je ludost koja treba da košta Srbe glava i novaca a zašto?Umesto da digne vojnu industriju i on postavlja uslove on je kreten koji će dovesti do totalnog kraha. Oko 2% Srba je za EU i to oni koji su opljačkali Srbiju i oni se stalno vrte u medijim a ostatak se ne primećuje. Zašto ne sme da proglasi okupaciju Kosova i ne pokažu rezultate o kontaminaciji osiromašenim uranijumom?

 4. Trifun says:

  Polako. Prvo oruzje. I to dosta toga nam treba da bi uspostavili balans i odvratili neprijatelje od avantura i smanjili pritiske. To mora prvo da se obavi. Srbija ce ostati vojno neutralna ali ta neutralnost ce morati biti zagarantovana jakim oruzanim snagama i izuzetno ubojitim oruzjem. NATO nikada nece uspjeti da nas pokori i slomi. Nikada. Niti subverzivnom propagandom niti vojno. Kada bi se drznuli da nas opet napadnu ili okupiraju to bi bio kraj zlocinackog NATO. 100% Nema nazad.

 5. Digitron says:

  Zato što je pametan!

 6. goran says:

  Trifune, pisao si ponekad odlicne komentare, a sad sam se zabrinuo za tvoje zdravelje. Kazes: ako nas, Srbe, napadne NATO, to ce biti kraj za NATO. Pa, kad je tako, sto mi ne napadnemo NATO nego trpimo njihovu diktaturu.

  • RASPUCHIN says:

   Nešta slično sam i sam mislio odgovoriti "Trifunu". Pošto sam kao borac VRS učestvovao u ratu i imam nekog iskustva ovaj komentar mi liči na ono naše tipično kafansko busanje u prsa junačka. Ni devedesetih (a posebno danas) nema ko da nas vodi u nekakav rat. Osim nekoliko časnih izuzetaka među tadašnjim višim oficirima ogromna većina je bila nesposobna za ratovanje. Mnogi su u debeloj pozadini ili daleko od prve linije jeli prasiće i opijali se dok je na liniju stizao kuvani pirinač na biljnom mrsu i to hladan pa se taj mrs odozgo stisne a čorba ostane vodena. I ko bi sada od nas išao poslije takvog iskustva ponovo u rat a da ga vode isti takvi nesposobni i kukavni oficiri?

 7. Za Srbiju says:

  Narod obožava njegova poniženja. Može da radi šta god hoće. On je naše bolesno božanstvo u srPskim bolesnim glavama.

 8. siniša blagojević says:

  Parodija Branislava nušića gospođa Ministarka na k pre no što je trebao biti izbačen iz koće;Um jednoj zemlji na istoku Kine tra-la,fla,tra-la-la Evo, sve sam novinree pokupovao...evo i još jedne.....Glupa ženo, gde mi je cilindaar,Kao gospođa ministarkkasa vi morate znati tri stvari;naučiti igrati bridž,imati ljubavnika i znati pušiti.IAo hajde za taj bridž i ljubavnika.ali za pušenje-to ne mogu.,,khh,.khhŠto si se talko rano vratio-pala vlaga ua,ua,A vi šzzzto mi se kezite ne znam možda ja opet jednogha dana budem godsodđa ministasarka,pa da ne bude što nasm nisi rekla i uvo i ono-glumica Milena Dravić.

 9. Trifun says:

  Bitno je ko prvi napadne. To je u stvari odlucujuce za ishod rata. Jer nije u pitanju ko je vojno jaci, nego ko je motivisaniji da pobijedi. Zbog toga bilo ko da nas napadne dozivjece strahovit poraz, strhovit jer smo svi mi daleko motivisaniji da im se osvetimo za sve nego oni nama. Rat je takoder medijski uslovljen tako da agresori imaju veliki problem zbog informativne revolucije jer su njihove lazi lako razbijaju. Ukoliko mi prvi napadnemo, bilo koga, gubimo takoder. U tome je citava mudrsot ratovanja danasnjice. Ko napade gubi rat. 100% Vjerujem da cemo biti napadnuti opet, treba se naoruzavati do zuba i cekati.

  • Trifun says:

   Ovo je bilo za Gorana..

 10. Trifun says:

  U BiH muslimani i hrvati iz Hrvatske su napali prvi. Ubijanjem svatova u Sarajevu, upadom u Sijekovac u Martu 1992 i ubijanjem oko 100 civila Srba, ukljucujuci zena i djece, su zapoceli rat i tako nisu mogli pobijediti u tom ratu ni pod kakvim scenarijima. Sile Univerzuma to jednostavno ne bi dopustile.

  • Trifun says:

   I brutalnim ubijanjem te djece na ulicima, ranjenin i zarobljenih, iz JNA u Sarajevu i Tuzli pri dogovorenom povlacenju iz tih gradova odmah na pocetku rata...To je odredilo ishod rata. Mogu oni da pricaju i pozivaju na Srebrenicu i druge zlocine koliko hoce ali oni su pustili krv nasoj djeci, mucki i brutalno, i svo drugo zlo sto je poslije doslo je izaslo iz tog zla direktno. Mi im to necemo zaboraviti niti oprostiti, oni nama nece zaboraviti Srebrenicu i tu zajednickog zivota vise nema. Nikada. Sto se prije razidemo mirnim putem bolje za sve. Ukoliko se usude opet da nas napadnu ugrozice i to sto imaju. 100%

 11. Trifun says:

  NATO je 1999 izgubio rat protiv Srbije. Izgubio. Nasi heoriji su zaustavili NATO na granicama, pobijedili su ih! U njihovim zemljama je krenula osuda agresije na nasu zemlju i javnost je pocela da vrsi veliki pritisak da se to zaustavi. NATO je bio porazen, odlucili su se za odmazdu rusenjem mostova, fabrika...da bi prisilili Milosevica da odustane od odbrane. Tadasnja sramna Rusija je pristala da izvrsi pritisak na nasu zemlju jer su htjeli da dobiju kredit od MMF-a izmedu ostalog, i Milosevic je odustao od dalje odbrane uz Rezoluciju UN o KiM-u. Pogrijesio je. Zestoko. Morao je nastaviti rat koji smo fakticki dobili. Preveslali su ga, a Rusija, tadasnja, je imala odlucujuci uticaj na njega po mom misljenju. Naucili smo lekciju. Bar sto se mene tice. Mi se ne mozemo i ne smijemo oslanjati ni na koga. Moramo da odrastemo ako hocemo da budemo 'veliki', narod ili drzava. A to znaci izgradnja pravne drzave gdje je PRAVDA broj jedan, pa onda ekonomija i armija. I stvaranje izuzetno jake vojne industrije. I na kraju nukleano oruzje. Nema nazad.

  • kuka says:

   Pričaš gluposti, Trifune! NATO sebi nije smeo da dopusti da izgubi taj rat. Ni po koju cenu. U tom trenutku on je bio na vrhuncu slave, obeležavao 5o slavnih godina postojanja, talambasao po celom svetu o svojoj slavnoj prošlosti i još slavnijoj budućnosti, paradirao i hvalisao se. Da je izgubio od jedne buve kakva je za njih Srbija bila i ostala, NATO bi doživeo takav udarac da bi nestao. A njegove članice to sebi nisu mogle da dozvole. Pre bi bacili par najtežih nuklearki nego što bi izgubile. To su u tom trenutku mogli, bez obzira na geografski položaj Srbije i za to su se spremali. Mediji su već uvelike pripremili teren za takav drastičan korak i ništa ih ne bi zaustavilo da nije potpisan kumanovski sporazum. Da si živeo u inostranstvu to bi i sam znao. Osim toga, Milošević je bio njihov čovek i ni on nikad ne bi dozvolio da Srbija pobedi. On je imao dogovor da dozboli NATO-u da se vežba na nama. Vojska se borila sjajno i uspela kako-tako da spase vojnike zahvaljujući samo hrabrosti tih mladića i stručnosti i požrtvovanosti oficira. Da nije bilo tako, žrtve bi bile mnogo veće.

   • Trifun says:

    NATO nije pobijedio i zato je izgubio. Jer da je pobijedio ne bih pristao da garantuje KiM kao dio teritorije Srbije preko UN Rezolucije. Niti da dozvoli 1000 vojnika iz Srbije na KiM-u. Pobijednici to ne rade. I to napismeno. Preko naviseg pravnog akta u svijetu = UN Rezolucije, koja je obavezujuca i iznad svih pravnih akata bilo koje drzave. Druga je prica izvodenje puca u Srbiji i dovodenja kvislinga koji su taj njihov poraz poceli da pretvaraju u pobjedu potezima koje ti kvislnzi vuku. Trece, NATO je izgubio Srbiju i RS i srpski narod zauvijek. Kada su shvatili da su izgubili rat i da ne mogu da udu na silu na KiM poceli su sa zlocinima i genocidom, rusenjem civilnim objekata i terorom. Taj teror, kriminalan po medunarodnom pravu i UN Rezolucijama, je porazio NATO. Danas je otpor NATO-u ogroman. I raste. Kako se njihova zlocinacka priroda razotkriva. To sto su uvukli Crnu Goru na silu preko mafijaske vlasti je takoder kontraproduktivno. Sve to ce im se vratiti nazad. Kao bumerang. Da ne pricam kako su izgubili Krim, koji im je bio milion puta vredniji od KiM i predmet velike igre 'the great game' vijekovima...A i u Siriji su dozivjeli zestok debakl, Avganistanu, Iraku...Izgubili su. Kada pometemo nasu 5 kolonu bice ti to jasnije.

    • kuka says:

     NATO nije pobedio, ali je izvukao pat, što mu je bilo dovoljno da pokrije sramotu, čak da javno proslavlja pobedu. Ali ni mi nismo pobedili, niti smo mogli pobediti, makar ratovali 100 godina. Prosto, prevelika je nesrazmera sila. Izvodjenje puča nema nikakve veze sa rezultatima rata. Koliko ja znam 2000. još uvek dodje posle 1999. Slažem se da je agresija na SRJ nanela ogromnu štetu NATO-u, ali da Rusija nije stala na svoje noge, on je mogao mirne duše da i dalje hara po svetu. Agresija na SRJ jeste bila prekretnica, ali ne zato što su se osvestili zapadnjaci, nego što je odjednom Rusima i Kinezima puklo pred očima šta i njih pre ili kasnije čeka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *