ОТКРИВЕНО због чега ВУЧИЋ МЕЊА УСТАВ!?

OTKRIVENO zbog čega VUČIĆ MENJA USTAV!?

6 juna 2017

ISTICANJEM promene Ustava kao jednog od ključnih zadataka u njegovom predsedničkom mandatu, Aleksandar Vučić praktično je dao znak za početak rasprave o novom najvišem pravnom aktu države.

Vučić je naglasio da će se u promeni Ustava tragati za konsenzusom, a među najvažnijim pitanjima koja će otvoriti u debati jesu – oblik političkog sistema i odnos prema preambuli koja govori o Kosovu i Metohiji.

Upravo je preambula prva stvar koja se nameće kada se govori o izmenama Ustava. Profesor ustavnog prava Vladan Petrov kaže da prilikom javne debate o najvišem pravnom aktu treba izbeći da se ona svede samo na pitanje preambule.

– Nju ne bi trebalo brisati jer je reč o ideji vodilji Ustava – kaže Petrov.

– Čak i kada bismo je obrisali, KiM mora ostati u normativnom delu i ne smemo da uradimo ništa što bi amputiralo južnu pokrajinu iz Ustava. Tačno da je fakticitet drugačiji, ali to je nešto što je trenutno, a Ustav se piše za vjek vjekova. Reč je o principu da je teritorijalni integritet suštinska odlika moderne države.

Kao slabosti sadašnjeg Ustava na koje treba obratiti pažnju, Petrov ističe deo o ustavnom sudstvu koji, prema njemu, sadrži preglomazne formulacije i nadležnosti kao i komandovanje vojskom.

– Kada je reč o ulasku u EU postoji grupa odredaba koje se moraju promeniti, to se odnosi na takozvanu integrativnu klauzulu – skup odredaba koje moramo da promenimo da bismo omogućili transfer nadležnosti na Uniju. Sve ostale promene treba izvršiti da bismo Ustav učinili boljim zbog nas samih – kaže Petrov.

Političke stranke u Srbiji još nemaju odgovor na pitanje treba li jačati predsedničku funkciju, ili ići ka čistijem parlamentarnom sistemu i izboru predsednika u parlamentu. Otvorena je i debata o tome treba li korigovati proporcionalni izborni sistem. O tome se diskutovalo pre dve godine kada je osnovana Akciona grupa za reformu političkog sistema koju je predvodio Zoran Babić, ali čiji rad nije dao rezultate.

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da se rešenja za novi Ustav moraju tražiti u dijalogu vlasti i opozicije:

– I jedni i drugi moraju da razumeju da nas međusobni obračuni i sukobi, koji samo dodatno polarizuju i troše društvo, onemogućavaju da o najbitnijim temama za budućnost Srbije razgovaramo i u drugi plan stavimo strančarenje i partijske rovove.

U debatu o novom Ustavu već se uključila Demokratska stranka koja je iznela svoj predlog za promene u oblasti pravosuđa.

POTVRDA NA REFERENDUMU

PREMA akcionom planu za poglavlje 23, promene iz oblasti pravosuđa trebalo bi da se obave do kraja godine. Petrov, koji je glavni autor analize Mistarstva pravde o ustavnom okviru u ovoj oblasti, kaže da se nacrt izmena tog dela Ustava može brzo završiti. Pitanje je, međutim, da li će se vlast odlučiti na parcijalnu promenu po oblastima, ili sačekati na izmene kompletnog Ustava. Najveći problem u prvom pristupu je što se svaka bitna izmena mora potvrditi na referendumu, pa bi građani morali makar dvaput da izlaze na birališta.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI13 komentara

 1. DUSKO says:

  ISKLJUCIVO REFERENDUM SRPSKOG NARODA OKO PROMENE USTAVA, SVE OSTALO JE MANIPULACIJA I PREVARA !!!

 2. DUSKO says:

  ISKLJUCIVO REFERENDUM SRPSKOG NARODA OKO PROMENE USTAVA, SVE OSTALO JE MANIPULACIJA I PREVARA !!!

 3. goran says:

  Gde su pametni Srbi koji glasase za Vucka? Da ne bude nesporazuma, apsolutno sam protiv svih partija i politicara u danasnjoj Srbiji. Ne izlaziti na izbore je jedino cestito resenje.

 4. Mile says:

  Omoguciti transfer nadleznosti na uniju? A kojih to nadleznosti profesore? Zasto ne zavedemo red u nasoj drzavi po uzoru na uniju, nego prebacujemo nadleznosti? Hoce li to nama unija uredjivati stvari u eu? Da ih pustimo i da nam spavaju sa zenama jer mi ne umemo? O cemu je ovde rec? Recite javno ako imate petlje?

  • Mile says:

   Greska. Hoce li nama unija uredjivati stvari u Srbiji?

 5. BN says:

  Vučić je majstor za konsenzus i kompromis. Kosovo će dobiti stolicu u UN sa zvezdicom * i to je to a i u Ustav će se ubaciti famozna zvezdica

 6. Mitrovica says:

  Zbog fotelje menja Ustav po jedan a pod dva zbog Merkelove i Mogerinijeve koje to traže i koje "će ga držati na vlasti" još dugo. Nema treće

 7. Narod says:

  Zašto bi menjali ustav kupimo dosta oružija i vratimo Kosovo!!!

 8. kuka says:

  Ne nasedajte! Za promenu ustava potreban je referendum. Ako se on održi po trenutno važećim pravilima i sa postojećim biračkim spiskom garantovano će biti pokraden. Ne pristajte ni na kakvu promenu ustava, čak ni na raspravu, pre nego što se promeni nekoliko ključnih zakona vezanih za referendumsku proceduru.

 9. miroslav says:

  Promena ustava bice poslednja etapa u unistenju drzave. Ne moze da menja ustav svako ko zasedne i glumi nekog predsednika a zapravo je verno pseto zapadnim gazdama. Da je ovo ozbiljna drzava ne bi se menjao ustav po licnim i stranackim zeljama.Kome i kada padne na pamet. Unistiti drzavu zbog neke tamo eu to mogu samo bolesnici psihopate. Jer mi nikada necemo uci u tu eu. Ta njihova poglavlja sluze kao mamac za razaranje Srbije.O ustavu ovaj narod mora da se izjasni na REFERENDUMU pa i o ulasku u eu. Pa ako odluci da ide u ambis neka ide.

 10. mile says:

  domaca zadaca se mora uraditi ako zelis nastaviti skolovanje

 11. standard says:

  Ako dodje do referenduma oko promne Ustava, ovce, t.j. narod ce opet da podrze inicijtivu ovog dspota i zlikovca u liku predsednika i tako mu omoguciti apsolutnu vlast. Novi balkanski Erdogan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *