ОТКРИВЕНО због чега ВУЧИЋ МЕЊА УСТАВ!?

ОТКРИВЕНО због чега ВУЧИЋ МЕЊА УСТАВ!?

6 јуна 2017

ИСТИЦАЊЕМ промене Устава као једног од кључних задатака у његовом председничком мандату, Александар Вучић практично је дао знак за почетак расправе о новом највишем правном акту државе.

Вучић је нагласио да ће се у промени Устава трагати за консензусом, а међу најважнијим питањима која ће отворити у дебати јесу – облик политичког система и однос према преамбули која говори о Косову и Метохији.

Управо је преамбула прва ствар која се намеће када се говори о изменама Устава. Професор уставног права Владан Петров каже да приликом јавне дебате о највишем правном акту треба избећи да се она сведе само на питање преамбуле.

– Њу не би требало брисати јер је реч о идеји водиљи Устава – каже Петров.

– Чак и када бисмо је обрисали, КиМ мора остати у нормативном делу и не смемо да урадимо ништа што би ампутирало јужну покрајину из Устава. Тачно да је фактицитет другачији, али то је нешто што је тренутно, а Устав се пише за вјек вјекова. Реч је о принципу да је територијални интегритет суштинска одлика модерне државе.

Као слабости садашњег Устава на које треба обратити пажњу, Петров истиче део о уставном судству који, према њему, садржи прегломазне формулације и надлежности као и командовање војском.

– Када је реч о уласку у ЕУ постоји група одредаба које се морају променити, то се односи на такозвану интегративну клаузулу – скуп одредаба које морамо да променимо да бисмо омогућили трансфер надлежности на Унију. Све остале промене треба извршити да бисмо Устав учинили бољим због нас самих – каже Петров.

Политичке странке у Србији још немају одговор на питање треба ли јачати председничку функцију, или ићи ка чистијем парламентарном систему и избору председника у парламенту. Отворена је и дебата о томе треба ли кориговати пропорционални изборни систем. О томе се дискутовало пре две године када је основана Акциона група за реформу политичког система коју је предводио Зоран Бабић, али чији рад није дао резултате.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић сматра да се решења за нови Устав морају тражити у дијалогу власти и опозиције:

– И једни и други морају да разумеју да нас међусобни обрачуни и сукоби, који само додатно поларизују и троше друштво, онемогућавају да о најбитнијим темама за будућност Србије разговарамо и у други план ставимо странчарење и партијске ровове.

У дебату о новом Уставу већ се укључила Демократска странка која је изнела свој предлог за промене у области правосуђа.

ПОТВРДА НА РЕФЕРЕНДУМУ

ПРЕМА акционом плану за поглавље 23, промене из области правосуђа требало би да се обаве до краја године. Петров, који је главни аутор анализе Мистарства правде о уставном оквиру у овој области, каже да се нацрт измена тог дела Устава може брзо завршити. Питање је, међутим, да ли ће се власт одлучити на парцијалну промену по областима, или сачекати на измене комплетног Устава. Највећи проблем у првом приступу је што се свака битна измена мора потврдити на референдуму, па би грађани морали макар двапут да излазе на биралишта.

(Вечерње новости)

 

KOMENTARI13 коментара

 1. DUSKO says:

  ISKLJUCIVO REFERENDUM SRPSKOG NARODA OKO PROMENE USTAVA, SVE OSTALO JE MANIPULACIJA I PREVARA !!!

 2. DUSKO says:

  ISKLJUCIVO REFERENDUM SRPSKOG NARODA OKO PROMENE USTAVA, SVE OSTALO JE MANIPULACIJA I PREVARA !!!

 3. goran says:

  Gde su pametni Srbi koji glasase za Vucka? Da ne bude nesporazuma, apsolutno sam protiv svih partija i politicara u danasnjoj Srbiji. Ne izlaziti na izbore je jedino cestito resenje.

 4. Mile says:

  Omoguciti transfer nadleznosti na uniju? A kojih to nadleznosti profesore? Zasto ne zavedemo red u nasoj drzavi po uzoru na uniju, nego prebacujemo nadleznosti? Hoce li to nama unija uredjivati stvari u eu? Da ih pustimo i da nam spavaju sa zenama jer mi ne umemo? O cemu je ovde rec? Recite javno ako imate petlje?

 5. BN says:

  Vučić je majstor za konsenzus i kompromis. Kosovo će dobiti stolicu u UN sa zvezdicom * i to je to a i u Ustav će se ubaciti famozna zvezdica

 6. Mitrovica says:

  Zbog fotelje menja Ustav po jedan a pod dva zbog Merkelove i Mogerinijeve koje to traže i koje "će ga držati na vlasti" još dugo. Nema treće

 7. Narod says:

  Zašto bi menjali ustav kupimo dosta oružija i vratimo Kosovo!!!

 8. kuka says:

  Ne nasedajte! Za promenu ustava potreban je referendum. Ako se on održi po trenutno važećim pravilima i sa postojećim biračkim spiskom garantovano će biti pokraden. Ne pristajte ni na kakvu promenu ustava, čak ni na raspravu, pre nego što se promeni nekoliko ključnih zakona vezanih za referendumsku proceduru.

 9. miroslav says:

  Promena ustava bice poslednja etapa u unistenju drzave. Ne moze da menja ustav svako ko zasedne i glumi nekog predsednika a zapravo je verno pseto zapadnim gazdama. Da je ovo ozbiljna drzava ne bi se menjao ustav po licnim i stranackim zeljama.Kome i kada padne na pamet. Unistiti drzavu zbog neke tamo eu to mogu samo bolesnici psihopate. Jer mi nikada necemo uci u tu eu. Ta njihova poglavlja sluze kao mamac za razaranje Srbije.O ustavu ovaj narod mora da se izjasni na REFERENDUMU pa i o ulasku u eu. Pa ako odluci da ide u ambis neka ide.

 10. mile says:

  domaca zadaca se mora uraditi ako zelis nastaviti skolovanje

 11. standard says:

  Ako dodje do referenduma oko promne Ustava, ovce, t.j. narod ce opet da podrze inicijtivu ovog dspota i zlikovca u liku predsednika i tako mu omoguciti apsolutnu vlast. Novi balkanski Erdogan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u