Otkud briga Zapada za nečiji suverenitet

Otkud briga Zapada za nečiji suverenitet

5 marta 2014

Zejnel ZejneliPiše: Zejnel Zejneli

Iako je svima bilo jasno da Rusija Vladimira Putina neće tek tako prepustiti sve slučaju u Ukrajini i da će sve učiniti da zaštiti svoj narod i svoje ne male interese, neke od velikih sila na Zapadu, i naravno Amerika, u prvom redu kao i Nemačka, apeluju na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kada su se prvi Ruski vojnici i tenkovi pojavili na Krimu. Otkuda sada tolika briga o suverenitetu jedne zemlje u čijem su rasturanju upravo oni učestvovali, ali su izgleda zaboravili da Rusija nije više ona koja je bila pod Jelcinom, sa kojim se Zapad podrugljivo poigravao.

Sada je u Americi i na zapadu nastala opšta vriska i cika, preti se sankcijama, hoće da povuku ambasadore, ozbiljni su kada govore oko potrebe zaštite suvereniteta jedne zemlje, a suverenitet drugih zemalja ih interesuje kao lanjski sneg. Upravo te zemlje brinu o svom interesu kada donose odluke da rasturaju suverene zemlje, ulažu ogroman novac, angažujući teroriste, fašiste, razne svoje kursadžije i njima naklonjene pojedince iz zemlje koju su rešili da razbiju i okupiraju, a to kako se pokazalo ne čine da bi toj zemlji i narodu bilo bolje, već donose samo patnju, bol, siromaštvo i haos, a to sve svetu prikazuju kao demokratiju i opšti prosperitet koji su narodu, zemlje koju uništavaju, navodno dali.

Nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu govori o potrebi očuvanja suvereniteta i integriteta jedne zemlje, danas Ukrajine. Obama je zapretio Rusiji posledicama, Eštonova samo što se nije preselila u Kijev, generalni sekretar NATO-a Rasmunsen i te kako brine o očuvanju celovitosti Ukrajine, pa čak i naglašava kako nema prekrajanja granice, a negde iz tame pojavili su se bivši predsednici Ukrajine koji smatraju da Rusija ne treba da se meša u unutrašnje poslove jedne zemlje. Toliko ima onih koji su za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine da ima malo prostora da ih ovde sve nabrajam. Odjednom su postali ,,savesni„, kao stalo im je do neke zemlje, do naroda, a postali su u neku ruku nemoćni. Rusija štiti svoje interese radi ono što oni već decenijama čine, a da pri tom nikoga ne pitaju. Sada, kada je Rusija učinila ono što je morala da zaštiti svoj narod i svoje ne male interese, vaskrslo je pozivanje na razne rezolucije, dokumenta i razne povelje Ujedinjenih nacija.

Zar nije Nemačka bila prva koja je priznala Hrvatsku, izazvala posle toga krvavi rat i tako aktivno učestvovala u razbijanju jedne suverene i nezavisne države Jugoslavije. Da li je možda brinula o suverenitetu i teritorijalnom integritetu te nekadašnje zemlje. Nije i nije je bilo briga. Završila je ono što je započela 1941. godine. Da li je možda brinula kasnije o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kada je zajedno sa Amerikom, Francuskom, Engleskom i drugim Evropskim zemljama, skorio tri meseca bombardovala Srbiju, ubijala i rušila i uništavala jednu zemlju u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv suverene države, i prva priznala i Kosovo.

Da li se možda tada pozivala na dokumenta Ujedinjenih nacija.Nije li NATO alijansa izbacila na Srbiju na hiljade tona osiromašenog uranijuma. Nisu li NATO bombe, rušile mostove, zgrade, bolnice, vojne objekte i ubijala decu, starce, mlade, žene. Da li je zemlje EU i Ameriku, koje su to učinile bez odobrenja Saveta bezbednosti bilo briga o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Da li ih je možda briga, šta Srbija kaže, kada su joj silom prekrojili granice i oduzeli deo suverene teritorije. Da li se bilo ko od njih nekada zapitao, da nije možda pogrešno pretiti, postavljati uslove jednoj zemlji kao što je Srbija. Da li je Nemačku, Englesku ili Ameriku bilo briga šta ta zemlja kaže. Nije. Srbija je postala okupirana zemlja. Da li ih je možda bilo briga o suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kada su je bombardovali i okupirali. Naravno da nije.

Po čijem odobrenju su napali Avganistan i da li ih je bilo briga šta druge zemlje kažu o suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Da li ih je bilo briga o napadu i okupaciji islamskih zemalja, Iraka, svrgavanju a zatim i ubistvu legalno izabranog predsednika države. Koga je od njih bilo briga o suverenitetu i teritorijalnom integritetu kada su bombardovali i razbili bogatu i uređenju zemlju Libiju, a njenog predsednika dozvolili da ubiju njihovi razbojnici. Da li možda brinu o suverenitetu Sirije, ili možda Egipta ili Jemena. Nije li Iran pod njihovom stalnom pretnjom. Koja se zemlja zabrinula što se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet ovih arapskih muslimanskih zemalja. Da li je možda neko od zapadnih zemalja optužio Francusku koja je intervenisala u Maliju. Ili, da li je neko od njih pomisli ,kakvu ekonomsku štetu čini bombama, a nikada im nije palo na pamet da tu štetu plate.

Pa nije valjda najbitniji suverenitet i teritorijalni integritet NATO, evropskih i nekih drugih zemalja od onih čiji suverenitet i integritet oni uništavaju bez pardona, ubijaju bez ikakve griže savesti, prekrajaju granice i stvaraju nove države i još sve to pravdaju uvek na isti način. Ili po njima, vladaju „diktatori„, ili im legalno izabrane vlasti, kao na primer u Ukrajini, nisu po volji, ili se izgovaraju na ugrožena ljudska prava i slobode, ili da ratuju kako bi uništili teroriste. Ukoliko je narod u bilo kojoj državi zadovoljan, šta njih briga ko i kako vlada, a šta je sa njihovim pravima. Teroriste su oni stvarali, kao i krizna žarišta, a onda kada im više nisu bili potrebni, to im je bio izgovor, bez ikakve Međunarodne saglasnosti ili odluka napadaju, ruše, ubijaju i okupiraju neku od zemalja.

I šta su doneli svojim ,,humanim intervencijama„. Jugoslaviju su razbili, Srbiju porušili, osiromašili i državu i narod, od Bosne su napravili nefunkcionalnu državu, Libija je u haosu, Egipat takođe, u Iraku se neprestano gine, kao i u Avganistanu, Jemen se podelio…U kojoj su zemlji oni doneli mir i blagostanje. Takve zemlje nema na zemaljskoj kugli. Gde god su oni ušli zbog terorizma, ljudskih prava nije ih bilo briga o konvencijama, ugovorima, dogovorima, poveljama, apelima, a joiš najmanje o nečijem suverenitetu i integritetu. Brinuli su o svojim interesima, pljačkali tuđa bogatstva i resurse, uništavali države i narode, stvarali su haos ili su haos ostavljali, kada su posle uspostavljanja ,,njihove demokratije„ odlazili kako bi nekom drugom ,,doneli sreću„. Zašto im je sada sve postalo važno. Nisu valjda pomislili da će Rusija dozvoliti da joj NATO bude pred Moskvom.

I danas kada je Ukrajina u pitanju, kada se sa pravom umešala Rusija da zaštiti svoj svoj narod i svoje interese, tek sada im je sve važno a ponajviše suverenitet i integritet. Amerika i neni verni saveznici ili zaboravljaju šta su radili, ili ne znaju šta rade, što je malo verovatno, te sada pozivaju na zaštitu suvereniteta Ukrajine u haosu koji su oni izazvali, uostalom kao i svuda u svetu, i još i prete velikoj, jakoj i bogatoj Rusiji. Ovoga puta mogu samo da govore. Rusija ništa ne radi što oni nisu dve decenije radili drugim zemljama. Ona je tu zbog svog naroda, koji je opasno ugrožen, a oni koji danas brinu o suverenitetu hteli su da Rusiji budu pred kapijom, a da Ukrajinu okupiraju.

(Vidovdan.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *