OTKUD ODJEDNOM LEGALIZACIJA: Odsada i GM marihuana

OTKUD ODJEDNOM LEGALIZACIJA: Odsada i GM marihuana

1 jula 2014

listPiše: Spomenka Milić

Marihuana je, za mnoge neočekivano, postala legalna u mnogim zemljama sveta, makar ona medicinska. Ne sumnjamo u mnogobrojne pozitivne efekte po zdravlje koje ima ulje od cvetova ove biljke. Postoje i svedočenja o izlečenju od najtežih bolesti. Sumnjivo je nešto drugo: otkad je to svetska elita (koja, po svemu sudeći, diktira pravila i zakone brojnih „samostalnih” zemalja) voljna da čuva zdravlje čovečanstva? Eto, zapitali smo se, i malo pretražili Internet, da proverimo da li je već neko uspeo da makar nasluti prave ciljeve ove sve prihvaćenije inicijative. Odgovor smo našli na antiglobalističkom sajtu The Daily Bell.

Slučaj Urugvaja

Priča počinje od potpune legalizacije marihuane u Urugvaju – dakle, ne samo medicinske, već i one „rekreativne”. Krajem prošle godine, kada je ovaj zakon prošao glasanje, BBC je o ovome pisao: „Urugvaj je postao prva država koja je legalizovala tržište marihuane. Urugvajska vlada se nada da će legalizacija prodaje marihuane oboriti narko kartele … Urugvaj je prva država na svetu koja je učinila legalnim uzgoj, prodaju i konzumiranje marihuane. Posle skoro 12 sati debate, senatori su dali konačno odobrenje. Ovaj zakon dozvoljava prijavljenim Urugvajcima starijim od 18 godina da kupe do 40 grama droge mesčno i ne očekuje se da će stupiti na snagu pre aprila (prim.autora:- tekst je iz decembra 2013).”

Autori teksta na stranici The Daily Bell pitaju se da li je razlog za usvajanje ovog zakona možda povezan sa čuvenim agrikulturalnim gigantom Monsantom, poznatim, pre svega, po proizvodnji licenciranog GM semena? Napominje se da je „humanista” Džorž Soroš, koji je, navodno, veliki akcionar Monsanta, bio značajan pristalica legalizacije marihuane u Urugvaju. Navodi se deo teksta iz Gardijana, objavljenog neposredno pre usvajanja zakona: „Bogate zemlje debatuju o legalizaciji kanabisa i takođe traže ovakav zakon koji je filantrop Džordž Soroš podržavao kao „eksperimet” koji bi mogao da obezbedi alternativu neuspeloj američkoj politici u dugom ratovanju protiv droga”.
Monsanto je trenutno u problemima u vezi sa svojim GM usevima u Južnoj Americi: sve su jače struje protiv genetski modifikovane hrane, a ponegde je ovakvo seme i potpuno zabranjeno – recimo, u Peruu. U Peruu je ovaj gigant nedavno izgubio parnicu protiv farmera koje je tužio zato što je na njihovu zemlju palo vetrom doneto patentirano seme, iz kojeg su porasle – patentirane biljke.

No, da se vratimo na Urugvaj. Autori navode da je Monsanto nedavno potpisao sporazum sa tamošnjim Nacionalnim institutom za agrikulturna izraživanja. „Ovo je bilo učinjeno veoma tiho” – kaže Pablo Galeano iz vodeće nevladine organizacije REDES. Svoje sumnje autori argumentuju i tekstom sa sajta ChicagoNow.com: „Da li je Monsanto spreman da uđe u rat za medicinsku marihuanu? … Pravno dozvoljena medicinska marihuana postaje sve raširenija, pa ne čudi što mnogi shvataju da tu postoji legalan novac iz ovog tradicionalno ilegalnog polja gotovine….Sa toliko znakova dolara koji vise u vazduhu, spremnih da ih neko ščepa, ne čudi što vidimo da je agrikulturni gigant Monsanto u startnoj pozi za prodaju genetski modifikovane marihuane…. Monsantovo GM semenje je genetski modifikovano da proizvodi biljke koje su otporne na hemijske herbicide, poznatije kao round-up. Ovi herbicidi ubijaju sve druge biljke, ali genetski izmenjene biljke su sposobne da se odupru herbicidu i mogu se saditi u blizini tradicionalnih useva, što dozvoljava farmerima da dobiju veće prinose od iste provršine obradivog zemljišta”
Ovo verovatno već znate, ali da podsetimo: farmeri su u obavezi da kupuju novo seme svake godine, pa je bilo i zatvorskih kazni (prvenstveno u SAD) ako se seme (ukoliko nije „sterilno”) sačuva iz prethodne sezone i upotrebi za sađenje.

„Za najvećeg proizvođača GMO biljaka, prelazak na polje medicinske marihuane je – logičan korak. Američke laboratorije već koriste sojeve GM kanabisa za testiranje i istraživanje, a sve veća potražnja za legalno gajenom medicinskom marihuanom.”

Investicije već u toku

Navodi se da je Monsanto već dobro zabrazdio u istraživanja RNK (RNA) inferferencije, i da je kompanija već investirala milione dolara u novu tehnologiju pod nazivom RNAi. Sa RNAi, moguće je manipulisati svime – od boje biljke do toga da se ona učini nesvarljivom za insekte. „Sa medicinskom marihuanom, RNAi može biti korišćena da stvori veće, moćnije biljke koje će preplaviti tržište”.
Navodi se da će, makar u prvo vreme, verovatno sama Vlada Urugvaja dominirati u proizvodnji marihuane, ali i da će država pratiti svaki aspekt ove nove oblasti privrede: od semena do konzumacije. Primer Urugvaja dokazuje da se marihuana ipak neće slobodno prodavati – samo niko neće ići u zatvor zato što je konzumira.

A šta bi još mogla da znači legalizacija marihuane po čitavom svetu. Hajde da malo „improvizujemo”, pustimo mašti na volju… Recimo, mogla bi da zameni duvan. Duvan je na pragu da bude proteran iz skoro svih „nazovicivilizovanih” zemalja. Alkohol – nije proteran. Zašto? Jer alkohol, za razliku od duvana, menja ponašanje ljudi, njihovu psihu, nije malo ubistava i saobraćajnih nesreća nastalo upravo pod dejstvom alkohola. A da ne pričamo o štetnosti po zdravlje. Podjednako je štetna i „brza hrana”, ona „uvezena” „preko bare” (eto, baš Večernje novosti pišu da je Mekdonalds potvrdio da koristi pileće meso od živine hranjene GM sojom – kao da nije dovoljno što takva hrana i bez GM dodataka – nije baš najzdravija). Dijabetes, srčana oboljenja, holesterol, gojaznost…. – to su neki od „učinaka” omiljenih „burgera” koji se služe i na dečjim rođendanima. Pa, eto – niko to još nije zabranio. Duvan je zabranjen i ocrnjen, navodno zato što njegova konzumacija ugrožava i druge, a ne samo pušače. Ako je to razlog. Podsetimo da pod dejstvom duvana niko nije izmenio svoju ličnost i u afektu (kao što je to moguće pod dejstvom droga ili alkohola) i, recimo, ubio nekog. Duvan, naravno, nije blagotvoran po zdravlje, ali, zamislimo šta bi se dogodilo sa okorelim pušačem kada bi naša država bila prilježnija po pitanju kontrole zabrane pušenja na javnim mestima, na radnim mestima itd. Imate mogućnost da, recimo, pijete sedative i malo se „smirite”. To nije zabranjeno. Bolje i vama i državi. A uskoro ćete možda imati i mogućnost da – popušite džoint (ako tendencija legalizacije marihuane prođe i kod nas). I opet ćete moći lepo da se smirite. Opet bolje – i vama i državi.

A sada ono najvažnije: kako je mogla da počne popularizacija i legalizacija (medicinske i „konzumentske”) marihuane – bez dozvole globalne elite? Teško. Zaključak malog Perice bio bi da je svetska vlada u senci (a i njeni pioni) zaključila da će jednog lepog dana prevagnuti pokret da se „trava” legalizuje. A onda je odlučila da stvar ubrza i uključi se u novu granu privrede – na vreme. Prva! To je vrlo zgodna stvar, jer, kako su argumentovali autori koje smo citirali – marihuana se može genetski modifikovati, patentirati, skupo prodavati… Genetska modifikacija može stvoriti sasvim drugačije biljke, čije ulje možda i neće biti tako lekovito, ili će čak biti štetno. Dozvola za proizvodnju može se ekskluzivno dodeljivati samo probranima.

Možda. Ništa ne tvrdimo. Samo nagađamo….

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *