OTKUD SAD TO? – Porošenko na samitu NATO pakta za istim stolom sa Obamom, Kameronom, Merkelovom…

OTKUD SAD TO? – Porošenko na samitu NATO pakta za istim stolom sa Obamom, Kameronom, Merkelovom…

4 septembra 2014

Barack Obama, Matteo Renzi, Angela Merkel, David Cameron, Petro Poroshenko, Francois HollandeUkrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je u Velsu da će u petak u 11 časova po srednjoevropskom vremenu proglasiti primirje u istočnom delu države.

Jedini uslov za to je da se najavljeni sastanak Kontakt-grupe u Minsku radi pronalaženja rešenja za sukobe održi u petak.

Porošenko je odluku objavio u Njuportu u Velsu, gde se održava samit NATO, nakon što je razgovarao s vodećim liderima sveta Barakom Obamom, Dejvidom Kameronom, Angelom Merkel, Fransoa Olandom i prvim čovekom NATO-a Anders Fog Rasmusenom.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama koje dolaze iz istočne Ukrajine, kod Marijupolja, grada na Azovskom moru, vode se velike borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Izveštači s mesta zbivanja su objavili fotografiju oklopnog vozila u plamenu, za koje tvrde da pripada ukrajinskoj vojsci i da su ga uništile proruske snage.

S druge strane, pojavile su se i informacije o tome da ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo bombarduje položaje ruske vojske nedaleko od Marijupolja. Takođe se navodi da je položaje ruske vojske ukrajinska snaga doznala špijunskim aktivnostima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i Porošenko juče su u telefonskom razgovoru razmenili mišljenja o stanju u Ukrajini, a zvanični Kijev je čak objavio da su dogovorili uslove primirja.

Kremlj je to demantovao, a potom je usledilo i ukrajinsko odbijanje Putinovog predloga o primirju koji sadrži sedam tačaka. Predsednik Rusije je juče naveo i da odgovor o primirju očekuje do petka, što je ubrzo ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbio.

KOMENTARI2 komentara

  1. Spasoje says:

    Naslov ovog članka "odkud sad to"oslikava kao iznenadjenje,a tumači da to uopšte nije iznenadjenje jer Ukrajina želi u Nato,a zapadnjaci s obzirom da Ukrajina gubi rat protiv prosuskih snaga,Nato želi da malo uplaši Rusiju sa ovim postupkom.Medjutim Car Putin je dao rok do petka da se njegovih 7 tačaka prihvati.Ustanici Republike Gonjec i Luganske,sprovode svoj plan u zauzimanju Marijupolja i tako povežu svoje teritorije,da bi mogli ići dalje do oslobodjenja svih teritorija njihove Republike.Bravo ustanici,samo naprijed do konačne pobjede za KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU.

  2. Goran says:

    Da li sam ja jedini koji na slici vidi očiglednu foto-montažu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *