Отпао део фасаде са зграде Народног позоришта: Поправка кад попусти минус?

Otpao deo fasade sa zgrade Narodnog pozorišta: Popravka kad popusti minus?

25 decembra 2016

kul-narodno-pozoriste-2-231_620x0

SA zgrade Narodnog pozorišta na Trgu republike, pre četiri dana, otpali su delovi fasade. Gipsani ukrasi, sa prednje strane zdanja starog gotovo sto pedeset godina, nisu izdržali ove decembarske temperature.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, majstori su pregledali celu fasadu, a nedostajući dekor bi trebalo da bude popravljen čim minus popusti. Iz bezbednosnih razloga, pozorište je ograđeno trakama, na kojima stoji obaveštenje da su radovi u toku.

Zbog svojih kulturnih, istorijskih, arhitektonskih, urbanističkih, umetničkih i estetskih vrednosti, Narodno pozorište je 1983. godine utvrđeno za kulturno dobro od velikog značaja i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. „Novosti“ su se juče obratile ovoj instituciji, ali nam je rečeno da nam mogu odgovoriti samo na pismeni zahtev. Do zaključenja ovog broja, međutim, na pitanja da li su stručnjaci Zavoda imali uvid u oštećenja na fasadi Narodnog pozorišta, koliki je obim oštećenja i kako je do njih došlo, kao i kada će biti sanirana, nismo dobili nikakav odgovor.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *