ОТПЛАЋИВАО КРЕДИТ ОСАМ ГОДИНА, САД ДУГУЈЕ 10.000 ЕВРА ВИШЕ: Породицу новинара Михаила Меденице избацују на улицу због две рате кредита у францима

ОТПЛАЋИВАО КРЕДИТ ОСАМ ГОДИНА, САД ДУГУЈЕ 10.000 ЕВРА ВИШЕ: Породицу новинара Михаила Меденице избацују на улицу због две рате кредита у францима

18 децембра 2015

Mihailo-Medenica353Иако су земље у региону притекле у помоћ својим грађанима који имају кредите у швајцарцима и законом им дале могућност да те дугове конвертују у евро по курсу који је важио на дан узимања кредита, наша држава од српских дужника пере руке.

Они су препуштени на милост и немилост банкама које свакодневно прете одузимањем станова, а таква једна наредба због неплаћене две рате стигла је и Михаилу Меденици.

Меденица, након скоро осам година редовне отплате стамбеног кредита, дугује, уместо мање, чак 10.000 евра више него што је узео! Наиме, Меденица је фебруара 2008. са супругом узео стамбени кредит од 66.000 швајцараца (40.000 евра), на 30 година, за куповину стана од 52 квадрата. Половину новца су имали, продајом породичног стана његових родитеља. Прве три рате су биле по 14.000 динара, разумне, а онда је банка, самоиницијативно и бандитски, почела с подизањем каматне стопе, која је са 3,9 одсто нарасла на читавих седам. Рата се из месеца у месец увећавала, тако да је убрзо достигла 30.000 динара, па све више.

– Данас, после скоро осам година отплате и „бачених“ најмање 22.000 евра на камате и њихов лоповлук, дугујемо, према најновијем, монструозном обрачуну банке, више од 50.000 евра, а то што смо отплатили као да смо бацили низ ветар. Због две неплаћене рате које износе 590 швајцараца, прогасили су нам кредит доспелим, што значи да активирају хипотеку на стан и продају га уколико у року од три дана не измирим дуг. Еј, због две рате да ми оде стан, да ми избаце децу на улицу, а знају да сам био редован платиша, баш као што знају да не спорим кредит, узели смо га и мени је у интересу да га отплаћујем, баш као и до сада, баш као што сваки динар који зарадим дам банци – резигнирано каже Меденица. Тужио је банку због малверзација, али се рочишта не заказују, односно, одлажу.

– Овде, чини се, сви раде у корист банака и имају страх од њих… А ја шта ћу, не знам?! Чекам истек та три дана, па да видим шта ће бити?! Понављам оно суштинско – нисам у дугу због хира, већ немогућности да на време измирујем рате, што не значи да их не измирујем. И ове сам, наравно, планирао од првих пара, баш као што сам минуле недеље све што сам зарадио проследио банци на име рате и дуг с три свео на те две, које сад висе над нама ко Дамаклов мач – закључује Меденица.

Радна група ништа није урадила

Радна група Министарства финансија, уместо да предложи дугорочно решење за проблем дужника у швајцарским францима, за шта су имали рок који је истекао још почетком новембра, оставила је дужнике на цедилу! Како су поручили за „Ало!“ у министарству, препорука је да банке квалификованим клијентима предложе репрограм постојећих обавеза узимајући у обзир висину иницијалног кредита, остатак дуга и преостали период отплате кредита, као и способност клијента да сервисира кредит. Из НБС-а су поручили да у пуној мери подржавају ову препоруку банкама за најугроженије категорије дужника. Радну групу, поред министра финансија, чине и представник НБС-а, НКОСК-а и представник „Ефективе“.

(alo.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u