ОТПЛАЋИВАО КРЕДИТ ОСАМ ГОДИНА, САД ДУГУЈЕ 10.000 ЕВРА ВИШЕ: Породицу новинара Михаила Меденице избацују на улицу због две рате кредита у францима

OTPLAĆIVAO KREDIT OSAM GODINA, SAD DUGUJE 10.000 EVRA VIŠE: Porodicu novinara Mihaila Medenice izbacuju na ulicu zbog dve rate kredita u francima

18 decembra 2015

Mihailo-Medenica353Iako su zemlje u regionu pritekle u pomoć svojim građanima koji imaju kredite u švajcarcima i zakonom im dale mogućnost da te dugove konvertuju u evro po kursu koji je važio na dan uzimanja kredita, naša država od srpskih dužnika pere ruke.

Oni su prepušteni na milost i nemilost bankama koje svakodnevno prete oduzimanjem stanova, a takva jedna naredba zbog neplaćene dve rate stigla je i Mihailu Medenici.

Medenica, nakon skoro osam godina redovne otplate stambenog kredita, duguje, umesto manje, čak 10.000 evra više nego što je uzeo! Naime, Medenica je februara 2008. sa suprugom uzeo stambeni kredit od 66.000 švajcaraca (40.000 evra), na 30 godina, za kupovinu stana od 52 kvadrata. Polovinu novca su imali, prodajom porodičnog stana njegovih roditelja. Prve tri rate su bile po 14.000 dinara, razumne, a onda je banka, samoinicijativno i banditski, počela s podizanjem kamatne stope, koja je sa 3,9 odsto narasla na čitavih sedam. Rata se iz meseca u mesec uvećavala, tako da je ubrzo dostigla 30.000 dinara, pa sve više.

– Danas, posle skoro osam godina otplate i „bačenih“ najmanje 22.000 evra na kamate i njihov lopovluk, dugujemo, prema najnovijem, monstruoznom obračunu banke, više od 50.000 evra, a to što smo otplatili kao da smo bacili niz vetar. Zbog dve neplaćene rate koje iznose 590 švajcaraca, progasili su nam kredit dospelim, što znači da aktiviraju hipoteku na stan i prodaju ga ukoliko u roku od tri dana ne izmirim dug. Ej, zbog dve rate da mi ode stan, da mi izbace decu na ulicu, a znaju da sam bio redovan platiša, baš kao što znaju da ne sporim kredit, uzeli smo ga i meni je u interesu da ga otplaćujem, baš kao i do sada, baš kao što svaki dinar koji zaradim dam banci – rezignirano kaže Medenica. Tužio je banku zbog malverzacija, ali se ročišta ne zakazuju, odnosno, odlažu.

– Ovde, čini se, svi rade u korist banaka i imaju strah od njih… A ja šta ću, ne znam?! Čekam istek ta tri dana, pa da vidim šta će biti?! Ponavljam ono suštinsko – nisam u dugu zbog hira, već nemogućnosti da na vreme izmirujem rate, što ne znači da ih ne izmirujem. I ove sam, naravno, planirao od prvih para, baš kao što sam minule nedelje sve što sam zaradio prosledio banci na ime rate i dug s tri sveo na te dve, koje sad vise nad nama ko Damaklov mač – zaključuje Medenica.

Radna grupa ništa nije uradila

Radna grupa Ministarstva finansija, umesto da predloži dugoročno rešenje za problem dužnika u švajcarskim francima, za šta su imali rok koji je istekao još početkom novembra, ostavila je dužnike na cedilu! Kako su poručili za „Alo!“ u ministarstvu, preporuka je da banke kvalifikovanim klijentima predlože reprogram postojećih obaveza uzimajući u obzir visinu inicijalnog kredita, ostatak duga i preostali period otplate kredita, kao i sposobnost klijenta da servisira kredit. Iz NBS-a su poručili da u punoj meri podržavaju ovu preporuku bankama za najugroženije kategorije dužnika. Radnu grupu, pored ministra finansija, čine i predstavnik NBS-a, NKOSK-a i predstavnik „Efektive“.

(alo.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *