OTPORAŠ: Srbinu zabranjen ulazak u Ukrajinu

OTPORAŠ: Srbinu zabranjen ulazak u Ukrajinu

24 decembra 2013

UkraineUkrajina je zabranila ulazak u zemlju bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za još 35 stranaca među kojima je i Srbin Marko Ivković, pod sumnjom da su radili sa opozicijom na destabilizovanju zemlje tokom velikih proevropskih demonstracija.

Ukrajinski dnevni list „Komersant“ piše da su ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe, proglasile za persone „non grata“ Sakašvilija, još 29 Gruzijaca, pet državljana SAD i jednog Srbina.

Agencija Interfaks je javila da je reč o srpskom državljaninu Marku Ivkoviću „koji je u timu učestvovao u organizovanju revolucije protiv Slobodana Miloševića“ i sličan scenario promovisao u Ukrajini.

Kada su u pitanju nepoželjne osobe iz Gruzije, AFP navodi da je reč uglavnom o biznismenima, dok su državljani SAD aktivisti nevladinih organizacija.

Prema pisanju „Komersanta“, odluka da se 36 osoba proglasi za nepoželjne osobe i uskrati im se ulazak u Ukrajinu, doneta je na zahtev skupštinskog poslanika Olega Careva koji je rekao da strahuje od „čestih poseta stranih političkih konsultanata“.

„Njihove aktivnosti predstavljaju pretnju po državnu bezbednost“, rekao je on u apelu vlastima i predao listu „osoba koje možda zastupaju političke interese drugih zemalja“.

Agencija AFP je kontaktirala Ukrajinsku bezbednosnu službu i ministarstvo spoljnih poslova, ali tamo nisu mogli da dobiju potvrdu o statusu 36 stranih državljana.

Prošlomesečna odluka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već da se okrene Rusiji, izazvala je masovne proteste u Kijevu koji su u zemlji stvorili političku krizu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *