OTRIĆE: I muškarcima otkucava biološki sat

OTRIĆE: I muškarcima otkucava biološki sat

1 marta 2014

musI muškarci možda imaju “biološki sat”, kažu naučnici.

U poređenju sa decom mlađih očeva, potomci onih starijih su u većem riziku od psihijatrijskih oboljenja, pokazala je studija objavljena u žurnalu JAMA Psychiatry.

Na primer, deca očeva koji su se u toj ulozi ostvarili posle 45. godine, imaju tri puta veće šanse za neki od poremećaja iz spektra autizma, 13 puta veće šanse za ADHD i 24 puta veće šanse da pate od bipolarnog poremećaja, nego deca očeva starih između 20 i 24 godine.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke o 2,6 miliona dece rođene u Švedskoj između 1973. i 2001. što je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih studija o efektima starosne dobi oca.

“Hipoteza se zasniva na tome da s godinama postoji veća šansa da se u parovima baza DNK iz muške sperme pronađe mutacija”, kaže Brajan D’Onofrio, vođa studije i profesor docent sa Odeljjenja za psihologiju i neurologiju Univerziteta u Indijani.

“Ove genetske mutacije vezuju se za psihijatrijske probleme”.

Studija iz 2012. koju su sproveli istraživači na Islandu pokazala je da se čak 20 do 30 odsto slučajeva autizma i šizofrenije može povezati sa godinama oca.

Za razliku od sindroma poput Daunovog, studija na Islandu nije pronašla dokaze da majčine godine igraju takvu ulogu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *