ОТКРИВЕНО: Ево шта је уништило сиријски „ПАНЦИР-С1“ (ВИДЕО)

OTKRIVENO: Evo šta je uništilo sirijski „PANCIR-S1“ (VIDEO)

23 januara 2019

Prema podacima izraelske vojske njeno RV je uspelo da uništi najmanje jedan hibridni raketno-topovski PVO sistem sirijske vojske „Pancir-S1“. Drugo sredstvo koje je uništeno najverovatnije je „Osa“, ali za sada nema preciznijih podataka koji bi ove tvrdnje i konkretno potvrdili.Većina medija koji se bavi naoružanjem i vojnom tehnikom je navelo da je oružje sa kojim je „skinut Pancir“ izraelska krstareća raketa, klase vazduh-zemlja „Dalila“. Međutim, postoji velika verovatnoća da je operaciju navodnog uništenja sirijskog sistema PVO izveo dron-kamikaza IAI Harop.Šta je IAI Harop?

To je izviđačko-udarna bespilotna letelica. Njen razvoj je trajao u periodu od 2001-2005-godine u konstruktorskom zavodu „MABAT“, koji se nalazi u okviru izraelskog koncerna Israel Aerospace Industries. Svoj prvi test-let IAI Harop je izveo krajem 2003.godine na izraelskom vojnom poligonu u pustinji Negev.

Ova bespilotna letelica je po prvi put demonstrirana široj javnoosti na sajmu naoružanja i vojne tehnike Aero-India 2009. Sama letelica je konstruisana na osnovu iskustava prethodnog projekta bespilotne letelice IAI Harpy. Opremljena je radarom i opto-elektronskim uređajem visoke rezolucije koja pokriva prostor 360 stepeni oko letelice.

Osnovna karakteristika ove izviđačko-udarne bespilotne letelice je njena dvojna funkcija u pogledu primene. Naime, čim preko svojih senzora detektuje da je otkrivena od strane neprijateljskih PVO sistema, ona prestaje da bude izviđačka bespilotna letelica. U tom momentu se IAI Harop pretvara u samonavođenu kamikazu i ustremljuje na cilj koji emituje radarske talase. Pri zahvatu cilja samonavođena bojeva glava koristi i opto-elektronski kanal.

Letelica ima veliki autonomiju leta prilikom patroliranja iznad određene zone gde se očekuje pojava neprijatelja. Pri zahvatu cilja, njena izvršna komanda za napad nije u potpunosti automatska. Operator koji upravlja ovom letelicom može da prekine izvođenje „kamikaza-napada“, vrati letelicu u mesto baziranja ili nastavi sa operacijom patroliranja.

IAI Harpy se lansira iz transportno lansirnog kontejnera koji se nalazi na mobilnoj platformi-vozilu.Treba naglasiti da je ova bespilotna letelica posebno specijalizovana za borbu protiv neprijateljskih sistema PVO.

Borbena primena

Pored primene u Siriji, ova letelica je po prvi put upotrebljena u aprilu 2016.godine na Nagorno Karabahu. Naime, azerbejdžanska vojska je upotrebila IAI Harpy prilikom neutralisanja putničkog autobusa koji je prevozio jermenske dobrovoljce. Tom prilikom je poginulo šest ljudi. Inače IAI Harpy se po licenci proizvodi u Azerbejdžanu.

Satelitski snimci mesta gde je navodno uništen PVO sistem “Pancir-S1” (postavlja se pitanje kako je moguće da se “Pancir” nije pomerao sa istog mesta puna 2 dana)

Tehničko taktičke karakteristike:

Maksimalni dolet: 1000km+
Brzina leta: 185 km/č
Dužina letelice: 2,5 metara
Raspon krila: 3 metra
Ukupna masa: 135kg
Autonomija leta (č): do 6 časova
Masa bojeve glave: 23kg TNT
Način detekcije ciljeva: Radar, opto-elektronika.

Podsetnik

20/21 januara ove godine RV Izraela je izvelo vazdušne napade na teritoriju Sirijske Arapske Republike. Cilj ovih napada su bile navodne baze koju na teritoriji ove zemlje koristi Iran, preko vojnih organizacija Kuds i Hezbolah. Napadnuto je desetak ciljeva oko Damaska, među kojima su bili i položaji sirijske PVO koja je pokrivala ove baze. U napadima je upotrebljeno više od 50 različitih tipova visokopreciznog oružja velikog dometa (krstareće rakete „Dalila“, jedreće avio-bombe, bpl-samoubice). Sirijska PVO je imala veoma visok procenat uspešnosti u kojoj je oboreno oko 40 ovih objekata.

(bog-rata)

KOMENTARI5 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Ovakva nastojanja Izraela dokazuju samo jedno: "A to je da je sav pogrom sirijskog naroda i počeo zbog njih, sa naravno američkom podrškom, pa posle e Hitler nije bio u pravu? Ovako oni sada sve guraju u Hitlerovu zemlju kao osvetu za holokaust, ali ih guraju i celom evropskom svetu, i ako ovako nastave zaista će obnoviti svoju silu i hram u koji će se ovaj put zacariti sam đavo i nastaće bitka kod Armagedona 40km jugozapadno od južne obale galiljeskog jezera, kada će se napokon pojaviti i naš Gospod sa vojskom nebeskom da ih oduva dahom usta svojih i uspostavi carstvo koje doveka neće proći." Postaje zanimljivo jer tačno i znamo šta će biti jer se svaka reč iz Biblije ispunjava.

 2. Zoran says:

  Ne bi smelo da pre dodje avion do rakete na zemlji, nego raketa do dnjega i unisti je. Nesto tu ne stima.

 3. toma says:

  Iskreno se nadam da ce Rusi atomskim bombama sravniti sa zemljom zlocinacku tvorevinu izrael.

 4. Roy says:

  Arapi su glup i nesposoban narod. To su dokazali vec hiljadu puta. Mozes im dati milion Pancira i S-400, oni nece nikad znati sa tim rukovati. Njihov mozak nema tu sposobnost da shvati kako se rukuje sa modernim naoruzanjem. Deva i sablja su njihov plafon i maksimum. Pogledajte ih samo kako voze kola, a da ne govorimo o necem slozenijem

  • miki says:

   ))))..Potpuno se slazem!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *