Отвара се ТАЈНИ АРХИВ папе који је ШВЕРЦОВАО УСТАШЕ – Знао је за KОНАЧНО РЕШЕЊЕ?!

Otvara se TAJNI ARHIV pape koji je ŠVERCOVAO USTAŠE – Znao je za KONAČNO REŠENJE?!

27 marta 2019

Otvaranjem tajnih arhiva pape Pija XII 2. marta 2020. godine istoričarima će konačno biti dostupni dokumenti iz vremena vladavine najkontroverznijeg pape 20. veka, piše Sputnjik.

I dok svetski istoričari već pripremaju beležnice u koje će zapisati delove papinih dokumenta u kojima se objašnjava njegova uloga u Holokaustu, u Hrvatskoj i regionu verovatno će biti zanimljivija njegova uloga u posleratnom spasavanju ratnih zločinaca, prenosi zagrebački „Indeks“.Kako se navodi, kroz Vatikan je prolazio „pacovski tunel“ kojim su od pravde, između ostalih, pobegle i ustaške glavešine, a organizovao ga je sveštenik Krunoslav Draganović, kojeg Boris Rašeta u svojoj knjizi naziva „ustaškim Džejmsom Bondom“.

I sam Ante Pavelić je, zahvaljujući vezama sa Zavodom Svetog Jeronima, pobegao od suda, kao i mnogi drugi zlikovci, a „Indeks“ navodi da je o zločinima ustaškog režima papa morao puno toga da zna, ako ni zbog čega drugog, a onda zbog onoga što je govorio Alojzije Stepinac.

– Govori crkvenih velikodostojnika Vatikanu ne promiču. Zanimljivo će biti videti i šta je papa mislio o posleratnoj jugoslovenskoj vlasti, pogotovo u svetlu napora da Stepinca proglasi svetim. I jedna i druga kanonizacija zapele su na sporednom koloseku, i jedan i drugi znali su mnogo o najvećem zločinu u istoriji Evrope. I nisu se puno uzrujavali – piše „Indeks a prenosi Tanjug.

Papa Pije XII najpoznatiji je bio po konkordatu između Vatikana i nacističke Nemačke potpisanom 1933. godine, kojim su Sveta stolica i Rajh uredili svoje odnose, a koji je on ugovorio još dok je bio nuncije, ambasador u Nemačkoj.

Njime su Katoličkoj crkvi garantovana prava, a zauzvrat su se katolici obavezali da neće previše prigovarati nacistima.

Kada je tik pred početak Drugog svetskog rata postao papa, Pije XII je više upozoravao na komunizam nego na nacizam, ali je ćutao o Holokaustu.

U preko 150.000 dokumenata trebalo bi da se nađu odgovori na pitanje koje najviše muči istoričare: Da li je papa znao za konačno rešenje, da li je znao za istrebljenje Jevreja, da li je znao za Holokaust?

– Teško da nije znao. Vatikan vekovima ima izvrsnu obaveštajnu službu i teško da bi im promakao pokolj šest miliona ljudi. Nameće se i još možda važnije pitanje: Zašto poglavar Katoličke crkve nije reagovao? – piše „Indeks“.

Papa Pije XII rođen je kao Eugenio Marija Đuzepe Đovani Pačeli 2. marta 1876. godine, na isti dan 1939. godine izabran je za papu, a na isti dan 2020. godine njegov arhiv će postati dostupan javnosti.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivana says:

  Vatikan je najveći vekovni neprijatelj Srba i ostalih pravoslavnih naroda on je stvorio Hrvate od pokatoličenih Srba i do dan danas ih stvara.

  • Velika Metla says:

   Ivana,saglasan 100% ! A onaj Stamatović izjavio kako Vatikan nije priznao narko-kartel "kosove"! Piši mu pamet!

 2. DonDon says:

  dzukela

 3. Bunjevac says:

  Nemojte lagati.Bunjevci jesu Hrvati,s time bi se složio i Pio XII.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *