OTVARANjE ANDRIĆGRADA – Vučić: Razvoj samo u miru, nikome ne želimo zlo

OTVARANjE ANDRIĆGRADA – Vučić: Razvoj samo u miru, nikome ne želimo zlo

28 juna 2014

Tan2014-6-28_173241969_3_620x0Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija poštuje sve druge, da samo u miru možemo da se razvijamo i idemo napred, i da nikom ne želimo zlo.

Vučić je na otvaranju Andrićgrada rekao da moramo da napravimo ekonomski jaku Srbiju, zemlju bogatih ljudi, i da će na takvu Srbiju Republika Srpska uvek moći da se osloni i da će narod RS uvek moći da računa na Srbiju u skladu sa zakonom o paralelnim specijanim vezama i Dejtonskim sporazumom, na koji imamo pravo a da nikome ne smetamo.

Premijer je rekao da danas, na najveći srpski praznik, nije ni vreme ni mesto da se govori o malim ljudima ili onima koji bi da pokušaju da nam zatru istoriju ili da nas nateraju da zaboravimo.

„Mi poštujemo sve druge, samo u miru možemo da se razvijamo i da napredujemo – nikom drugom nikakvo zlo ne želimo“, poručio je premijer.

On je naveo i da je vlada Srbije prepoznala značaj Andrićevog instituta i da će zajedno sa Vladom RS nastaviti da učestvuje u finansiranju njegovog rada i ocenio da će taj Institut biti neka vrsta vodilje i kritike svega onoga što radimo.

Imamo takav Institut koji imaju svi veliki narodi i možemo sa njim da se se ponosimo, sastavljen od ljudi od kojih ćemo uvek moći mnogo toga da naučimo, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao i da je počastvovan što se nalazi na ovom mestu i istakao da je Andrićev institut stecište umnih srpskih glava, mesto na kojem će se razmenjivati znanje i mesto na kojem ćemo „mnogo toga moći da naučimo svi mi koji smo dobili vaše poverenje, ali i svi oni koji dolaze posle nas“.

DODIK:NASTAVAK BORBE ZA AUTONOMIJU, KASNIJE I SAMOSTALNOST

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, otvarajući kulturno-istorijski centar Andrićgrad, poručio da će srpski narod u BiH nastaviti da se bori za autonomiju, sa željom da kroz politički proces u budućnosti dođe i do samostalnosti.

„Treba nam mir i mi ga želimo, želimo da budemo deo civilizovane Evrope, ali ne želimo da nam Evropa nameće bosansku državu i jezik. BiH je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi, ali o tome ćemo govoriti u neko drugo vreme“, rekao je Dodik na svečanosti kojom RS obeležava i stogodišnjicu Sarajevskog atentata.

Srbi, kako je istakao, neće dozvoliti nikome da oskrnavi njihovu istoriju i slobodu, jer pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonaslednika nije bio pucanj u Evropu, već pucanj za slobodu, početak emancipacije i konačno oslobađanje od okupatora.

„Slobodarske ideje tog vremena su nas vukle kroz sve ovo vreme. Došli smo u 2014. u kojoj razni međunarodni okupatori pokušavaju da nam nametnu ono što nije uspela Austrougarska…U čemu je razlika, zašto smo živeli ovih sto godina? Mi to ne želimo, hoćemo našu slobodu i hoćemo u njoj da živimo“, rekao je Dodik.

Andrićev institut, centralna građevina Andrićgrada, je, prema Dodikovim rečima, upravo mesto sa koga će se proneti ime srpskog naroda i njegove borbe za slobodu, i na kojem će biti predstavljana nacionalna istorija i budućnost srpskog naroda.

„Svaki Srbin koji drži do sebe zna šta se ovde dešava – ovde je pozdrav slobodi i našem jedinstvu. Pozivamo sve da nam se pridruže u očuvanju mira na ovim prostorima i slobodi za sve“, poručio je Dodik.

„Videli smo da mnogi žele, ne samo da eliminušu Srbe, već da i unište njihovu istoriju. Iz Sarajeva su isterali Srbe, a onda su počeli da nam otimaju i istoriju. Bilo je logično da tamo odakle smo morali da se iselimo povučemo i svoju istoriju i donesemo je ovde“, rekao je Dodik.

Kako je istakao, srpska istorija je puna slobodarstva i stradanja za svoju slobodu i slobodu drugih, iako su drugi tokom 90-ih godina prošlog veka rekli da su Srbi razlog njihove neslobode.

„Danas je jasno da postoji nešto što ima ime i prezime, to je srpski narod, čije je ime Srbije, a prezime Republika Srpska“, zaključio je Dodik.

Reditelj Emir Kusturica, koji je idejni tvorac projekta Andrićgrad, objasnio je da će taj kompleks biti lekcija kako se čuva identitet i kako se čitav jedan grad pretvara u kulturno dobro.

Kusturica je istakao da u Evropi nema gradova posvećenih nobelovcima, a potreba da Srbi naprave takav grad verovatno leži u tome što, kako je rekao, kolonizatori na ovim prostorima nisu ostavili kulturni trag.

Kako je objasnio, stara srpska reč trg znači grad, a od rušenja Nemanjićke carevine Srbi su izgubili smisao za život na trgovima, što će Andrićgrad promeniti.

Kustirica je zahvalio Vladi RS i predsedniku Dodiku na pomoći koju su pružili ovom projektu, ali i Vladi Srbije i Srpskoj naprednoj stranci na prilozima koji su omogućili da se ovaj kompleks podigne.

Na današnji dan pre tačno 100 godina Gavrilo Princip je u Sarajevu izvršio atentat na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Sarajevski atentat Beč je iskoristio kao povod da mesec dana kasnije 28. jula kraljevini Srbiji objavi rat, čime je počeo Prvi svetski rat.

Uoči obeležavanja 100 godina od Sarajevskog atentata širom evrope kao i na Balkanu prisutna su razna tumačenja uzroka i povoda za izbijanje Velikog rata, kao i traženje neposrednog krivca za, do tada, najveći rat na svetu.

PATRIJARH ODLIKOVAO DODIKA I KUSTURICU

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) dodelio je Orden Svetog kralja Milutina predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, nakon osveštanja hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, rekao je da je ovaj orden Dodiku i Kusturici dodeljen na predlog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

Patrijarh je, kako su preneli lokalni mediji, rekao da je Dodiku Orden dodeljen za izraženu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim nesebičnim pomaganjem prilikom izgradnje ovog hrama.

„Neka mu Gospod daruje svako dobro i blagoslov“, rekao je patrijarh Irinej tom prilikom.

Orden Svetog kralja Milutina dodeljen je Kusturici za, kako je istaknuto, njegovo istrajno svedočenje tradicionalnih i zadužbinarskih vrednosti, naročito pokazanih izgradnjom hramova na Mokroj Gori i u Andrićgradu.

Predsednik Srpske istakao je da Orden doživljava kao priznanje Srpskoj i njenom narodu, koji je podržao izgradnju hrama, shvatajući da su vera pravoslavna i SPC najsnažnije mesto srpskog identiteta.

„Kada smo krenuli da gradimo grad od kamena, znali smo da to ne bi bilo ovo što je sada bez hrama“, rekao je Dodik.

On je zahvalio na priznanju, poručivši da će ga ponosno nositi u duši i srcu.

Zahvalivši na časti da nosi Orden Svetog kralja Milutina, Kusturica je istakao da je Andrićgrad „najmlađi stari grad“.

„Naša turbulentna istorija i vekovi kroz koji naš narod prolazi mučenički, dokazuju da je ovaj hram najbolji ukras koji je Andrićgrad mogao da dobije“, rekao je Kusturica.

On je izrazio nadu da će hram u Andrićgradu narodu biti putokaz i svetlost koja će ga voditi u budućnosti.

PROGRAM POČEO OSVEŠTANjEM CRKVE SVETOG KNEZA LAZARA

Program je počeo ranije danas osveštanjem Crkve svetog kneza Lazara i srpskih mučenika, a liturgiju je služio Patrijarh srpski Irinej. Osveštanjem hrama Svetog cara Lazara i kosovkih mučenika i svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh srpski Irinej, u Andrićgradu je jutros počela svečanost otvaranja grada od kamena i obeležavanja 100-te godišnjice od Sarajevskog atentata.

Na kapiji grada, patrijarha je dočekao veliki broj građana.

Na Palama je, kako je javila RTRS, otkrivena spomen ploča omladinskoj organizaciji Mlada Bosna, čiji pripadnik je bio i Gavrilo Princip, Srbin iz BiH, koji je na današnji dan pre jednog veka izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *