Отварање Народног музеја у јуну

Otvaranje Narodnog muzeja u junu

30 decembra 2017

GRAĐEVINSKI radovi na restauraciji, sanaciji i adaptaciji Narodnog muzeja biće gotovi do 31. marta, a čim majstori budu napustili zdanje na Trgu republike, počinje izrada stalne postavke koja će biti otvorena do kraja juna. Ovo je u sredu, na susretu sa novinarima, u Muzeju Vuka i Dositeja, potvrdila direktorka Bojana Borić Brešković.

Pored redovnih poslova na konzervaciji, zbirkama i publikacijama, ona je istakla da je naša najstarija muzejska institucija ove godine organizovala i osam izložbi, a najposećenije su bile: „Edgar Dega: Trenuci posmatranja“ (37.000 posetilaca) i „Srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji“ (57.000), u Galeriji SANU.

Kada je reč o obnovi više od 11.000 kvadrata Narodnog muzeja, koja se izvodi na osnovu 22 projektna zadatka, podeljena u dva elaborata, u potpunosti je, do sredine godine, završena vertikala prema Ulici Laze Pačua, dok je do ovog meseca urađeno 88,57 odsto radova na vertikali prema Trgu republike. Borić Brešković je otkrila i neke od detalja buduće stalne postavke: u atrijumu će se nalaziti arheološka zbirka koja obuhvata pola miliona godina ljudskog trajanja na ovim prostorima, prvi sprat (galerija atrijuma i deset izložbenih sala) rezervisan je za srednji vek, dok će na drugom biti zbirke jugosloveske i strane umetnosti.

– U atrijumu su u izvornom stanju sačuvana dva originalna trezora u kojima će biti izložena numizmatička zbirka – otkrila je Borić Brešković, kao i to da će odabrani predmeti iz antičke zbirke našeg muzeja dogodine gostovati u Fondaciji „Ahilej“.

SPEKTAKL

NA novinarsko pitanje da li će i otvaranje Narodnog muzeja pratiti sedmodnevni, beplatni spektakl, kakav je pratio otvaranje MSU, operativni direktor Gordana Grabež je odgovorila:

– Biće spektakl, ali u našem stilu – i dodala da je ova institucija među prvima podržala besplatan ulazak u muzeje, kao jedan od osnivača akcije „Deset dana od 10 do 10“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *