Отварање Народног музеја у јуну

Отварање Народног музеја у јуну

30 децембра 2017

ГРАЂЕВИНСКИ радови на рестаурацији, санацији и адаптацији Народног музеја биће готови до 31. марта, а чим мајстори буду напустили здање на Тргу републике, почиње израда сталне поставке која ће бити отворена до краја јуна. Ово је у среду, на сусрету са новинарима, у Музеју Вука и Доситеја, потврдила директорка Бојана Борић Брешковић.

Поред редовних послова на конзервацији, збиркама и публикацијама, она је истакла да је наша најстарија музејска институција ове године организовала и осам изложби, а најпосећеније су биле: „Едгар Дега: Тренуци посматрања“ (37.000 посетилаца) и „Српско културно наслеђе на Косову и Метохији“ (57.000), у Галерији САНУ.

Када је реч о обнови више од 11.000 квадрата Народног музеја, која се изводи на основу 22 пројектна задатка, подељена у два елабората, у потпуности је, до средине године, завршена вертикала према Улици Лазе Пачуа, док је до овог месеца урађено 88,57 одсто радова на вертикали према Тргу републике. Борић Брешковић је открила и неке од детаља будуће сталне поставке: у атријуму ће се налазити археолошка збирка која обухвата пола милиона година људског трајања на овим просторима, први спрат (галерија атријума и десет изложбених сала) резервисан је за средњи век, док ће на другом бити збирке југословеске и стране уметности.

– У атријуму су у изворном стању сачувана два оригинална трезора у којима ће бити изложена нумизматичка збирка – открила је Борић Брешковић, као и то да ће одабрани предмети из античке збирке нашег музеја догодине гостовати у Фондацији „Ахилеј“.

СПЕКТАКЛ

НА новинарско питање да ли ће и отварање Народног музеја пратити седмодневни, беплатни спектакл, какав је пратио отварање МСУ, оперативни директор Гордана Грабеж је одговорила:

– Биће спектакл, али у нашем стилу – и додала да је ова институција међу првима подржала бесплатан улазак у музеје, као један од оснивача акције „Десет дана од 10 до 10“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u