ОТВАРАЊЕ ПАНДОРИНЕ КУТИЈЕ: „Ако се подели Косово, Република Српска ће…“

OTVARANJE PANDORINE KUTIJE: „Ako se podeli Kosovo, Republika Srpska će…“

3 avgusta 2017

Još od vremena Slobodana Miloševića, srpski političari su znali da Kosovo ne može biti deo Srbije i zato su stalno radili na realizaciji „rezervne varijante“ – podeli Kosova, ocenjuje se u analizi koju je za zagrebački Jutarnji list uradio dopisnik tog lista i prištinske Koha ditore iz Brisela Augustin Paljokaj.

U analizi se konstatuje da zvanični Beograd smatra da status Kosova nije rešen i da se mora konačno rešiti, što je, kaže autor, pogrešno, jer, „Kosovo ima status i Kosovo je država“, bez obzira na nefunkcionalnost, „te visok nivo povezanosti korupcije i organizovanog  kriminala sa političkim strukturama“.

Autor analize smatra da Srbija može održati unutrašnji dijalog o tome kako vidi odnose s Kosovom, ali ne – „kakva Kosovo treba da bude i treba li uopšte da bude država“.

Takođe, Paljokaj smatra da se u Srbiji ne može razgovarati o, kako kaže, granicama Kosova, osim ako se ne želi novi haos, pa i sukobi u celom regionu.

On tvrdi da bi Srbija teško dobila podršku međunarodne zajednice za podelu Kosova, kako je predložio Ivica Dačić, premda bi, možda, kako kaže, među Albancima našli sagovornike o tome, koristeći se ucenama i blokirajući svaki mogući napredak.

Ipak, analizira i efekte realizacije te opcije, pa navodi da bi međunarodna zajednica, ako bi prihvatila tu ideju, odustala od prvog načela na koje se pozivala pri traženju rešenja za status Kosova – da podela Kosova nije dozvoljena, kao  ni mogućnost spajanja Kosova s nekom drugom državom ili delom teritorija neke druge države, što je navedeno u dokumentu koji je svojevremeno predložio Marti Ahtisari.

Podelom Kosova otvorila bi se Pandorina kutija u regionu, tvrdi autor, i postavlja pitanje – ko bi onda mogao zadržati Republiku Srpsku u BiH, Albance u Makedoniji i Crnoj Gori, Hrvate u BiH?
Šta bi bilo sa Srbima koji bi ostali na Kosovu (a takvih je više južno, nego severno od reke Ibar), takođe je pitanje koje postavlja analitičar Jutarnjeg.

Šta bi bilo s pravoslavnim crkvama na Kosovu, od kojih većina ne bi bila u, kako navodi, zamišljenom Dačićevu delu Kosova, koji bi pripao Srbiji.

Najzad pitanje koje se postavlja u analizi je i ko bi imao pravo onda da traži od Kosova da pristane na ono na šta je pristao prema sadašnjem Ustavu, na poseban status tih verskih objekata i na to da su oni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu.

Jutarnji dalje ističe i da, po njegovom mišljenju, danas nisu problem „odnosi između naroda“, kako to, kako se navodi, govore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Dačić, nego odnos Srbije prema Kosovu.

„Da nije u pitanju spor oko statusa Kosova, odnosi između Albanaca i Srba ne bi bili ništa lošiji ili bolji nego između Srba i Bošnjaka, Hrvata i Srba. Na Kosovu već duže nema ozbiljnih etnički motiviranih incidenata“.

„Kad bi zavisilo od ljudi, i kad se politika ne bi umešala, normalizacija bi se dogodila odavno. A ideje o podeli samo će dodatno pogoršati situaciju, i to ne samo na Kosovu, nego i šire“, zaključuje Paljokaj u analizi za Jutarnji list.

KOMENTARI3 komentara

 1. Miodrag says:

  Licemerna je tvrdnja Paljokaja da se Kosovo,po medjunarodnim odredbama ne može pripojiti Albaniji.Granica izmedju Kosova i Albanije,de facto, ne postoji,tako da su te tvrdnje besmislene.Danas na Kosovu živi višestruko više albanaca u odnosu na 99'tako da je demografska slika,upravo iz pomenutih razloga u potpunosti izmenjena.Uzmimo,na primer popis albanskog stanovništva na Kosovu,od pre rata i sadasnji broj,videćete razliku.Sa druge strane,uzmite spisak svih Srba koji su rodjeni na Kosovu,koji su sada u centralnoj Srbiji-i uporedite sa brojem Albanaca koji su pre 99' živeli na Kosovu,i frapantna razlika će vam pokazati koja etnička grupacija je zapravo manjina na Kosovu.Naravno-Albanci.I o kakvom mogućem priznanju Kosova pod albanskom veštačkom majorizacijom mi uopšte imamo šta da pričamo.U obrnutoj proporciji se stvari ne mogu i ne smeju rešavati.

 2. Trifun says:

  Pitanje KiM ce se rijesiti ratom. To je sada vise nego jasno. Pozivam sve da se pripreme psihicki za to jer je to sada neizbjezno. Srbija jednostavno ne moze da prezivi sa korozivnim uticajem koji dolazi iz te narko-teritorije koja bi uvlacenjem u NATO podrila svaku realnu sansu za opstanak srpskog naroda na Balkanu. Zbog toga je rat neizbjezan, i ova vlada ima jos vrlo malo vremena da naoruza Srbiju sa S-300 i ostalim PVO sistemima kako bi zastitila Srbiju. Pozivam sve gradane da se pripreme za to. Nema nazad.

  • Zaharije Serak says:

   Nadam se da mozemo da racunamo na tebe i tvoju djecu u/ako ih imas/u prvim redovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *