OTVOREN FAKULTET ZA CRNOGORSKI JEZIK: Studenti uče “Montenegristiku”

OTVOREN FAKULTET ZA CRNOGORSKI JEZIK: Studenti uče “Montenegristiku”

2 septembra 2014

yay-3822963-digital_1403178172_670x0Ono što se do skora nazivalo “maternjim” jezikom, sad se i zvanično zove crnogorski jezik i ove godine je krenula prva generacija studenata koji će ga izučavati. Pojedini stručnjaci smatraju da je fakultet nastavak “favorizovanja pogubne naučne i jezičke politike” u Crnoj Gori, te da je reč o “nepotrebnom rasipanju novca poreskih obveznika za organizaciju kadrovski i naučno rizične institucije“.

Prvu godinu od ukupno četiri koliko imaju ove studije ovog avgusta upisalo 25 studenata koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore. Na fakultetu su uvereni da “ima prostora za razvoj montenegristike” u Crnoj Gori i pored toga što u Nikšiću postoje programi za crnogorski i srpski jezik.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik, autor crnogorskog pravopis, Adnan Čirgić odbacio je kritike kolega sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću i okarakterisao ih kao “vapaj za dugogodišnjim monopolom i ničim zasluženim privilegijama“.

Foto: Foter.com / jcarlosnFoto: Foter.com / jcarlosn
Povodom otvaranja fakulteta za crnogorski jezik oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji smatra da taj potez vlade predstavlja “prekid kontinuiranog istorijskog, duhovnog, prosvetnog i jezičkog bića Crne Gore.“.

Crnogorska vlada je u junu odličila da osnuje novi fakultet uz obrazloženje da “postoji izražena potreba za nastavnim kadrom” za crnogorski jezik, koji je službeni jezik u Crnoj Gori.

U vladi su procenili i da će “montenegristika, kao najmlađa grana slavistike, svoj budući razvoj temeljiti upravo na stručnjacima obrazovanim na novom studijskom programu“.

(Telegraf.rs / Beta)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gale says:

    Jadnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *