Otvoren Pupinov most

Otvoren Pupinov most

18 децембра 2014

Tan2014-12-18_112614833_0_620x078567Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano su danas otvorili Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 kilometara.

Dvojica premijera su otvorili most u prisustvu mnogobrojnih građana i zvaničnika.

Premijer Vučić je nakon otvaranja mosta poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što su on i njegov kineski kolega uradili u prethodna dva dana, jer ovaj događaj, kako je rekao, veliča dela, a ne prazne reči.

Citirajući nobelovca Ivu Andrića, premijer je kazao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostava, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo.

„I ništa od izrečenog ne može biti istinitije“, poručio je Vučić, koji je prethodno pozvao prisutne da još jednom velikim i srdačnim aplauzom pozdrave premijera Narodne Republike Kine.

Već odomaćenog naziva „Kineski“, most preko Dunava koji je dobio ime po poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija „Čajna roud and bridž korporejšen“, a deo je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Most ima ukupno šest saobraćajnih traka i pešačko-biciklističke staze sa obe strane mosta.

Beograd je nakon 79 godina, kada je otvoren Pančevački most, dobio drugi most na Dunavu.

Za saobraćaj su otvorene pristupne saobraćajnice od tzv „Lakat krivine“ u Zemuna do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom.

Pristupne saobraćajnice će ukupno biti duge 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče skraćen je za gotovo 30 kilometara.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u